To jest widok strony w wersji do druku
-
Problem z odpalaniem
Witam, posiadam samochód Fiat Croma 2008 1.8 16v z gazem.
Mój kłopot polega na problemie z odpalaniem zimnego silnika aby odpalił trzeba dodać gazu i występuje wahanie na obrotach między 800-1000 obr/min i delikatnie szarpie silnikiem i śmierdzi benzyną.
Jeżeli silnik jest ciepły odpala normalnie.
-
Wahanie na obrotach między 8 a 10 TYSIĘCY obr./min?
To jak ty zapalasz to auto?
Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L21 przy użyciu Tapatalka
-
Przepraszam, miało być 800-1000 obrotów
-
Cytat:
Napisał
Andrzej1970
delikatnie szarpie silnikiem i śmierdzi benzyną.
Problem ze składem mieszanki.
Trzeba by podłączyć kompa, i zobaczyć co się dzieje w układzie zasilania.
-
Wariuje przepływomierz od 90MG/W do 220MG/W.
Sondy są okej zmieniają swoją wartość.
Był błąd P0170(zły skład mieszanki).
Cewka jest sprawdzona, świece MGKR są sprawdzone
-
Drobna korekta: soNdy, a nie sĄdy.
Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L21 przy użyciu Tapatalka
-
-
Na początek odepnij akumulator na kilka minut, to spowoduje skasowanie samoadaptacji w ECU silnika. Potem jak odpalisz auto przejedź się kawałek po mieście, aby się na nowo zaadoptował. I teraz obserwuj przez kilka dni czy przypadkiem nie jest dobrze. Jeżeli przez pewien czas będzie dobrze, a potem zauważysz, że znowu są problemy to sprawa jest jasna, tzn. nic nie jest uszkodzone. Winowajcą będzie instalacja gazowa, która źle dobiera skład mieszanki i należy ją poprawnie ustawić. Przerabiałem to osobiście jeszcze w starej Temprze.
Natomiast jeżeli po skasowaniu samoadaptacji cały czas będzie źle, to może wskazywać na uszkodzenie jakiegoś czujnika itp. i wtedy trzeba szukać.
-
Cytat:
Napisał
Andrzej1970
Wariuje przepływomierz od 90MG/W do 220MG/W.
W jakich to jest jednostkach?
Albo inaczej, przelicz mi to na g/s bo nie wiem o jakich wielkościach przepływu mowa. Typowo taki silnik pokazuje na biegu jałowym 5 g/s, przy 2500 rpm 10 g/s (w przybliżeniu).
Cytat:
Napisał
Andrzej1970
Był błąd P0170(zły skład mieszanki).
Błąd P0170 oznacza że układ wtryskowy nie jest w stanie dostarczyć odpowiedniej ilości paliwa dla danego przepływu powietrza, czyli przekroczono górną granicę korekty wtrysku.
Cytat:
Napisał
Andrzej1970
z gazem.
I tu pewnie będzie problem. Zamknąć zawór gazu przy zbiorniku, odpiąć bezpiecznik centralki LPG, odłączyć akumulator ... a to co dalej już kolega powyżej opisał.