To jest widok strony w wersji do druku
-
Brak mocy 1.9 JTD 150KM
Witam wszystkich serdecznie:) Od jakiegoś czasu sporadycznie występuje u mnie totalny brak mocy na zimnym silniku. Samochód ciężko rozpędzić, a nawet wejść na obroty na biegu. Jak się delikatnie nagrzeje to z miejsca wszystko ustępuje. Byłem z tym u 2 mechaników i jeden nie stwierdził nic, a drugi zczytał błędy dotyczące braku zasilania w klap wirowych i zasugerował że to wina akumulatora. Problem rzeczywiście pojawia się jak temperatura spodnie poniżej 0, a samochód trochę postoi (np 2 dni). Co mi jednak nie daje spokoju to fakt, że aku ma 1 rok i był wymieniany razem ze świecami żarowymi i regeneracją rozrusznika (mam w nim od ponad roku, też sporadycznie, problemy z odpalaniem , których tez nikt nie potrafi zdiagnozować).
Pomóżcie proszę, bo już tracę siły na jeżdzenie po mechanikach, a lubie ten samochód i bym chciał nim jeszcze pojeździć.
Akku to Tuborg - sprzedawca polecił mi to jako dobra alternatywa dla nietrzymających w ostatnim czasie parametrów znanych marek.
-
Aku masz raczej z górnej półki. Sprawdź ładowanie multimetrem, sprawdź napięcie aku od rana przed odpaleniem, sprawdź korekty wtryskiwaczy pod programem diagnostycznym, sprawdź ciśnienie paliwa, zloguj przepływomierz.