Teraz pytanie. Co konkretnie uszkodzone jest w tym turbo? Zapewne zawór wastegate, bo wirnik stawiam, że nie.
To jest widok strony w wersji do druku
Teraz pytanie. Co konkretnie uszkodzone jest w tym turbo? Zapewne zawór wastegate, bo wirnik stawiam, że nie.
Nie należy też od razu wpadać w panikę. Na forach pojawiają się wpisy raczej o awariach. Ludzie, którzy nie mają problemów z autami raczej o awariach nie napiszą ;)
Drugi przypadek dotyczy właśnie tego typu sytuacji, pierwszy post ;-) Swoją drogą cos jest nie halo, wcześniej pisałem, że w trakcie produkcji zaczęli montować zmienioną turbinę.
Szczegóły podam później, w sprężarce zmieniono osprzęt. Teraz kwitnę w ASO, które nie potrafi zaktualizować map w Uconnect 6,5".
1. W serwisie powiedziano mi, że to nowe turbo ma zmienną geometrię (nie wiem czy to prawda) :)
2. Po wymianie na nowe turbo wydaje mi się, że w trybie 'auto' 500X lepiej się zbiera niż wcześniej na tym starym, jeszcze sprawnym (wtedy. tryb 'auto' był mega zamulony)
Tak, ma zmienną geometrię, jeśli ją sobie się dorysuje. Do tego potrzebny jest inny soft w ECU i zapewne osprzęt ciśnieniowy. Fachowcy od siedmiu boleści, nie mają pojęcia o samochodach. W benzynie zmienna geometria jest rzadkością - temperatura spalin. Ze znanych mi aut z benzyną występuje w Porsche 911 Turbo.
Już widzę, jak do MA w 500X pchają zmienną geometrię, gdy w rocznikach 2017 wywalili chłodzenie schowka, płyta w bagażniku okrojona z plastikowego uchwytu na łapę, a zamiast niej chamskie półkoliste wycięcie na brzegu... Z czego jeszcze pincetę wykastrowali, to nie wiem. Na pewno Cross w standardzie relingów już nie ma. Dziś sobie trochę pooglądałem z nudów w salonie.
Silniki na gnojówkę mają wszystkie.
Znają się widać na silnikach tak jak na aktualizacji navi w Uconnect 6,5". Dwa miesiące temu umawiałem się na termin, nawet do dokumentacji nie zajrzeli, dziś również nie - dopiero od FCA dostali instrukcje. 2,5h +1h na dojazd i powrót psu w tyłek poszło, bo oczywiście nie mieli pendrive'a "master" od Here'a. Wiedziałem, że tak będzie... Gdybym wymądrzał się na początku, to po 5 minutach bym jechał do domu. Po usłyszeniu "jest problem" pierwsze o co zapytałem - z czym ten problem? Potem o pendrive'a "master" - gdy usłyszałem "pewnie mamy" już wiedziałem, że jest ciekawie. Teraz czekają na owego mastera...
Co do szczegółów turbo.
W przypadku wystąpienia błędów P0236 (przedmuch powietrza w turbinie (błąd porównania sygnału)) i P0299 zawór Wastegate (błąd porównania sygnału), zaświecenie kontrolki silnika i zmulenie auta - wymiana turbo. Jako przyczynę podają nieprawidłową kontrolę doładowania za pomocą zaworu Wastegate. Ze zmienionym osprzętem montowane są od 28.11.2017.
W 2017 roku nie było też pokrętła do trybu jazdy w silnikach 1.6
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Nie wydaje mi się, by taki element był podany pod program wymiany. Za duży koszt dla fiata, a nie jest to rzecz niebezpieczna do eksploatacji, typu wymiana przewodów hamulcowych czy poduszki powietrznej.
Od siebie dodam, że błąd opisany wyżej tj. zaświecenie kontrolki silnika u mnie wystąpił z opóźnieniem. Z zamulonym turbo jeździłem przez 3 tygodnie, później zaświeciła się kontrolka. Wtedy ASO powiedziało "to dobrze, będziemy wiedzieć co jest". Pewnie ten Wastegate
Pewnie masz rację (niestety), koszty są duże i Fiat odpuści. Jednakże jeśli występuje udowodniona wada produkcyjna to taki element w przypadku awarii podlega wymianie nawet po gwarancji. Na rynku amerykańskim to norma, a u nas jeśli producent się "wypina" trzeba trochę pobiegać.
W srodę przezylem szok w serwsie w centrum Faita w Bielsku Bialej.
Pan powiedział że wymiany w Fiacie oleju nie trzeba robic co 15 tys.km tylko co 30 tyś.km
I stwierdził że w książce jest napisane że zalecea sie co 15 tys.km lub co roku
W MA tak,ale kolega ma chyba 1.6 (w stopce opisującej auto jest taki motor podany ) ,ale mimo wszystko skusiłbym się na wymianę co 15 tyś km ,ponieważ wszystko teraz takie wyżyłowane ,silniki na styk,oleje na styk - byle spełniało normy ,obliczoną trwałość średnią ,ale nic ponad to .
Jeżdżenie 30tys na jednym oleju to proszenie się o śmierć silnika.
A w dostawczakach taki Renault zaleca wymianę co 45 tyś. To dopiero podejście :eee:
Sewis przy 45 tys.lm
Oczywiscie koljny raz rzobiezności w sewrsie auta
Katowice - Bielsko jest 5 serwisów Fiata
cenny od 1380 zl - 550zł ( w tym olej, wszytkie filtry w tym klimatyzacji) , przeglad instalacji LPG i filtry
Co mi podowiedzaiał jeden z serwsiów żę ci co maja najtaniej maja najgorzej poniewaz na fakture wpisują orginalnne czesci a są to zamienniki z jakiejś Hurtowini
Ale bez przesady 1380 zl - 550zł lekka przesada
A najlepiej jest w serwisie Ganinex Katowice 1380zł a Ganiex Pszczyna 680zł róznica 39 km
Na gwarancji
Fiat 500x Lounge
Na wszytkich chromach zrobiły sie bomble - wymiana wszytkich elemntów na całym aucie
Wymian końcowki tłumika rdza sie wzieła
muszę u mnie te "chromy" sprawdzić ,choć nie zauważyłem problemów przy myciu a sprawdzam .
Raptem 39 km od katowic w serwisie Fiata w takiej cenie przeglad . Orginalny olej
Który to serwis?
Tapatalk @ Google Pixel