Swap Seicento 1.2 16V IAW18FD Problem z ECU i diagnostykÄ….
Witam wszystkich.
Mam ciekawy problem, ale zacznę™ od pocz±…tku. Kupili¶my z koleg±… mechanikiem Seicento VAN po swapie na 1.2 16v ze sterownikiem IAW 18FD, jako że zajmujemy się™ modyfikacjami, kumpel mechanika, ja elektronika to zaczęł‚a się zabawa z sejem, przepustnica z 1.6, zimny dolot i w koń„cu wydech przelot jak należy, gdyż kto¶› zrobił‚ swapa i pozostawił wydech z silnika 900.. Przed tymi modami autko troszkę™ czasem przerywał‚o, po modach zaczęł‚o przerywać bardziej, lecz my¶›leli¶›my że to wina przepustnicy z 1.6 i braku dostatecznej ilo¶ci paliwa, w mię™dzyczasie chcieli¶›my także sprawdzić ECU i po podł±…czeniu Autocoma nasze usta otworzył‚y się™ ze zdumienia, Autocom odczytał‚ ze sterownika że silnik aktualnie ma 59 TYSIĘCY obrotów oraz temperaturę™ -59 stopni, a do tego masa błędów, między innymi uszkodzenie pamię™ci RAM, i różne inne. Stwierdzili¶›my że jest co¶› nie halo, ale podł±czyłem do tego zestawu jeszcze Ecumaster DET2 zgodnie ze schematem ze strony producenta, i bum samochód nie odpalił‚, znalazłem informację™ żeby inaczej zapł‚on podł±czyć‡, tj tylko jeden przewód od czujnika wału‡ przez DET i wtedy po przestawieniu konfiguracji na kopiowanie sygnału samochód jeĽdził‚ jak wcze¶›niej. Więc uznali¶›my że może co¶ z tego będzie, wrzucili¶my sondę do wydechu i pojechali¶›my stroić‡, po dolaniu paliwa i uzyskaniu AFR ~12,5 autko przestało przerywa㇠i w sumie to zaczęło lata㇠a nie jeĽdzić aczkolwiek nie da się sterowa㇠zapłonem przed DET2 bo wtedy samochód albo nie odpala albo nie wkrę™ca się na obroty.. W mię™dzyczasie jeden magik od fiata powiedział nam że to ECU jest zł‚om skoro się tak dzieje, wię™c kupiliĹ›my drugi taki sam sterownik z rozkodowanym IMMO, i co jest najlepsze sterownik po podł±…czeniu do Autocoma pokazuje takie same głupoty jak poprzedni.. Co mnie jeszcze dziwi to przewód do pinu 26 w kostce ECU czyli zasilanie +12V był‚o ucię™te u nas, po podł±czeniu przewodu żadnych zmian. Aa i jeszcze jedna rzecz, silniczek krokowy potrafi pracowa㇠bez przerwy po zgaszeniu samochodu.
I tutaj mam kilka pytań
1. Czy miał kto¶ kiedy¶› takie przeboje z IAW 18FD?
2. Czy może jednak te sterowniki wgl nie komunikuj±… się™ poprawnie z Autocomem?
3. Czy szuka㇠jakich¶› drutów w wi±…zce po swapie?