To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
Pawcio90
Witam.
Ja zawsze do swoich Fiatow używam oleju Selenia.
Co do materiałów do przeglądu to napisz do kolegi z forum, który pracuje w ASO Fiat. Dostaniesz normalnie fakturę na materiały i po kłopocie, a ceny ma naprawdę świetne za oryginalne produkty.
E-mail do niego:
w.czainski@jata.com.pl
Ja serwisowałem swoje Fiaty w ASO Mototechnika Bytom. I prosiłem, żeby zapisywać mnie do mechanika Rafała. Fachowiec pierwsza klasa.
Będę robić przegląd w kwietniu po roku użytkowania auta. Materiały zamówiłem u kolegi Wojciecha, do którego podałem Ci adres @. Pisałem do FCA - materiały mogę mieć swoje tylko, żeby była na nie faktura i najlepiej oryginalne. Także w serwisie zrobię samą usługę, a materiały od Wojtka z ASO Fiat w Świdnicy.
Dziekuje a jaki olej jest do silnika 1.6
-
Cytat:
Napisał
lukasz.zst
Dziekuje a jaki olej jest do silnika 1.6
Nie mam pod ręką instrukcji, a obecnie znajduję się w takim miejscu, że mam nieustanne problemy z zasięgiem.
Spójrz w instrukcję obsługi. Ponadto Wojtek
z ASO Świdnica powinien wiedzieć która Selenia. ;)
Napisz do niego e-mail. :)
-
Strona 229 instrukcji
SAE 0W-30 ACEA C2 / API SN SELENIA DIGITEK P.E.
Taki zakupiłem u kolegi Wojtka.
-
Jako, że olewam gwarancję na dziury w blachach, a na lakier kończy się 10 maja, to w tym tygodniu we własnym zakresie autku zrobię lepiej niż ASO - za każdym razem chory byłem, gdy musiałem jechać. W garażu już czeka bańka 5l Motula eco-clean 8100 0W30 (z normą FIAT 9.55535-GS1) i filtry Mann (oleju, powietrza i klimy). Co do ASO, to ogólnie z innym spełniającym normy nie mogą robić problemów. Wiadomo, że łatwiej jest, jak będzie olej marki zalecanej przez FCA, a jeszcze lepiej kupionej w danym ASO, w razie problemów na gwarancji. Z tego co czytałem, to Selenia Digitek PE 0W30 nie jest złym olejem, ale za podobne pieniądze można mieć więcej i lepiej.
Z filtrem turbiny wstrzymuję się do następnego przeglądu.
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Jako, że olewam gwarancję na dziury w blachach, a na lakier kończy się 10 maja, to w tym tygodniu we własnym zakresie autku zrobię lepiej niż ASO - za każdym razem chory byłem, gdy musiałem jechać. W garażu już czeka bańka 5l Motula eco-clean 8100 0W30 (z normą FIAT 9.55535-GS1) i filtry Mann (oleju, powietrza i klimy). Co do ASO, to ogólnie z innym spełniającym normy nie mogą robić problemów. Wiadomo, że łatwiej jest, jak będzie olej marki zalecanej przez FCA, a jeszcze lepiej kupionej w danym ASO, w razie problemów na gwarancji. Z tego co czytałem, to Selenia Digitek PE 0W30 nie jest złym olejem, ale za podobne pieniądze można mieć więcej i lepiej.
Z filtrem turbiny wstrzymuję się do następnego przeglądu.
Też odczuwam dyskomfort jak oddaję auto fachowcom...
Dlatego miałem jednego mechanika. Aktualnie zmieniłem miejsce zamieszkania i udam się do innego ASO więc będę przypatrywać się na ręce.
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Co do ASO, to ogólnie z innym spełniającym normy nie mogą robić problemów.
Zapytałem Fiata -centrali i dostałem info ,że mogę stosować oleje które Fiat dopuścił . Wynika z tego ,że spełnienie normy Fiata ,to tyle,że firma X zbadała olej Selenia i zrobiła swój olej taki sam lub taki miała więc wpisała ,że ten Olej spełnia normy Fiata i to może być prawdą jak i nie musi nią być (kto to sprawdzi?) .Co innego ,gdy Fiat firmuje swoim logo dany olej i potwierdza,że dany olej ma aprobatę Fiata .Wiadomo,że chodzi o kasę .Zapewne sporo olejów spełniających normę (bez wzmianki o aprobacie) może być milion razy lepszych niż Selenia ,ale gdy przyjdzie kłócić się z producentem o pokrycie kosztów szkody - gdyby taka powstała ,to każde słowo ,zapis ,norma ,dopuszczenie itd będzie badane .
