To jest widok strony w wersji do druku
-
1. W serwisie powiedziano mi, że to nowe turbo ma zmienną geometrię (nie wiem czy to prawda) :)
2. Po wymianie na nowe turbo wydaje mi się, że w trybie 'auto' 500X lepiej się zbiera niż wcześniej na tym starym, jeszcze sprawnym (wtedy. tryb 'auto' był mega zamulony)
-
Cytat:
Napisał
mulder
1. W serwisie powiedziano mi, że to nowe turbo ma zmienną geometrię (nie wiem czy to prawda)
Tak, ma zmienną geometrię, jeśli ją sobie się dorysuje. Do tego potrzebny jest inny soft w ECU i zapewne osprzęt ciśnieniowy. Fachowcy od siedmiu boleści, nie mają pojęcia o samochodach. W benzynie zmienna geometria jest rzadkością - temperatura spalin. Ze znanych mi aut z benzyną występuje w Porsche 911 Turbo.
Już widzę, jak do MA w 500X pchają zmienną geometrię, gdy w rocznikach 2017 wywalili chłodzenie schowka, płyta w bagażniku okrojona z plastikowego uchwytu na łapę, a zamiast niej chamskie półkoliste wycięcie na brzegu... Z czego jeszcze pincetę wykastrowali, to nie wiem. Na pewno Cross w standardzie relingów już nie ma. Dziś sobie trochę pooglądałem z nudów w salonie.
Silniki na gnojówkę mają wszystkie.
Znają się widać na silnikach tak jak na aktualizacji navi w Uconnect 6,5". Dwa miesiące temu umawiałem się na termin, nawet do dokumentacji nie zajrzeli, dziś również nie - dopiero od FCA dostali instrukcje. 2,5h +1h na dojazd i powrót psu w tyłek poszło, bo oczywiście nie mieli pendrive'a "master" od Here'a. Wiedziałem, że tak będzie... Gdybym wymądrzał się na początku, to po 5 minutach bym jechał do domu. Po usłyszeniu "jest problem" pierwsze o co zapytałem - z czym ten problem? Potem o pendrive'a "master" - gdy usłyszałem "pewnie mamy" już wiedziałem, że jest ciekawie. Teraz czekają na owego mastera...
Co do szczegółów turbo.
W przypadku wystąpienia błędów P0236 (przedmuch powietrza w turbinie (błąd porównania sygnału)) i P0299 zawór Wastegate (błąd porównania sygnału), zaświecenie kontrolki silnika i zmulenie auta - wymiana turbo. Jako przyczynę podają nieprawidłową kontrolę doładowania za pomocą zaworu Wastegate. Ze zmienionym osprzętem montowane są od 28.11.2017.
-
W 2017 roku nie było też pokrętła do trybu jazdy w silnikach 1.6
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Co do szczegółów turbo.
W przypadku wystąpienia błędów P0236 (przedmuch powietrza w turbinie (błąd porównania sygnału)) i P0299 zawór Wastegate (błąd porównania sygnału), zaświecenie kontrolki silnika i zmulenie auta - wymiana turbo. Jako przyczynę podają nieprawidłową kontrolę doładowania za pomocą zaworu Wastegate. Ze zmienionym osprzętem montowane są od 28.11.2017.
No to rodzi się pytanie, jakiego typu jest to usterka i czy występuje wszystkich egzemplarzy przed podaną datą. Jeśli tak to wszystkie samochody z wadliwą turbiną powinny być objęte programem wymiany.
-
Nie wydaje mi się, by taki element był podany pod program wymiany. Za duży koszt dla fiata, a nie jest to rzecz niebezpieczna do eksploatacji, typu wymiana przewodów hamulcowych czy poduszki powietrznej.
Od siebie dodam, że błąd opisany wyżej tj. zaświecenie kontrolki silnika u mnie wystąpił z opóźnieniem. Z zamulonym turbo jeździłem przez 3 tygodnie, później zaświeciła się kontrolka. Wtedy ASO powiedziało "to dobrze, będziemy wiedzieć co jest". Pewnie ten Wastegate
-
Cytat:
Napisał
mulder
Nie wydaje mi się, by taki element był podany pod program wymiany. Za duży koszt dla fiata, a nie jest to rzecz niebezpieczna do eksploatacji, typu wymiana przewodów hamulcowych czy poduszki powietrznej.
Pewnie masz rację (niestety), koszty są duże i Fiat odpuści. Jednakże jeśli występuje udowodniona wada produkcyjna to taki element w przypadku awarii podlega wymianie nawet po gwarancji. Na rynku amerykańskim to norma, a u nas jeśli producent się "wypina" trzeba trochę pobiegać.
-
W srodę przezylem szok w serwsie w centrum Faita w Bielsku Bialej.
Pan powiedział że wymiany w Fiacie oleju nie trzeba robic co 15 tys.km tylko co 30 tyś.km
I stwierdził że w książce jest napisane że zalecea sie co 15 tys.km lub co roku
-
Cytat:
Napisał
lukasz.zst
W srodę przezylem szok w serwsie w centrum Faita w Bielsku Bialej.
Pan powiedział że wymiany w Fiacie oleju nie trzeba robic co 15 tys.km tylko co 30 tyś.km
I stwierdził że w książce jest napisane że zalecea sie co 15 tys.km lub co roku
Wymiana oleju w MultiAir co 30tyś. źle się kończy.
-
W MA tak,ale kolega ma chyba 1.6 (w stopce opisującej auto jest taki motor podany ) ,ale mimo wszystko skusiłbym się na wymianę co 15 tyś km ,ponieważ wszystko teraz takie wyżyłowane ,silniki na styk,oleje na styk - byle spełniało normy ,obliczoną trwałość średnią ,ale nic ponad to .
-
Jeżdżenie 30tys na jednym oleju to proszenie się o śmierć silnika.
-
A w dostawczakach taki Renault zaleca wymianę co 45 tyś. To dopiero podejście :eee:
-
Sewis przy 45 tys.lm
Oczywiscie koljny raz rzobiezności w sewrsie auta
Katowice - Bielsko jest 5 serwisów Fiata
cenny od 1380 zl - 550zł ( w tym olej, wszytkie filtry w tym klimatyzacji) , przeglad instalacji LPG i filtry
Co mi podowiedzaiał jeden z serwsiów żę ci co maja najtaniej maja najgorzej poniewaz na fakture wpisują orginalnne czesci a są to zamienniki z jakiejś Hurtowini
Ale bez przesady 1380 zl - 550zł lekka przesada
A najlepiej jest w serwisie Ganinex Katowice 1380zł a Ganiex Pszczyna 680zł róznica 39 km
Na gwarancji
Fiat 500x Lounge
Na wszytkich chromach zrobiły sie bomble - wymiana wszytkich elemntów na całym aucie
Wymian końcowki tłumika rdza sie wzieła
-
muszę u mnie te "chromy" sprawdzić ,choć nie zauważyłem problemów przy myciu a sprawdzam .
-
1 załącznik(i)
Raptem 39 km od katowic w serwisie Fiata w takiej cenie przeglad . Orginalny olej
-
Który to serwis?
Tapatalk @ Google Pixel