To jest widok strony w wersji do druku
-
Kolejna awaria dośc nie typowa
Odpadły mi wenwtrzne plastiki słupka środkowego i przedniego . Serwis stwierdził ze zaczepy były stopione od czego to nie wiedzą
Sprawe bada Fiat obecnie .
Kolega który ma tez 500x z 2015 roku ma już dosyć tego auta nonstop awaria goni awarie. Sprzedaje go
-
Wymieniłem klamkę od strony pasażera koszt 500 zł i działa. Niestety moje auto nie miało kampania naprawczej o której było wspominane tutaj.
-
Jednak to prawda ,że auta które dopiero pojawiają się na rynku najlepiej omijać szerokim łukiem i myśleć o kupnie ze 2 lata po premierze.
-
Cytat:
Napisał
Jagar1
Jednak to prawda ,że auta które dopiero pojawiają się na rynku najlepiej omijać szerokim łukiem i myśleć o kupnie ze 2 lata po premierze.
Dlatego czekałem kiedyś z zakupem GP (2,5 roku) - z Viagrą trochę krócej, bo tylko 1,5 roku, ale dobrze jest.
-
Lifting zazwyczaj likwiduje choroby wieku dziecięcego. Nie licząc kilku niedoróbek, które serwis naprawił po fabryce myślę, że jest ok, choć oczywiście wolałbym, by do 4 lat / 100 tyś było całkowicie bezawaryjnie, tylko przeglądy okresowe.
-
No i stało się, podczas wymiany opon - masywny wyciek oleju widoczny na zamontowanej osłonie spodniej silnika (plama) oraz po drążku. W badaniu organoleptycznym olej bez zapachu bezbarwny > zdziwiłem się, że taki czysty. Umówienie wizyty w ASO - z lawety nie skorzystałem, ponieważ poziom oleju w silniku w granicach prawidłowych. Co więcej po przemieszczeniu z miejsca postoju auta brak plamy na podłożu więc po tygodniu wizyta w ASO. Niestety oględziny "od spodu" potwierdziły wyciek jednak trudno było zdiagnozować dokładną przyczynę i miejsce. Mechanik opuścił auto i rozpoczął ogłędziny "od góry". W pewnej chwili mocno się wychylając sięgnął na całą długość ręki w głąb komory silnika i jęknął: "mam" Powoli się wyprostował a ja ujrzałem w jego dłoni ???...10 cm kawałek k a s z a n k i. Mieliśmy chwilę dobrej zabawy. Kaszanka na gorącym silniku po prostu się grilowała i wytapiał się z niej tłuszcz. Parę tygodni przed tym zdarzeniem znalazłem z drugiej strony silnika na akumulatorze ptasią nóżkę. To tłumaczy ska wzięła się kaszanka pod maską - szkoda że osłona dolna silnika nie powstrzymała zwierzaka przed wejściem pod maskę, no chyba, że kaszanka i nóżka znalazły się tam jeszcze przed założeniem osłony. Teraz muszę ostrzyc psa i podwiesić na siatce jego sierść - podobno jedyne co działa na kuny:)
Chłopaki z ASO bardzo przyzwoite - usługa bez opłat :)
Tak więc na razie , odpukać, bez usterek!
-
Jestem po serwisie w AUTEX Bydgoszcz. I teraz uwaga, za jedną (1) roboczogodzinę płaciłem 221zł !!! Łącznie przegląd na 2 lata trwał 1,5h.
Cena roboczogodziny daje do myślenia.
Niestety za ceną nie poszła jakość i dzisiaj musiałem wrócić na poprawkę.
-
Cytat:
Napisał
500X
Jestem po serwisie w AUTEX Bydgoszcz. I teraz uwaga, za jedną (1) roboczogodzinę płaciłem 221zł !!! Łącznie przegląd na 2 lata trwał 1,5h.
Cena roboczogodziny daje do myślenia.
Niestety za ceną nie poszła jakość i dzisiaj musiałem wrócić na poprawkę.
Co skopali? W innym wątku pisałem, że do mnie musieli przyjechać.
-
222zł/roboczogodzinę to cena rekomendowana przez Fiat. Jeśli jednak przegląd po 2 latach trwał 1,5h to wychodzi nie tak źle. W poprzednim aucie w ASO Suzuki brali 100zł brutto/1h ale przegląd z wymianą m.in. płynu hamulcowego i chłodniczego trwał wg. faktury od 3 do nawet 6h (świece i sprawdzenie luzów zaworowych).
