Pytanie odnośnie magistrali Can i sterowania radiem z kierownicy.
Cześć,
mam do Was pytanie, które pojawiało się na forum nie raz. Od dłuższego czasu trapi mnie temat sterowania radiem z kierownicy. Wymieniłem w mojej Cromie 1.8 2008r. fabryczną navi Connect Nav+ na chińskie radio 2Din z androidem (QF001 ROCO K706). Radio nie jest dedykowane, czyli chińczyk nie dołożył adaptera CAN. Radio posiada dwa wejścia do odczytywania informacji z samochodu: jest to CANRX i CANTX, to złącze adaptera CAN, który przesyła info odnośnie otwartych drzwi, temperatury, sterowania z kierownicy i wiele innych, radio dodatkowo posiada też wejśćia KEY1 oraz KEY2. Kilka razy czytałem komentarze ludzi że nie potrzeba żadnych dodatkowych akcesoriów do sterowania radiem z kierownicy, tyczy to się raczej osób, które zakupiły dedykowane radia do Cromy, są takie na ali, ale mają słabe parametry.
Teraz napiszę co już próbowałem: w mojej fabrycznej kostce ISO oprócz zasilania, zasilania po stacyjce etc są dwa kable niebieski i biały od magistraliCAN, napięcie około 4,5V więc nie mam wątpliwości że to CAN. W starszych Cromach sterowanie jest podobno w miniISO tej dzielonej na 3 mniejsze kostki, no i dodatkowo nie wiem czy w tej miniISO to sygnał bezpośrednio z klawiszy na kierownicy co później opiszę. Podpinałem Niebieski i biały kabel bezpośrednio pod KEY1 i 2: Radio wtedy wykrywa wiele sygnałów z CAN, w menu nauki przycisków pojawiają się jakieś ramki typu 255:20:30, da się przypisać do konkretnej funkcji lecz nie są to sygnały bezpośrednio z klawiszy na kierownicy, a te które "latają" po całej Magistrali, tak przynajmniej mi się wydaje, bo przecież tam cały czas komunikuje się wiele modułów.
Robiłem też osiowanie proxy, bo też gdzieś czytałem że wtedy zmienia się w kompie sposób działania klawiszy na kierownicy, nic nie pomogło i możliwe że moje dalsze próby przez to legły w gruzach, bo może gdy komp nie ma info o istnieniu fabrycznej navi to odcina sterowanie z kierownicy? Tak czy tak przyciski są podświetlane nadal.
Wiedząc że nic nie będzie z takiego bezpośredniego połączenia, zakupiłem moduł CTSFA005.2, podłączyłem jak bóg przykazał, ale otrzymałem całkowity brak reakcji, kontaktowałem się nawet z producentem, który bardzo chętnie odpowiadał. Niektórzy sprzedawcy odpowiadali producentowi że moduł ten współpracuje z Cromą, ale oni go robili z myślą o innym modelu, zdaje się RITMO.
Zwróciłem CTSFA005.2 i zamówiłem CTSFA003.2 niby dedykowany pod Crome i nadal lipa. Nie wiem czy podłączyć z powrotem Connect nav+ zrobić osiowanie i znów spróbować? Zależy mi n a tym sterowaniu bo jest wygodne i nie trzeba się odrywać wzrokiem by zmienić podstawowe parametry. Pisałem do kilku producentów modułów Can takich jak HIWORLD i innych których można wybrać w radiu przy ustawieniach CAN i nikt z nich nie posiada takiego modułu pod Crome.
Czy ktoś z Was ma konkretną wiedzę na ten temat? Nigdzie nie mogę znaleźć żadnego poradnika by rozwiązać ten problem, ani n a YT, na grupach na FB ludzie też piszą różne rzeczy, ale zero konkretów. Nie wiem czy Croma to tak specyficzny pojazd pod tym względem że tak trudno ogarnąć ten temat?
Będę wdzięczny za odpowiedź i jakieś rady, może gdzieś robię jakiś trywialny błąd, już sam nie wiem. No i na koniec ostanie pytanie już nie związane z radiem, a z MultiECUscan, czy posiadając CODE card z kodem mogę zaprogramować dodatkowy kluczyk do mojego auta? Np. kupiony na allegro? Mam tylko jeden i jeśli mogę w ten sposób zmniejszyć koszt dodatkowego to było by spoko.