To jest widok strony w wersji do druku
-
Dałem do mechanika i ..diagnoza wstępna po 10 minutach (dlaczego ASO tego nie potrafi ..albo nie chce potrafić ??) . Kuna przegryzła przewody intercoolerowe szt 2 . Parę setek pyknie niestety .Zlecam też montaż odstraszacza tych stworów . Potem poprawka tunningu - już umówiona . Może w końcu będzie te 160 kucy pod maską :)
-
Objawy mamy podobne, jak możesz zapodaj fotki uszkodzonych przewodów, może i mi to pomoże :)
....... 160 koni w 500 - wow !! Ciekawe jakie będą wrażenia, może jakaś mini relacja ??
Pozdrawiam
-
Cytat:
Napisał
500X
Objawy mamy podobne, jak możesz zapodaj fotki uszkodzonych przewodów, może i mi to pomoże :)
....... 160 koni w 500 - wow !! Ciekawe jakie będą wrażenia, może jakaś mini relacja ??
Pozdrawiam
Czy ja wiem, czy 160KM takie nie wiadomo co, skoro z fabryki wyjeżdżały wersje 1.4MA 170KM, ale z wysoko postawionym momentem obrotowym, co w połączeniu z ZF9, bo tak żenione były te benzyny, daje obraz nędzy i rozpaczy:?: :tongue Osobiście bardziej mnie interesuje przyrost Nm i przy jakich obrotach dostępne :food:
-
160 może niedużo skoro mają w standardzie 170 ,ale mają chyba inne turbo o czym Krówka nie wspomniał ? Mogło być wyżej ,ale miało być bezpiecznie . Kuna weszła po zdarzeniach z zanikami mocy ,także nie ma to nic wspólnego z zanikami jakich doświadczyłem do tego czasu Na razie dostałem następne złe info ,regeneracja turbiny - wybita klapa (slang mechanika ) ,domniemywam Wastegate .Zbieram faktury i po wszystkim uderzam do FCA ,bo ich zbycie mnie w ASO na zasadzie "weź pan kamerę i nagraj " jest żałosne . Co ciekawe diagnostyka usterek trwała 2 godziny łącznie ,a w ASO mieli zdjęty dekiel do wymiany świec i nie zrobili sprawdzenia zgłoszonego spadku mocy "bo kto za to zapłaci ???????" Pierwsze auto sprzedaje salon,drugie serwis .Drugiego Fiata mi już nie sprzedadzą ,chyba,że używka trzymana z daleka od ASO .
-
Pisząc o 160 KM, miałem na myśli wrażenia z jazdy manualem, zawsze to lepiej niż domniemane 140 :)
Szkoda, że jednak finalnie wyszedł klasyk i musisz robić turbo.
-
Cytat:
Napisał
rajtkezjusz
Pierwsze auto sprzedaje salon,drugie serwis .Drugiego Fiata mi już nie sprzedadzą ,chyba,że używka trzymana z daleka od ASO .
W innych markach myślisz, że lepiej jest? Mam okazję oglądać różne auta po fachowcach z ASO, czyli zajechane gwinty w blokach/głowicach przy wymianie rozrządu itd. Za 2 lata kupuję blokady i we własnym zakresie robię. Z turbo niestety musiałem, a i tak po wymianie w tym roku wracałem, bo źle przewód powrotny oleju z turbo zamontowali...
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
rajtkezjusz
Co ciekawe diagnostyka usterek trwała 2 godziny
Gdy silnik zimny, to diagnostykę waste robi się w kilka minut (czas potrzebny na zrzucenie osłony silnika i termicznej turbo, a potem zrzut dźwigni sztangi + ponowne założenie gratów, przerobione osobiście - dla ASO nie miało znaczenia, oni nie mogą zdjąć dźwigni...).
-
No u mnie gorący ,bo trzeba było do mechanika dojechać . Zbieram kwity i wysyłam do FCA ,ale czekam na odbiór auta .Ponowny retunning - opłata tylko za hamownię .
edit z 29 maj
- rozwalony Waste + super kuna zrobiła swoje .
- na razie inaczej dmucha ,wcześniej od razu pół skali do maxa ,teraz rzadko max - pół ,3/4 i jedzie razem z obrotami ,a nie obroty sobie ,a moc sobie.
