To jest widok strony w wersji do druku
-
Chciałem sie dowiedzieć po jakim czasie trzeba wymienic pasek rozrządu w t-jecie 120KM , wiem ,że po 120tys km teoretycznie , praktycznie po 100tys km przebeigu , a jak to sie ma do lat , bo robię 10 tys rocznie i nie wiem czy po 10 latach to nie za późno na wymiane rozrządu?
-
Przecież pisze w instrukcji max 5 lat a jak miasto i ciezkie warunki to 4. Troche to mozna naciagnac ale na pewno nie 10 lat.
-
W Fiacie Panda wymiane przekroczyłem o trzy lata chodziło o sam czas , bo kilometrów miałem dużo mniej niż wskazywała wymiana i po wymianie pasek był w bardzo dobrym stanie , autem jeżdziłem głownie po mieście , dlatego pytam. Tipkiem jeżdżę 60% w mieście i tak się zastanawiam czy 7 lat bedzie ok, bo kilometrów na pewno tyle nie zrobie co podaje instrukcja. Czy to prawda ,ze pompa wody jest wklejana , bo facet w ASO mi mówił ,ze po wymianie paska i pompy dobrze ,zeby postal troche u nich (24h), aby zrobic test szczelnosci?
-
oficjalna odpowiedź znasz, reszta na wlasne ryzyko. ja wymienilem po 6 latach w tipo i po 7 w 500 i paski były ok. Ale nie wiem czy to reguła. pompa jest wklejana
-
Cytat:
Napisał
piteros333
W Fiacie Panda wymiane przekroczyłem o trzy lata chodziło o sam czas , bo kilometrów miałem dużo mniej niż wskazywała wymiana i po wymianie pasek był w bardzo dobrym stanie , autem jeżdziłem głownie po mieście , dlatego pytam. Tipkiem jeżdżę 60% w mieście i tak się zastanawiam czy 7 lat bedzie ok, bo kilometrów na pewno tyle nie zrobie co podaje instrukcja. Czy to prawda ,ze pompa wody jest wklejana , bo facet w ASO mi mówił ,ze po wymianie paska i pompy dobrze ,zeby postal troche u nich (24h), aby zrobic test szczelnosci?
Ja właśnie zmieniam rozrząd u żony w GP 1.4 77km z 2015r przebieg 54tkm. Po 8 latach pasek bez tragedii, ale za to pompa już puszcza płyn. Pierwszy raz się spotkałem żeby pompa puszczała płyn w Fiacie jeszcze przy tak nie duzym przebiegu, a przerobiłem tych aut trochę. U siebie w Tipo tjet zmieniałem po 5 latach i 115tkm i rozrząd bez zastrzeżeń i pompa. Nie ma reguły. Każdemu proponuje wymianie po max 6-7 latach jak ktoś dużo nie jeździ. I tak pompa jest wklejana, po 2-3h na spokojnie jak złoże auto to odpalam i odpowietrzam układ. Nigdy nie miałem problemów.
-
A jakiej firmy polecacie komplet najlepiej ze wzmocnionym paskiem do jednostki T-Jet 120KM ? Słyszałem ,że continental jest spoko, czy to prawda?
-
Cytat:
Napisał
piteros333
A jakiej firmy polecacie komplet najlepiej ze wzmocnionym paskiem do jednostki T-Jet 120KM ? Słyszałem ,że continental jest spoko, czy to prawda?
W 90% montuje zestawy Contitecha całe, lub jak nie ma pompy w zestawie to pompy Hepu.
-
Cytat:
Napisał
steyr
W 90% montuje zestawy Contitecha całe, lub jak nie ma pompy w zestawie to pompy Hepu.
Dziękować. :lol: Te nasze silniki , to jakas lipa, ja mam bez gazu na szczęście 120KM https://www.youtube.com/watch?v=5WQxgi_wBMo
-
Cytat:
Napisał
piteros333
Lipa to jest losowo w wersjiach 1.4 95KM. 1.4tjet 120KM ma inną głowice, nie spotkałem sie z uszkodzeniem głowicy tjet po tak niskim przebiegu przy zasilaniu lpg. U mnie ponad 150tkm w tjet na lpg, od wyjazdu z salonu jest lpg. W dodatku od 60tkm mam 170KM i silnik się kręci bez zarzutu.
-
Lipa jest z regulacją lpg że do tego doszło.
-
Jak kolega powyżej tak mi się wydaje , 1.4 95hp lpg dokładane przy 30000km teraz 150tys, jeszcze nic nie robiłem
-
Witam mam pytanie odnośnie wymiany rozrządu w 1.4 95km kiedy najlepiej zabrać się za wymianę przy przebiegu 50kkm i roczniku 2017, czy dojechać do zalecanych 60 albo wymienić wczesniej?
-
Cytat:
Napisał
Longer123
Witam mam pytanie odnośnie wymiany rozrządu w 1.4 95km kiedy najlepiej zabrać się za wymianę przy przebiegu 50kkm i roczniku 2017, czy dojechać do zalecanych 60 albo wymienić wczesniej?
Po 5 latach dla spokojnej głowy. Żeby później płaczu nie było.
-
Może ktoś potwierdzić, że te zestawy INY:
Zestaw paska klinowego wielorowkowego 529 0013 10 oraz
Zestaw paska rozrządu + pompa wody INA 530 0228 30
pasują tez do T-jeta?
Jeśli chodzi o zestaw CONTITECHa to CT1049WP1? (Zestaw paska rozrządu + pompa wody)
Jaki zestaw paska klinowego wielorowkowego polecacie zamiast INY? (do T-Jeta)
-
Witam, czy po wymianie rozrządu wraz z odkręcaniem koła wałka rozrządu, należy zrobić "kasowanie adaptacji koła fonicznego" w porogamie lub jakieś inne czynności?