1 załącznik(i)
Czuć zapach paliwa w nawiewie i nad silnikiem 1.9 jtd 115
Cześć wszystkim!
Niedawno zakupiłem Stilo 1.9 jtd 115 KM. Jak go kupiłem tylko się trząsł troche silnik na jałowych. Myślałem, że to poduszka silnika ale chyba nie bo mechanik jak robił rozrząd to powiedział, że sprawdzał i jest ok.
Kupiłem go też z box chipem, tak już było. Wymontowałem go testowo to szczerze nie dało sie samochodem jeździć, różnica była wielka, możliwe ze nawet z 50 nm. Kolega powiedział, żebym zostawiłł tego chipa (ponoć się coś zna na samochodach) i że ten silnik i tak sobie da rade i jeszcze pojeździ.
Salon polski, sprawdzałemc VIN, wszystko sie zgadzało, ok 320k km. Blacharsko jak na Fiata bardzo ładnie, nie widac korozji, a to co bylo od dołu widać to zabezpieczyłem. Zawiecha super, hamulce jeszcze na długo.
Wszystko sprawowało się dobrze, aż pewnego dnia zatankowałem ok 4l benzyny przez głupote, byłem pierwszy raz na Circle K tam jakoś to dziwnie, po chwili tankowania dotarło do mnie że coś złego się dzieje :)
Potem zastanawiałem sie co z tym zrobić i po przejrzeniu internetu zdecydowałem się zalać do pełna diesla i jechać dalej. Czyli zawartość benzyny wyszła poniżej 10%. Wszystko było ok, ale po jakiś 200 km, jak wybrałem sie z długą trasę na postoju (światła np) zacząłem czuć zapach paliwa z nawiewu. Do tego jak samochód jechał sobie swobodnie na jakimkolwiek biegu na puszczonym całokowicie gazie pojawił się jakiś nowy dźwięk, tak jak by jakiś zą bek gdzieś przeskakiwał. Nie głośnego, ale mam uszy dobre do dźwięku auta.
Od tego momentu wykonałem jeszcze ok 150-200 km i już samochód stoi - musiałem te jazdy wykonać. Zdjąłem pokrywę silnika i wyczułem zapach paliwa, czuć go najmocniej w okolicach zaznaczonych na załączonym zdjęciu. Naocznie nie widać żadnych wycieków, nic nie kapie, spalanie z ostatnich 200 km wynioslo 6l, wiec podobnie jak go kupiłem było, cały czas wychodziło 5.8-6.2. Czuć jedynie zapach paliwa w nawiewie i z tego miejsca na załączonym zdjęciu.
Załącznik 39558
Wydaje mi się, że turbo leciutko zaczyna gwizdać, biegi na zimnym silniku wchodzą dość słabo, a wsadzenie jedynki to raczej konieczność redukcji prędkości do 10 km/h.
Dodam jeszcze że silnik i skrzynia jest dość sucha, tylko troszkę z turbo coś się sączy ale minimalne ilosci, przejechane ponad 5k km i poziom oleju bez zmian.
Mam do was w sumie pare pytań.
1. Co może być przyczną tego zapachu?
2. Jak chodzą wasze skrzynie w stilo 1.9 115 km? Czy jest podobnie czy moja potrzebuja przeglądu?
3. Jak turbo wstaje to czy słyszycie jakiś dźwięk, czy raczej nic nie słychać? Nigdy nie miałem auto z turbo to nie wiem.
4. Czy możliwe ze silnik po tym dolaniu benzyny mocno ucierpiał, czy to raczej zbieg okoliczności?
5. Jeśli założymy ze silnik wymaga duzej inwestycji, turbo niedlugo do regeneracji i skrzynia tez to czy nie warto zastanowic sie nad pełnmym swapem kompletnego silnika + skrzyni?