To jest widok strony w wersji do druku
-
Korekty wtrysków- ocena
Prośba o ocenę korekt
Silnik zimny 800 obr.
Cyl1- (0,05)
Cyl2- (0,36)
Cyl3- (0,00)
Cyl4- (-0,43)
Silnik zimny 2000 obr.
Cyl1- (0,32)
Cyl2- (-0,08)
Cyl3- (-0,18)
Cyl4- (-0,03)
Silnik ciepły 800 obr.
Cyl1- (0,02)
Cyl2- (0,23)
Cyl3- (0,21)
Cyl4- (-0,47)
Silnik ciepły 2000 obr.
Cyl1- (0,04)
Cyl2- (0,01)
Cyl3- (-0,17)
Cyl4- (0,09)
Jak sądzicie, dają radę jeszcze?
-
Wiele dalbym za takie korekcje. Jesli cieply to okolo 85 stopni celsjusza to jest bardzo blisko idealu.
Sent from my SM-G7105 using Tapatalk
-
Czyli, na razie mam się nie martwić?
-
No nie. Norma dla korekcji to +-1 przy rozgrzanym silniku. Jak sie intersujesz wtryskami to zrob probe przelewowa. A tak poza tym dzieje sie cos z autem ze interesujesz sie korekcjami?
Sent from my SM-G7105 using Tapatalk
-
No właśnie zaczął mi więcej palić. Ale zaczynam myśleć, czy nie jest to od temperatury ponieważ bardzo wolno mi się autko nagrzewa. A zdaje się, jak silnik zimny, to więcej paliwa bierze.. Sprawdziłem dzisiaj termostat i normalnie działa.
-
Cytat:
Napisał
Fiacikowo
No właśnie zaczął mi więcej palić. Ale zaczynam myśleć, czy nie jest to od temperatury ponieważ bardzo wolno mi się autko nagrzewa. A zdaje się, jak silnik zimny, to więcej paliwa bierze.. Sprawdziłem dzisiaj termostat i normalnie działa.
Korekty masz bardzo ładne. Wzrost spalania spowodowany jest bogatszą mieszanką podczas rozgrzewania silnika w czasie temperatur grubo poniżej zera. Podczas mrozów w takich samych warunkach trasowych zużycie paliwa u mnie w aucie wzrosło o ponad 0,5l/100km.
Nie zapominajmy o wymianach filtra powietrza maksymalnie co rok zwłaszcza w silnikach z turbosprężarką, gdzie przepływ powietrza jest bardzo duży. Jakość tegoż filtra też jest bardzo ważna. No i warto również podczas jednej roboty wyczyścić sobie przepływomierz powietrza.
Zabrudzenie filtra powietrza ma istotny wpływ na podwyższone zużycie paliwa w samochodzie.