- co ciekawe mechanik stwierdził zasyfiony przewód olejowy -został oczyszczony- także to sitko na turbinie jest wskazane ,auto jeździło na Selenii do teraz (może to jakaś podpowiedź ) .Od teraz Ravenol PAO
-
1 załącznik(i)
Cytat:
Napisał
krowka1978
Ściemę ASO rzuciło. Po co wymieniać sprawny przewód? Uszczelki owszem.
Przy wymianie turbiny trzeba ustawić flagę wymiany.
Rozpiskę co trzeba wymienić umieściłem w tym wątku.
Taki zapis w MES
Załącznik 38235
-
Cytat:
Napisał
rajtkezjusz
Trzeba wykonać.
-
1 załącznik(i)
Zrobiłem i wysłałem liścik do FCA (dzięki za kontakt ) u mnie wyszło 2341 zł z wymianą turbo na (zapewne ) pozmianową ,ze zdaniem tej . Takiej kwoty się domagam od FCA . Podobno już po podłączeniu kompa można było wyczytać ,zinterpretować temat WASTE ,a manualnie od razu to wychwycić -trzeba było chcieć . Podaje wykres mocy i momentu gdy turbo było niesprawne ,za tydzień nowa hamownia po wymianie turbo .Zrobiłem płukankę silnika i nowy olej i nie widzę stanu oleju na miarce na razie ,zbyt przezroczysty jest :) .
Załącznik 38243
zobaczcie moc jaka jest,ale moment jaki i przy jakich obrotach (powinien być wyższy i przy 1750 ,a jest niższy i gdzie umiejscowiony )
Jeszcze ponownie dodam -mechanik sprawdził drożność przewodu turbo i był zasyfiony,oczyszczono preparatem do DPF (z praktyki działa on bdb na to ) i mechanik zalecił ..nie demontować sitka w filterku,a wymieniać filterek cyklicznie ) .
Teraz jest banan na twarzy ,auto zbiera się w trybie AUTO całkiem ładnie ,SPORT to inny temat :)
-
Możesz przybliżyć temat.
Zakładałeś Turbo nowe (gdzie kupione), czy regenerowane ?
Rozumiem, że montowałeś poza ASO w niezależnym warsztacie ?
Będę wdzięczny za info.
-
Cytat:
Napisał
500X
Nowe w ASO kosztuje około 12 000zł (słownie dwanaście tysięcy zł), regenerowane w ASO około 3 600zł, więc masz odpowiedź. Turbiny do benzyn tanie nie są. Do MJ za 3 600zł jest fabryczna nówka.
-
Cytat:
Napisał
500X
Możesz przybliżyć temat.
Rozumiem, że montowałeś poza ASO w niezależnym warsztacie ?
Będę wdzięczny za info.
Oddałem do warsztatu mechanika gdzie serwisowałem swoje auta do czasu nabycia 500X ,tam diagnoza była szybka (w ASO diagnozą był brak błędu ,a moje uwagi pominięte) . Uszczelki kolektora itd zakupione w ASO ,mechanik podał mi ,że turbina sprzedana została mu jako NOWA ,ale domniemywam ,że to regenerowana (moje turbo musiał zostawić im w rozliczeniu) . Nie ma mechanik jednak kompa do nowych Fiatów ,ale mam MESa i skasowałem Overboost (wymiana turbiny tego wymaga) . Teraz rosną obroty ,rośnie przyspieszanie . Turbo regenerowane nie ustępuje nowemu ,kiedyś bywały problemy z ustawianiem kierownic w turbo o zmiennej geometrii ,ale chyba już i z tym poradzono sobie . Kiedyś już też tak miałem z pompa CR w Punto ,Fiat dał regenerowaną całkowicie pompę jako nową ,a moja wziął w zamian . Wtedy koszt ok 1600 zł i znajomi mówili ,że drogo ,że pan Heniek zregeneruje mi pompę za 900 zł itd ,ale podpytałem i taki p Heniek zregeneruje na zasadzie uszczelnienia ,a regeneracja to też usunięcie wżerów na jakis wałkach w środku itd -przywrócenie fabrycznej wydajności .Regeneracja wedle mnie ma być kompleksowa,a nie na półśrodkach. Jeszcze raz przypomnę,ze mechanik spr stan przewodu olejowego i musiał go przeczyścić ,bo był mocno zabrudzony ,a olej wymieniam co 15 tys i Selenia fabryczna ,teraz skracam interwał na 12500 i dałem inny olej .