-
W instrukcji jest zapisane Cytat:
Olej całkowicie syntetyczny klasy SAE 0W-30 ACEA C2.
Kwalifikacja FIAT 9.55535-GS1.
W kolumnie obok jako olej oryginalny Cytat:
SELENIA DIGITEK P.E.
Contractual Technical
Reference N° F020.B12
Do tego przypis Cytat:
77) Użycie produktów o innych parametrach niż podane powyżej może spowodować poważne uszkodzenie silnika i utratę gwarancji
Ps. Selenia Digitek PE, tak jak i większość olejów nie jest w pełni syntetyczna pomimo napisu na opakowaniu.
Olej Motul 8100 eco-clean 0W30 posiada dopuszczenie OEM FIAT 9.55535-GS1/DS1, więc można go lać bez problemów również na gwarancji. Niefortunnie użyłem sformułowania "norma" - przyzwyczajenie.
-
4 załącznik(i)
Nie znajduję na karcie produktu tajemniczego słowa APPROVALS -ma tylko dane ,że spełnia specyfikację taką i owaką . Do tego podano ,że jest do silników z normą Euro 5 ,a ja mam Euro 6 .
Załącznik 35343
Załącznik 35344
dla porównania wyciąg z karty oleju do Volvo
Załącznik 35345
-
Cytat:
Napisał
rajtkezjusz
Nie znajduję na karcie produktu tajemniczego słowa APPROVALS -ma tylko dane ,że spełnia specyfikację taką i owaką .Można gdzieś zdobyć kartę charakterystyki stosowanej u nas Selenii?
W Selenii znajdziesz "rekomendowany" ;-)
https://extranetpli-eu.pli-petronas....9_scat_eng.pdf
https://extranetpli-eu.pli-petronas....9_stec_eng.pdf
Opis
SELENIA DIGITEK PURE ENERGY | PETRONAS Selenia 25 Anniversary
Nie znajdziesz tego czego szukasz, ale specyfikację jak w Motulu :)
-
Ta zabawa koncernów olejowych w słowa ,półsłowa itd jest ciekawa -jeśli ktoś lubi grzebać . Zakładam ,że Motul jest słabo tłumaczony -u nich pod pojęciem X rozumie się jakieś pojęcie ,a w Polsce już inaczej się rozumie ,ale ciekawe dlaczego polecają ten Motul wedle normy spalin do Euro 5 skoro my mamy Euro 6 ? W niektórych firmach np Valvoline dało radę poszukać kod odpadu o po kodzie odpadu znajdowało się podpowiedź,czy dany olej jest odpadem mineralnym ,czy syntetycznym .W Shell poszukałem kiedyś i zlany olej w pewnej klasie był odpadem mineralnym ,ale już np w takiej COMMA (angielskie oleje) olej do tego samego auta był odpadem syntetycznym ,choć oba używały Fully Syntetic . Lobby producentów potrafi na słonecznikowym napisać Fully Syntetic teraz :(
-
Cytat:
Napisał
rajtkezjusz
ą ten Motul wedle normy spalin do Euro 5 skoro my mamy Euro 6 ?
Kwestia tłumaczenia/aktualizacji danych na stronach różnych oddziałów.
Tu jest, że dla Euro 6 też ten olej ma zastosowanie, co więcej od Euro 4.
http://motul.de/pl/en/products/8100-eco-clean-0w30
https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/m...pdf?1542201669
Selenia i Motul sa olejami opartymi o HT, więc te 100%, w pełni syntetyczny można sobie wsadzić. Ciekawe jest to, że na niemieckich stronach Motul jest jako "Vollsynthetisches", czyli pełen syntetyk.
http://motul.de/de/de/products/8100-eco-clean-0w30
-
Gdzie te czasy ,gdy 5W-40 był do każdego auta ?:confused::cool:
-
Cytat:
Napisał
grandekropka
we własnym zakresie autku zrobię lepiej niż ASO
Płyn hamulcowy też sam wymienisz? Z tego co wiem tu już raczej większy problem, zresztą zmiana informacji o serwisie też wymaga programu diagnostycznego.
-
Cytat:
Napisał
Jagar1
Płyn hamulcowy też sam wymienisz? Z tego co wiem tu już raczej większy problem, zresztą zmiana informacji o serwisie też wymaga programu diagnostycznego.
