To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
EGR - dylemat -
1 załącznik(i)
EGR - dylemat
Wiem że temat egr wałkowany był wiele razy.....ale dzisiaj zgłupiałem :smile:
Moja zaczęła lekko poszarpywać przy delikatnym przyspieszaniu itp. po lekturze forum padło na egr.
Znalazłem chwilę czasu na wmontowanie pełnej zaślepki, w miejscu gdzie już siedziała ta z otworami więc szybka podmianka i gotowe.
Czyścić oczywiście mi się nie chciało :smile:
Po niedzieli jestem umówiony na wywalenie egr z ecu więc myślę najwyżej polatam tzw. chwilkę z palącym checkiem.
Poskręcałem wszystko z powrotem, odpaliłem i w drogę ku mojemu zdziwieniu żaden błąd na tablicy się nie pokazuje a zrobiłem ok. 60km
Nie wiem czy tak ma być czy zaslepka nie w tym miejscu co trzeba ?
Zaślepkę dałem w miejscu gdzie zielona strzałka na zdjęciu (fotka pożyczona z netu):
Załącznik 31544
EDIT:
Trochę jednak się pospieszylem , przy następnym odpaleniu Check się pokazał.
Nie myślałem nawet za Croma może po zaślepce dostać takiego kopa 😁 zbiera sie jak burza ,jeszcze tylko wyprogramowac i gotowe.
-
Ile płacisz za wyprogramowanie?
Jakie dotychczas masz średnie spalanie?
-
Wstępnie gość powiedział 200-250zł czyli rozsądna cena.
Ze spalaniem różnie, ponieważ ostatnio samo miasto, więc ciężko o dobre wyniki.
Zauważyłem jednak dzisiaj że po zaślepieniu wskazania kompa zaczęły spadać, nie wiem ile do spalania ma egr.
Po założeniu blachy w jeździe miejskiej po przejechaniu ok.70km pokazuje 8,5l.
Z tego co widziałem podczas jazdy da się zejść niżej ale światła,ronda itp robią swoje :smile:
-
To dobra cena, ja płaciłem w Gdańsku 300,- ale w naprawdę dobrym serwisie, gdzie właściciel wiedział co robi w 100%.
Przez ponad rok jeździłem z check engine. Po wyprogramowanie egr, spalanie spadło do 9 w mieście i 6 w trasie
-
Wyprogramuj EGR i zmień program.ja tak zrobiłem i jest bajka.mam 151konikow zamiast 120 .
-
Nie kuś :smile:
jeszcze do tego dpf i byłby komplet.
-
Mówcie spada spalanie.... kucze i z egr spala średnio 7.4l ostatnie 1500km z tego jakieś 1200km po mieście... a Eye juz jest nowy... ma rok a juz czuje ze nie działa tak jak ma działać... juz raz był czyszczony... potrafi przy 2000 tys/min przydusic jakoś słabo się zbiera do tych 2k... i czasem przy 2750 jest tez przyduszenie... ale to zmiana stacji z orlenu na inna praktycznie całkiem wyeliminowalem...nie wiem czemu tak sie syfi ten egr ...dpf juz nie mam...
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Napisał
rafakil
.nie wiem czemu tak sie syfi ten egr
PSJ albo wtryski leją.
-
Cytat:
Napisał
rafakil
Mówcie spada spalanie.... kucze i z egr spala średnio 7.4l ostatnie 1500km z tego jakieś 1200km po mieście... a Eye juz jest nowy... ma rok a juz czuje ze nie działa tak jak ma działać... juz raz był czyszczony... potrafi przy 2000 tys/min przydusic jakoś słabo się zbiera do tych 2k... i czasem przy 2750 jest tez przyduszenie... ale to zmiana stacji z orlenu na inna praktycznie całkiem wyeliminowalem...nie wiem czemu tak sie syfi ten egr ...dpf juz nie mam...
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
Problem jest w samej cewce i rdzeniu... tak jak wiele razy pisałem to jest bardzo źle spasowane i wymiana na nowy również nic nie da na dłuższa metę tylko rozebranie i przeszlifowanie rdzenia cewki i wewnętrzny rdzeń aby luźno pracowały powoduje spokój na 30..40 tys km..
Dla pocieszenia powiem że mój kolega w nowej toyocie po przebiegu około 20 tys km jest właśnie po 2-giej wymianie EGR na gwarancji
Poza tym spalanie 7,4 w mieście zima w Cromie nie uważam za złe...
-
To może jakiś manual na rozebranie i regenerację EGR? No i druga kwestia. Czy ktoś próbował zamienników np NTY lub Qualite Parties?
-
Ja czyscilem EGR z 5 razy (włącznie z regeneracja cewki), 2 nowe egr_y miałem i lipa.zrobilem tuning programowy i od 3 lat elegancja nie wiem co to EGR.
-
Cytat:
Napisał
boch
To może jakiś manual na rozebranie i regenerację EGR? No i druga kwestia. Czy ktoś próbował zamienników np NTY lub Qualite Parties?
