Chodzi mi o inne silniki z miękkimi Zaworami, co powoduje że nie nadają się do lpg.
To jest widok strony w wersji do druku
Chodzi mi o inne silniki z miękkimi Zaworami, co powoduje że nie nadają się do lpg.
wpisz hasło w google "lista Prins-a" to znajdziesz wykaz konkretnych modeli silników w których Prins nie poleca montażu instalacji lpg. Nie zawsze ma to odzwierciedlenie w rzeczywistości, na przykładzie Forda 1.6 Duratec i pochodnych. Prins nie poleca, a ludzie montują i jeżdżą i krecą km. Podejrzewam że tak jak i w Fordzie tak i w Tipo 1.4 95KM jest że jak instalacja zewnętrzna zakładana w porządnym zakładzie i wystrojona to problemów nie ma.
Na stronie intercars są zawory wydechowe do tipo 1.4 95KM. Pasują również do wielu innych modeli fiata np. Bravo 1.4 LPG. Skoro - podobno - starsze silniki 1.4 dobrze znosily gaz, to skąd teraz wypalone zawory w tipo, skoro wg intercars zawory są te same w tipo co w starszych silnikach? Chyba że w fabryce wkładają w zależności jaka się trafi Partia zaworów od dostawcy. Albo fabryczne są gorsze od części zamiennych?
https://intercars.pl/produkty/301425...eccia-r4877rcr
Czy te wszystkie problemy nie są czasem spowodowane wyższa temperatura spalania aby sprostać euro6, e6d? Jakby wgrać program z euro 5 czy 4 to może znowu będzie silnik nie do zajechania?
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Nie znam się, ale gdyby tak bylo to Fiat - teoretycznie- powinien poinformować że 1.4 z normą E6 nie nadaje się do montażu lpg.
Tymczasem w 2016 roku kupiłem tipo bo podobno dało się zagazować ten silnik, co też powiedzieli w salonie. Druga sprawa - w 2017r gdy zlecałem montaż lpg, też nikt w aso nie powiedział żeby nie montować.
Jak już sam wspomniałeś: Nie znasz się.
Auto wyszło z fabryki bez LPG. Silnik (jak każdy inny) "nadaję" się do LPG. Tylko w tym wypadku koszt jazdy na LPG jest większy niż np. w konkurencyjnym np. 0,9 Tce/ 1.0 MPI (CHYA CHYB) 1,6 Vti (NFP) itp. ze względu na prawdopodobnie wcześniejszy remont niż w powyższych.
To, że Ty, Ja, XXXXX innych nabywców kupiło i założyło LPG to nikogo u góry nie interesuje.
Nawet jak raz na 50 tyś. km. miałbyś to robić to i tak jesteś na plusie za paliwo.
Jednak niena tym to polega, cala sprawa z LPG ale wiem co bylo na mysli. Gorsze jest to ze pomimo pojawienia sie jakichkolwiek problemow oni dalej ładuja gaz do tego silnika
Nic nie powiem. Nie znam żadnego takiego przypadku. Nie mam w nawyku powtarzania tego co gdzieś przeczytałem od kogoś gdzieś tam.
"po zalaniu 10w60 nie biorą nic lepiej jeżdżą i mają ponad 90000 tysi bez ściągania głowy" - to pewnie jeszcze palą mniej, produkują tlen, nanotechnologie z oleju sprzątają wnętrze... I jeszcze te 90 milionów przebiegu. Robi wrażenie.
Diesle z BMW się palą od czasu do czasu i się nie przyznają do błędu. A oczekujesz, że Fiat coś zmieni dla ludzi którzy gazują auta?
Teoretyzując dalej - skoro pasują starsze zawory, które się w bravo nie wypalały, to może będzie pasować głowica z modelu innego, bo były wcześniej 1.4 16V be wariatora robione. Może taniej albo lepiej będzie kupić głowicę ze starszego 1.4 16V które były (są) uważane za gazolubne zamiast robić głowicę w tipo i do tego utwardzać gniazda.
Pozdrawiam
Witam, nie mogę edytować, może scali te posty;)
Wracając do tęgich głów jakie tu siedzą, może pomoże informacja, że uszczelki pod głowicę są identyczne do każdego 1.4 16v - od 70KM do 100KM jak w pandzie HP na przykład. Więc jak to będzie tymi głowicami? Będzie któraś pasować ?
Pozdrawiam