Mam na tyle hamulec elektryczny. Czy przy wymianie klocków trzeba oprogramowaniem cofnąć tłoczki, czy nie załączać tylko ręcznego i wcisnąć mechanicznie tłoczki?
To jest widok strony w wersji do druku
Mam na tyle hamulec elektryczny. Czy przy wymianie klocków trzeba oprogramowaniem cofnąć tłoczki, czy nie załączać tylko ręcznego i wcisnąć mechanicznie tłoczki?
Zgodnie ze sztuką, trzeba wprowadzić hamulce w tryb serwisowy, wtedy ręczny zostaje odpuszczony i można wcisnąć tłoczek.
Myślę, że raczej nie. W niektórych Jeepach można wejść w ten tryb z poziomu ekranu multimediów, u nas nie.
A nie wystarczy po prostu przytrzymać wciśnięty przycisk hamulca żeby po wyłączeniu zapłonu hamulec sie "nie zaciągnął".
Kto go w 500X nie ma :?::roll:
Ehh, no i? A co z automatyczną regulacją, która następuje w miarę zużywania klocków? Klocki trzeba cofnąć softem i koniec, będzie wtedy jak należy - soft i interfejs majątku nie kosztuje. Druciarze odłączają wtyczki przy siłownikach i podłączają akumulator...
W opcjach w radiu mam wyłączanie hamulca postojowego
Wyłączenie, a nie tryb serwisowy. Chodzi tu o to że z automatu po wyłączeniu silnika nie zaciągnie recznego
Może ktoś podpowie jak i co odpalić poprzez MES aby się udało zrobić to prawidłowo ? Muszę wymienić w przyszłym tygodniu
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
1.Wybierasz swój samochód
2. Musisz sie połączyć przez przjściówkę nr 6 wybierasz ABS i swój system czyli TRW ABS/ESP/EPD
3. Następnie F7 czyli Regulacje
4. Tryb serwisowy EPB
5. Wymieniasz klocki
6. Wychodzisz z trybu EPB
Możesz spróbować bez samochodu wybierając F 10 Symuluj
Klocki wymieniłem niestety
Wyskakiwał błąd że nie może wykonać tego :( nie wiem czemu.
Odpięliśmy kostki od silniczków i wycofaliśmy silniczki na krótko po wymianie klocków skasowałem błędy z układu abs.
Dziwne bo to dej pory MES wykonywał wszystkie czynności a powyższa u mnie nie działała
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk