Siadający tył pod obciążeniem w Punto 2. Czy są jakieś wyższe / twardsze sprężyny zamienne?
Witam,
Chcę się dowiedzieć odnośnie możliwości wymiany tylnych sprężyn do Punto II 5d na inne które by podwyższyły trochę tył auta. Obecnie auto jest na fabrycznych 20-letnich sprężynach i przy większym załadunku tył mocno siada. Czy są sposoby na podniesienie auta tak by było wyższe przy obciążeniu? Może jakieś wyższe i twardsze sprężyny z innych aut pasują? W warsztatach mechanicy twierdzą że są tylko dostępne standardowe sprężyny.
Auto jest użytkowane w nietypowy sposób - jazda w 4 osoby, bagaż i box dachowy na trasach międzykontynentalnych ;) i często na wymagających szutrowych drogach (np szutry w górach Turcji, Armenii, Islandii). Z tak niskim tyłem po załadunku nie da się przejechać częścią tych dróg bez szorowania tyłkiem po drodze.
Są jakieś sposoby na podwyższenie auta?
Zainteresowany sprężynami
Cytat:
Napisał
steve13
Te z pierwszego modelu Bravo? Dobrze pasują i nie ma później problemów przy użytkowaniu auta?
Jaki ta zamiana daje efekt? Dużo się podnosi tył?
Jeśli jest taka możliwość, chciałbym poprosić o link do konkretnego modelu sprężyny.
Nie jestem zbytnio zorientowany więc zaoszczędziło by mi to sporo czasu (w przeszukiwaniu neta)
Można liczyć?