Trochę mi przez myśl przechodzi ,że Fiat mógł sprzedać jakiegoś "leżaka magazynowego" ,czyli turbo nowe ,ale sprzed modyfikacji,no ale to chyba już niemożliwe .
EDIT z 22.06,pogadałem z mechanikiem dokładnie skąd ma turbo za tą cenę i turbo przyszło od przedstawiciela Garrett ,a wzięte zostało moje . Turbo jest regenerowane przez Garrett i sprzedawane jako towar 1 jakości .Cena ok ,a ASO rozmawiałem dziś ,zapraszają przy okazji . Było info ,że trochę od mojej ostatniej wizyty w ASO "pozamiatano" bo skargi były . Co ciekawe ,to szef ASO powiedział ,że sam ma MA i jeździ po gwarancji na 5W30 (ta starsza wersja oleju do MA ).
-
Powtórzę się. Turbina jest po regeneracji, w nomenklaturze FCA spełniająca wymagania części fabrycznie nowej.
Cytat:
Napisał
rajtkezjusz
Trochę mi przez myśl przechodzi ,że Fiat mógł sprzedać jakiegoś "leżaka magazynowego" ,czyli turbo nowe
Yhy, a świstak zawija w sreberka :tongue Super promocja by była, zrzut z 12tyś. na 1,6tyś.
Cytat:
Napisał
rajtkezjusz
Jeszcze raz przypomnę,ze mechanik spr stan przewodu olejowego i musiał go przeczyścić ,bo był mocno zabrudzony
Który przewód? Zasilający, czy powrotny, czy ten i ten? Z powrotnego nic na sitko nie poleci.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
rajtkezjusz
kiedyś bywały problemy z ustawianiem kierownic w turbo o zmiennej geometrii ,ale chyba już i z tym poradzono sobie
W tym tego nie ma.
-
Sitko jakie wymieniamy wraz z uszczelkami -ten przewód był wewnątrz brudny .
Nasze turbo nie mają VGT ,ale miałem auto z VGT i nie każdy robi prawidłowo regenerację ,chodzi o prawidłowe ustawienie wedle krzywej przyrostu itd )
EDIT:
Fiat odmówił pokrycia kosztów ,uznał ,że naprawiając turbo poza ASO nie spełniłem warunków gwarancji .Zapytałem jak miałem naprawiać w ASO ,skoro ASO odmówiło fizycznego sprawdzenia usterki (podałem na tacy czego dotyczy ,nr SN itd ) więc ciągiem logicznym nie wykryło usterki ,wiec nie mało czego naprawiać.
EDIT z dziś : odpowiedź FCA z dziś nie przytaczam ,bo jest krótka i jest laniem wody ,ale zamyka się w sensie tego : "naprawiłeś sam czego my nie chcieliśmy ,to jesteś szczęśliwym frajerem posiadającym sprawne auto :) ,bo zawsze mogłeś zapłacić i mieć dalej niesprawne " Coś w ten deseń wyczytałem między wierszami .
Auto sprawne ,jeździ -już nie muszę używać w swoim mieście trybu S do wyprzedzania ,mogę całkiem fajnie w trybie A to robić . Zebrałem następne doświadczenie życiowe -starszy jestem i mnie inaczej kiedyś uczono,że słowo to było słowo ,ale teraz to mało warte ,takie czasy
.
EDIT 6.06.20 dałem opinię na google dla ASO (słabą ) i ..ASO zgłosiło się do mnie , abym wskazał za co dałem tak niską opinię . Wysłałem maila z datami kiedy co zgłaszałem i co mi odpowiedzieli wtedy i na końcu temat turbiny . Zobaczę co samo ASO odpowie ,skoro centrala ma to ...głęboko . Na razie przysłali ,że nie znajdują takie zgłoszonej usterki w swoich danych ...a ja mam papier ,że zgłosiłem (komu ,kiedy ,godzinę ,objawy ) .
EDIT : 22.06 z ASO rozmawiałem dziś ,zapraszają przy okazji . Było info ,że trochę od mojej ostatniej wizyty w ASO "pozamiatano" bo skargi były + propozycja dobrej ceny na usługę gdy będzie problem jakiś .