Niestety moją instrukcję która zrobiłem dawno temu diabli wzięli https://forum.autokacik.pl/index.php...yslenia-liska/
Poszukam coś i wkleję ... ważne jest aby rozebrać cewkę i wyciągnąć z niej rdzeń a następnie ten rdzeń zamocować w wiertarkę, wkrętarkę, tokarkę.... lub ręcznie wypolerować papierkiem ściernym tak aby był gładki i świecący. ;-) To samo robimy z wnętrzem cewki - czyścimy i polerujemy. Jeśli tego nie zrobimy to na skutek wysokiej temperatury oraz sadzy, która się tam dostaje z czasem to się blokuje i staje... ( rdzeń się rozszerza i na zimnym silniku jest OK a jak dostaje temperaturę - prądy wirowe to się rozszerza ) a następnie zapieka się sam zawór grzybka bo nie pracuje i też staje.... Taką operację robimy raz a potem to co 30..40 tys km profilaktyczne czyścimy cewkę i rdzeń z tej sadzy... I naprawdę nie trzeba wymieniać tych EGR-ów co 10. tys km... Ja mam już drugie auto z silnikiem JTD /MJTD i przejechałem kilkaset tys km więc wiem ze tak jest.
A tu jest filmik z rozebrania cewki który na szybko znalazłem:
Niestety autor nie poleruje wnętrza cewki tylko czyści a i sam rdzeń i owszem szlifuje ręcznie papierkiem ale też nie za dokładnie więc to że się zapiecze jest dla mnie niemalże pewne :!:
https://www.youtube.com/watch?v=lhp68-kI9kM
-
W podlinkowanym poście napisałeś o różnicach w spalaniu pomiędzy zaślepionym i w pełni działającym EGR dochodzących nawet do 1,5L/100km. Nie tylko na tym forum przetoczyła się batalia czy faktycznie zaślepienie EGR ma zauważalny wpływ na spalanie. Tunerzy CONMIR i Cinek twierdzą, że różnica w spalaniu po zaślepieniu jest pomijalna. Mnie się wydaje, że różnicę zarówno w osiągach jak i w spalaniu odczuje się po wymianie uszkodzonego EGR na sprawny.
-
Różnica jest i to jest widoczna tak jak wiele razy tłumaczyłem w zależności od stylu jazdy - rodzaju tras... EGR jest zamykany powyżej 2000 obr/min więc niezależnie czy masz zaślepiony EGR czy tez nie spalanie będzie identyczne jeśli jeździsz w trasach na autostradach lub utrzymujesz silnik powyżej tych obrotów... Jeśli jednak korzystasz z dróg lokalnych i 6 biegu lub poruszasz się po zakorkowanym mieście to jest to różnica bo takie są prawa fizyki. Z jednej strony silnik z EGR-em ma chłodniczkę splin, która chłodzi spaliny dolatujące do kolektora co zwiększa sprawność silnika szczególnie zanim się rozgrzeje i znacząco przyspiesza czas rozgrzania silnika... ( wpadają do cylindrów gorące spaliny zmieszane z powietrzem a nie powietrze np.: - 10 C ) z drugiej wlot spalin zmniejsza ilość powietrza zassanego, który jest rejestrowany przez przepływkę i na podstawie tych parametrów jest ustawiany wtrysk paliwa zgodnie z mapą... im mniej powietrza tym mniej paliwa i tym mniejsza moc/moment.... ale tocząc się lub stojąc w korku potrzebujesz kilka/kilkanaście koni.
Tunerzy więc mają rację lub/i kompletnie mylą się w zależności od twojego stylu jazdy... taki paradoks. :lol:
Dla przykładu w święta zrobiłem sobie trasę z rodzinką... Trochę miasta, trochę terenu zabudowanego i trasy szybkiego ruchu.... w sumie około 180 km nie śpiesząc się bo zima zaatakowała i spalanie na poziomie 5 litrów... Mimo konieczności dwukrotnego rozgrzania auta od prawie 0C
Pamiętajcie jeszcze o jednym czynniku który wszyscy póki co maja w głębokim poważaniu ... ekologii ... tak tak wiem ale jeśli czytacie i słuchacie jakie sa zmiany w prawie drogowym, zakazie wjazdu do miast itp to zauważyliście, że coraz częściej mówi się o kontroli aut z Euro ....4 ..5 lub nawet ich wycofaniu. Nagle obudzicie się a tu wejdzie zapis o badaniach obowiązkowych spalin lub kontrolach wyrywkowych i co wtedy zrobicie mając wycięty EGR i DPF...
-
Cytat:
Dla przykładu w święta zrobiłem sobie trasę z rodzinką... Trochę miasta, trochę terenu zabudowanego i trasy szybkiego ruchu.... w sumie około 180 km nie śpiesząc się bo zima zaatakowała i spalanie na poziomie 5 litrów... Mimo konieczności dwukrotnego rozgrzania auta od prawie 0C
Pamiętajcie jeszcze o jednym czynniku który wszyscy póki co maja w głębokim poważaniu ... ekologii ... tak tak wiem ale jeśli czytacie i słuchacie jakie sa zmiany w prawie drogowym, zakazie wjazdu do miast itp to zauważyliście, że coraz częściej mówi się o kontroli aut z Euro ....4 ..5 lub nawet ich wycofaniu. Nagle obudzicie się a tu wejdzie zapis o badaniach obowiązkowych spalin lub kontrolach wyrywkowych i co wtedy zrobicie mając wycięty EGR i DPF...
Nie wiem jak to zrobić aby samochód który waży 1700 kg z pasażerami ma silnik 1,9 150 km i dość duże opony dodatkowo w zimę w cyklu mieszanym palił 5 litrów ropy....