To jest widok strony w wersji do druku
-
Stacyjak fiat croma
Fiat croma II 2006 rok / 1.9 jtdm
Witam
moja stacyjka w cromie umara na amen , były próby naprawy ale niestety padła całkowicie , auto jest całkowicie unieruchomione
z tąd moje pierwsze pytanie , czy istnieje jakiś sposób na odpalanie samochodu nazwijmy to na krótko , nie ma opcji na szybko naprawić tego a auto jest mi potrzebne na już .
jaka istnieje możliwość wymiany stacyjki na inna ? na forum jest dużo różnych niesprawdzonych do końca informacji
wiele jest informacji na wymiane całego tak zwanego zestawu startowego w cromie .
I teraz moje pytanie jest też takie czy zakup takiego zestawu i przełożenie go do mojej cromy rozwiąże mój problem ? czy po przełożeniu całego zestawu startowego będzie trzeba coś kodować lub robić coś z tym jeszcze ?
-
Cytat:
Napisał
RobertPioch
Fiat croma II 2006 rok / 1.9 jtdm
Witam
moja stacyjka w cromie umara na amen , były próby naprawy ale niestety padła całkowicie , auto jest całkowicie unieruchomione
z tąd moje pierwsze pytanie , czy istnieje jakiś sposób na odpalanie samochodu nazwijmy to na krótko , nie ma opcji na szybko naprawić tego a auto jest mi potrzebne na już .
jaka istnieje możliwość wymiany stacyjki na inna ? na forum jest dużo różnych niesprawdzonych do końca informacji
wiele jest informacji na wymiane całego tak zwanego zestawu startowego w cromie .
I teraz moje pytanie jest też takie czy zakup takiego zestawu i przełożenie go do mojej cromy rozwiąże mój problem ? czy po przełożeniu całego zestawu startowego będzie trzeba coś kodować lub robić coś z tym jeszcze ?
Niema prostego rozwiązania, Jeżeli jesteś pewny że to na 100% stacyjna a nie "elektryczny rygiel" pod kierownicą!
Co ja bym zrobił... :cool:
Należy kupić inna stacyjkę i jeżeli nie lutowało się układów SMD udać się do elektronika aby przelutował układ z starej stacyjki w której jest przechowywany kod kluczyków - to powinno zadziałać na starych kluczykach.
Co do zestawu startowego to trzeba by trafić na identyczny do identycznego silnika - musi wchodzić w skład stacyjka z kluczykami/ elektro-rygiel pod kierownicą/ body-komputer/ sterownik silnika a i tak pewnie trzeba będzie zrobić osiowanie...
-
Osiowanie też, ale dochodzą jeszcze inne problemy. Dajmy na to został wyprogramowany EGR, a w nowym nie i zonk gotowy.
Czemu uważasz, że stacyjka trup?
-
dziękuję za zaangażownie w temat
odpowiem na dwa komentarze jedocześnie , co do rygla pod kierownicą to nie byłem pewien czy to nie on się posypał .
lecz w dużym pośpiechu i konieczności korzystania z auta i przeczytaniu na innym forum zacząłem właśnie od stacyjki . Od podstawowej konserwacji skończyło się właśnie na uszkodzeniu płytki , podczas składania obudowy wyłamały się piny metalowe , jest ich tam jak się nie myle 5 sztuk . nie wiem do końca jak się one fachowo nazywaja , lecz jednak uległy zniszczeniu . czytając inne fora znalazłem link do takich pinów po czym je zamówiłem i próbowałem wylutować i wlutrować nowe , no i na tym etapie właśnie płytka umarła , nie mając odpowiedniego sprzętu oraz umiejętności popaliłem płytke , jest top oczywiście moja wina i wiem że mogłem się za to nie zabierać , lecz jak mówie zależało mi na czasie , więc teraz została mi albo opcja przelutowania z płytki tej mojej układów SMD lecz już tym razem zrobi to fachowiec jeśli już , badz zostaje mi wymiana właśnie całego układu startowego .
Z tąd moje kolejne pytanie , które elementy na płytce to są te układy SMD ? , oraz co oznacza osiowanie po ewentualnej wymianie całego zestawu stratowego .
-
Cały zestaw będzie ci ciężko kupić, bo nie wiem czemu ludzie sprzedają jako zestaw kluczyk ze stacyjka jedynie.
Ja osobiście kupiłbym stacyjkę samą i dał komuś do przelutowania te układy. Opcja moim zdaniem najlepsza, a dodatkowo jak sądzę najtańsza. Jest kilka stacyjek na olx, poszukaj a nóż widelec nawet w twojej okolicy będzie. Później to już serwis laptopów lub gsm i po sprawie.
-
1 załącznik(i)
https://fiatklubpolska.pl/croma-446/...acyjka-39752/3
Z mojej wiedzy to PCF 7991 AT tam są przechowywane informacje o kodzie kluczy
Załącznik 44576
Po przelutowaniu teoretycznie powinny zadziałać stare kluczyki.
Ale zaznaczam, ze nigdy tego nie robiłem i nie wiem czy tak będzie i nie wydaje mi się aby konieczne było przelutowanie dodatkowo tego mikrokontrolera NEC :?:
Na pewno w twojej sytuacji jak bym tak zrobił...
-
-
Tego już pewnie się nie dowiemy :!:
-
witam , cięzko było mi znaleźć odpowiednią stacyjke , na tą chwile moja uszkodzona i nowa stacyjka pojechała do Pana który przelutuje mi układ SDM , w przyszłym tygodniu powinna do mnie wrócić już gotowa do montażu . jak zadziała to dam znać czy operacja się udała .
-
Witam , croma dalej unieruchomiona , przelutowanie modułu jak na zdjęciu od liseq nie pomogło , w dalszym ciągu brak reakcji na kluczyk , można pokazać na zdjęciu który to jest ten mikrokontroler NEC ?
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Przyjrzałem się zdjęciu i z tego co widzę to ten mikrokontroler NEC jest zaraz pod tym zaznaczonym na zdjęciu ( ten duży ) czy to o tego chodzi ?
-
:confused:
Dokładnie tak.
A jaki komunikat się pokazuje na liczniku po próbie włożenia kluczyka do stacyjki?