Wymienię za rok, ponieważ wymieniany był rok temu. Jaki widzisz problem z wymianą płynu? Jest kilka możliwości:
1. Metoda ciśnieniowa - podłącza się odpowiedni sprzęt z płynem do korka i samo robi po odkręcaniu odpowietrzników - tak jak w każdym aucie - poziom płynu zapewnia sprzęt.
2. Bez tego sprzętu - w MES można uruchomić funkcję przepłukiwania pomp ABS i ESP - trzeba kontrolować poziom płynu!
3. Przez przepompowanie układu - trzeba kontrolować poziom płynu!
Oczywiście nie wolno zapomnieć o wymianie płynu w wysprzęgliku, a ASO o tym naginnie "zapominają" ;-) To odnośnie lepszego zadbania ;-)
Z wymianą płynu jest więc taki sam problem jak w innych autach. Co do programu diagnostycznego też problemu nie ma, jakby nie było jest na forum mój wpis dotyczący między innymi uruchomienia automatycznych świateł drogowych ;-)
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
krowka1978
Selenia i Motul sa olejami opartymi o HT, więc te 100%, w pełni syntetyczny można sobie wsadzić. Ciekawe jest to, że na niemieckich stronach Motul jest jako "Vollsynthetisches", czyli pełen syntetyk.
http://motul.de/de/de/products/8100-eco-clean-0w30
Trochę posprawdzałem temat olejów i w przypadku np. Motula 8100 X-Clean 5W40, który stosuję w GP, na niemieckich stronach nie jest opisany jako pełen syntetyk a "Synthese-Technologie". W Polsce jako 100% syntetyczny.
-
Cytat:
Napisał
Jagar1
zresztą zmiana informacji o serwisie też wymaga programu diagnostycznego.
Dodam jeszcze, że w przypadku MultiAir nie tylko o serwisie, o czym kolejny raz przypomnę :smile:
-
Cytat:
Napisał
Jagar1
Ale to nie jest mój post, coś pomyliłeś, ja korzystam z usług znajomego mechanika, sam nic nie robię.
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Napisał
rajtkezjusz
Gdzie te czasy ,gdy 5W-40 był do każdego auta ?:confused::cool:
miało być 15W-40 sorki
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
krowka1978
Oczywiście nie wolno zapomnieć o wymianie płynu w wysprzęgliku, a ASO o tym naginnie "zapominają"
Nie od dziś i nie tylko Fiat .Miałem Mazdę i sprzęgło poszarpywało (okazało się winą tarczy -oryginalnej ,nowej ) ,więc pierwsze to odpowietrzenie siłownika sprzęgła.Płyn wymieniony już 2 razy w ciągu mojego posiadania i dopiero teraz z bratem sami odpowietrzyliśmy sprzęgło (tylko z powodu tego poszarpywania) .Przez odpowietrznik poszedł szlam ,a nie płyn i dopiero po chwili czysty płyn . Hamulce odpowietrzamy naciskając hamulec ,a sprzęgło ciągnąc pedał sprzęgła :) . Czy metoda maszynowa może wymienić zewsząd płyn ,a metoda klasyczna tylko z ukladu hamulca ?
Ma ktoś z was może fotkę miejsca gdzie jest odpowietrznik siłownika sprzęgła w 500X? Chyba coś takiego jest ?
-
Cytat:
Napisał
rajtkezjusz
Ma ktoś z was może fotkę miejsca gdzie jest odpowietrznik siłownika sprzęgła w 500X? Chyba coś takiego jest ?
Otwórz maskę, spójrz na skrzynię i przewód hydrauliczny. Widać go od razu.
Cytat:
Napisał
rajtkezjusz
Czy metoda maszynowa może wymienić zewsząd płyn ,a metoda klasyczna tylko z ukladu hamulca ?
Jeżeli drugiej strony maszynerii nie podłączysz do odpowietrznika sprzęgła, to w "sprzęgle" nie wymienisz płynu. Różnica pomiędzy metodą klasyczną a maszynerią jest taka, że wymienisz płyn jednoosobowo. Sprzęgło trzeba też naciskać ;)
-
Myślałem ,że przepłucze jak pewnie się dzieje z wymianą dynamiczną oleju w skrzyni ASB. Zapytam w ASO to powiedzą ,że robią zgodnie z instrukcją ,a na halę się wpuszczą .
-
Cytat:
Napisał
rajtkezjusz
Zapytam w ASO to powiedzą ,że robią zgodnie z instrukcją ,a na halę się wpuszczą .
Jak się uprzesz, to wpuszczą ;-)