Przecież trzeba zdjąć koło foniczne, stąd ja uważam, że trzeba zrobić, i robiłem/będę robił. W teorii bez adaptacji też będzie działać, w każdym razie błędów nie uświadczyłem przed procedurą adaptacji, czy to w MultiAir, czy w 1.4 8V.
To jest widok strony w wersji do druku
Nie da się ustawić tego rozrządu poprawnie bez odkręcania Koła wałka rozrządu według mnie. Ja też nie widzę żadnych błędów ale zastanawiam się czy aby nie zrobić "kasowania adaptacji koła fonicznego", czy da się to zrobić programem ALFAOBD?
Odpiszę sobie częściowo sam w ALFAOBD są takie opcje:
1. Wymiana koła fonicznego
2. Wymiana czujników obrotów i /lub paska
3. Wyzerowanie parametrów samodopasowawczych.
Wiec 1 i 2 procedura jest podobna i nie wiem którą wybrać.
Witajcie rozrzad w t jecie zrobiony link do zdjec https://www.facebook.com/share/p/gycRZQk4WtDxk8xn/
Po podłączeniu do alfaobd i połączeniu z ceentralką silnika, nie było tam opcji wymiana koła fonicznego. Skasowałem tylko parametry silnika do fabrycznych. Prawdopodobnie w tych nowszych fiatach usunęli potrzebę kasowania koła. Czy mógłbym prosić o dołączenie tych zdjęć z wymiany rozrządu kolegę mrbass na forum, nie każdy ma fecebok. Widzę że też kolega kupił specjalny klucz OE do blokowania koła, też go kupiłem. Najbardziej przy wymianie rozrządu zdziwiło mnie to że nie można zdemontować obudowy filtra powietrza bez demontażu poduszki silnika. Oraz wklejanie pompy na ten silikon bo jednak papierowa uszczelka była by lepsza a tak to ciężko było podważyc pompę i poźniej przy montażu nie wiadomo ile tej masy dać, za mało to może cieknąć a za dużo to może do środka wejść. Ogólnie rozrząd po 6 latach był w dobrym stanie ale pasek rozrządu był wyciągnięty, ktoś tu pisał to już że też to zauwazyl i bylo by przesunięcie o pół zęba bez odkręcania koła walka i nie było by to dobrze ustawione. Miałem zakupione blokady BETA wszystko pasowało idealnie ale założyłem tylko blokadę wałka jedna bo żeby drugi założyć trzeba turbinę odkręcać. Oczywiście kluczyk do napinania napinacza pękł jeden pin także użyłem szczypiec do segerow wygiętych. Przy wymianie warto pamiętać żeby kupić wczesniej pasek dodatkowy alternatora,sprężarki klimatyzacji oraz filtr powietrza bo i tak trzeba obudowę demontować. Warto też kupić płyn paraflu up koncentrat 2l i wodę destylowaną, nie jest aż tak drogi a lepiej nie mieszać i kombinować. Oczywiście trzeba też mieć klucze dynamometryczne w zakresie od 10nm do 120 nm czyli pewnie dwa klucze. Można też wymienić sobie świece przy okazji bo i tak trzeba je zdemontować.
Zamierzam w weekend wymienić rozrząd w 1.4 95KM. Czy do tego zabiegu należy wyjąć silnik?
Śmieszny jest kontekst "zamierzam coś tam zrobić" (brzmi jakby miało być wykonane samodzielnie) po czym pada podstawowe pytanie wykluczające skille w tym temacie.
To jakiś troll albo bot internetowy (albo człowiek o takim poziomie rozwoju intelektu).
W razie czego to Ty jesteś ten zły, bo nie pomogłeś (a "internet jest po to aby pomagać" bezwzględnie każdemu, nie ważne, że się tobą wysługuje, bo do Googla nawet nie zajrzał).
Co do tematu, to jak wam pasują blokady na te silniki? Bo w Grande to nie jest takie oczywiste. Tanie blokady mają błędy wykonania + po internecie krążą różne rysunki (w sumie różnią się do 5 stopni ustawienia wału korbowego - blokada "lizak").
Koła na wale korbowym, oryginalne, NIE mają równego rozstawu co 120 stopni (3 śrubki M8), dlatego czasem 2 śrubki wchodzą, a trzecia ciężko.
Fiat Punto :: Forum ⢠Zobacz temat - Wymiana rozrządu od a do z w grande punto 1.4 8V
Czy pasek osprzętu do 1.4 95 to ten numer części? 55232450
Tak, a prędzej dobierzesz 5PK1150
5 to ilość rowków a 1150 to długość? Tak to się deszyfruje?
No właśnie się dopytuje aby to rozkminić :-)