To jest widok strony w wersji do druku
-
Zakup bravo 1.9 150km
Cześć
Szukam bravo w dieslu, najchętniej wersję 1.9 150km, budżet do 17k, więc myślałem nad rocznikiem 08/09. I tu moje pytanie, czy w takich pieniądzach da się kupić coś sensownego? Ogłoszeń jest sporo, ale wolę się zorientować co i jak. Ew proszę o porady na co zwracać uwagę.
W tej wersji również były wadliwe skrzynie?
-
jeśli chodzi o skrzynie , to w bravo2 w dieslach nie było felernych M32 , były tylko fiatowskie ;
1,9 150KM fajny ... byłby ,ale można zaliczyć z nim wtopę w postaci urwanych klapek kolektora , a jezeli się komuś już urwały wczesniej , to pytanie jak remont silnika został zrobiony ;
1,9 120KM bez tych klapek jest i jest pancerny , ale skrzynie miał 5 biegowe - to wg mnie wada , ale dla innych niekoniecznie ;
na pewno coś sensownego da się kupić w tych pieniądzach , kwestia znalezienia , to już nie najmłodsze auto , dużo aut jest z salonu pl - i czesto one właśnie nie mają dpf
-
Właśnie coś słyszałem o tych klapach, egr oraz dpf mi nie przeszkadza, ale jakie są skutki usunięcia klap?
-
Cytat:
Napisał
Miquel
Właśnie coś słyszałem o tych klapach, egr oraz dpf mi nie przeszkadza, ale jakie są skutki usunięcia klap?
po usunięciu klap niektórzy twierdzą że jest słabszy ''od dołu'' , a inni zaś nie widzą różnicy , innych skutków ubocznych nie ma ;
ale faktem jest że po kupnie 150tki trzeba zdjąc kolektor i decyzja, albo NOWY i najlepiej zaślepic egr (bo to on syfi i zabija te klapy ) , albo wywalamy klapy z obecnego kolektora (no chyba że juz powpadały do cylindrów ) ;
jedynym winowajcą problemu z klapami jest źle umiejscowiony i zaprojektowany egr , usunięcie egr powoduje trochę dłuższe nagrzewanie silnika , dając w zamian lepszą reakcję na gaz , po wyprogramowaniu egr w moim byłym stilo nie zauważyłem zmiany w częstotliwościach wypalania dpf .
dpf-y w multijetach są suche , raczej bezproblemowe i nie przeszkadzają w eksploatacji auta , jeśli nie jeździmy tylko po mieście oczywiście , tylko robimy jakieś dłuższe przejazdy;
po krótce mówiąc kiedyś 1,9 16v to był niezniszczalny silnik (miałem go też w alfie 156FL euro3) , ale ekologia go pokonała