Wypadanie zapłonu 1.4 16v 95km LPG
Cześć, opisze wam moją małą batalie z Grande Punto 1.4 z LPG, które kupiłem jakiś czas temu i od początku były z nim problemy. Przeczytałem masę wątków z tym związanych i nie znalazłem rozwiązania. Głównym problemem jest wypadanie zapłony po dłuższym postoju, raz po 4h, a raz musi postać z 8h. Zapłon na początku wypadał tylko na 4 cylindrze, a teraz wypada na 1 i 4 cylindrze (niekiedy też na 2).
W pierwszej kolejności zakręciłem butle i zrobiłem z 300 km na samej benzynie, ale problem nadal występował.
Zmierzyłem kompresje na ciepłym i zimnym silniku (14:14;14,5;14,5 na zimnym) (14,5:14,5:15:15 na ciepłym)
Podmieniłem cewki miejscami (nic to nie dało).
Wymieniłem dwa razy świece, za pierwszym razem zwykłe NGK, potem kupiłem irydowe z Boscha, bez efektu.
Kupiłem nowy oryginalny Mapsensor oraz czujnik położenia wałka rozrządu, bez efektu.
Rozebrałem cały układ paliwowy, wyczyściłem listwe wtryskową i wtryski, wtryski podmieniłem miejscami i od tego momentu zaczął wypadać na 1 i 4 cylindrze, wróciłem do poprzedniego ustawienia wtrysków, ale nic to nie pomogło. Wymieniłem też wtedy uszczelki wtrysków.
Czyściłem przepustnice + kasowanie funkcji samoadaptacyjnych, bez efektu.
Wyczyściłem i przeleciałem kontaktem chyba wszystkie wtyczki które są pod maską.
Auto po rozgrzaniu ma moc, może niekiedy wypadnie zapłon bo słychać to po wydechu, ale nie tak jak na zimnym. Już naprawdę nie wiem gdzie szukać przyczyny, może pompa paliwa? Może ktoś się spotkał z takim problem i jest mi wstanie pomóc, albo chociaż nakierować Prooooszę pomóżcie