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Co skopali? W innym wątku pisałem, że do mnie musieli przyjechać.
No cóż .. to samo co u Ciebie, tylko wyciek był minimalny. Wymieniono mi ponownie filtr oleju z uszczelką i jest OK.
Problem zauważyłem dolewając płyn do spryskiwaczy.
Mam takie dwa spostrzeżenia:
1. Obojętnie jak dobre auta wyprodukuje producent, to zły serwis psuje wszystko, samochody, opinie o marce i w efekcie długofalowym sprzedaż.
2. Ciekawe jakby zebrać historię z kilku lat, to ile zatartych silników by się zebrało .. ??
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
Siks
222zł/roboczogodzinę to cena rekomendowana przez Fiat. Jeśli jednak przegląd po 2 latach trwał 1,5h to wychodzi nie tak źle. W poprzednim aucie w ASO Suzuki brali 100zł brutto/1h ale przegląd z wymianą m.in. płynu hamulcowego i chłodniczego trwał wg. faktury od 3 do nawet 6h (świece i sprawdzenie luzów zaworowych).
Jeśli FIAT rekomenduje taką stawkę za roboczogodzinę, to powinien ZDECYDOWANIE popracować nad jakością usług. W serwisie Toyota płacę 110zł za godzinę, a poziom usługi to kosmos. Za to w Jeepie płacę 130 zł, a przecież to ten sam portfel FCA.
Czas przeglądu był bardzo krótki, kwota końcowa jest OK. Można wywnioskować, że serwisy manipulują czasem vs koszty, tak ażeby zawsze wyszła odpowiednia kwota.
-
Cytat:
Napisał
500X
No cóż .. to samo co u Ciebie, tylko wyciek był minimalny. Wymieniono mi ponownie filtr oleju z uszczelką i jest OK.
Czyli na moim przypadku nic się nie nauczyli i nie sprawdzili szczelności, super.
W tym roku musiałem ponownie się przypominać o ustawienie flagi wymiany oleju.
Od następnego roku przeglądy robię sobie sam, szkoda mojego czasu i nerwów. Na plus mi to tylko wyjdzie.
-
Z ustawieniem flagi nic nie wskórałem, trzech mechaników dumało o co mi chodzi.
Jesteś pewien, że Ci ją ustawili ?
Chętnie bym sprawdził czy mam OK :|
-
Opisz jak to ma wygladac z ta flaga , pod koniec miesiąca mam przegląd i chyba będę nad nimi stał i sprawdzę czy ją postawili,,,tylko muszę wiedzieć jak to wygląda
Wysłane z mojego HUAWEI CRR-L09 przy użyciu Tapatalka
-
A jak jest u was z jazda np po autostradzie czy jadac prosto tez macie kierownice delikatnie w lewo?
-
Cytat:
Napisał
500X
Z ustawieniem flagi nic nie wskórałem, trzech mechaników dumało o co mi chodzi.
Jesteś pewien, że Ci ją ustawili ?
Chętnie bym sprawdził czy mam OK :|
Jestem pewien, bo patrzyłem na ekran kompa :) Później tego nie sprawdzisz, nie widać tego w AlfaOBD/MES. W dokumentacji technicznej mają info, gdzie to się ustawia - w opisie procedury wymiany oleju ;-)
Cytat:
Napisał
Spawn
Opisz jak to ma wygladac z ta flaga , pod koniec miesiąca mam przegląd i chyba będę nad nimi stał i sprawdzę czy ją postawili,,,tylko muszę wiedzieć jak to wygląda
W sofcie serwisowym, czy to fiatowym Witechu, czy w MES/AlfaOBD po podłączeniu się do ECU, czyli sterownika silnika, jest opcja kliknięcia ustawienia flagi wymiany oleju. W Witechu po kliknięciu będzie odliczał czas paskiem postępu.
MultiAir wymaga ustawienia tej flagi - jeśli nie będzie się tego robić, to prędzej czy później odbije się to na module.
Żałosne jest to, że silnik jest już kilka latek na rynku, a w ASO widać jak jest ze znajomością.
Cytat:
Napisał
Spawn
A jak jest u was z jazda np po autostradzie czy jadac prosto tez macie kierownice delikatnie w lewo?
Czym się sugerujesz? Manetkami?