Witam. Proszę o informacje na temat silników z systemem start stop oferowanych w Fiacie Tipo. Czy mieliście już jakieś doświadczenia z tym systemem ?
To jest widok strony w wersji do druku
Witam. Proszę o informacje na temat silników z systemem start stop oferowanych w Fiacie Tipo. Czy mieliście już jakieś doświadczenia z tym systemem ?
No ja wytrzymałem tylko parę dni i wyłączyłem to debilstwo. Jeszcze jakby kontrolka nie musiała mnie o tym cały czas informować, to byłby idealnym zbędnym system :cool:
Tyle mogę powiedzieć, że działa. Moje doświadczenia nie są ani pozytywne ani negatywne, włączam w dużych korkach, normalnie pozostawiam wyłączony, głównie dlatego, że oszczędności są znikome, a potencjalne problemy w późniejszej eksploatacji zniechęcają do używania tego systemu.
Nie ma problemu z ruszaniem ani wielkiej zwłoki przy uruchamianiu, krótko mówiąc można z tym żyć
Wysłane z mojego E6883 przy użyciu Tapatalka
punto 1.4 77 kucy, mam to, w korkach wyłaczam, przejechał 115 tys km, oleju nie bierze, jedynie po 5 latach padł aku (moze moja wina bo tzreba bylo go profilaktycznie co kwartał doładowac, zamiast raz na rok przed zimą), niestety akumulator do SSmana 2 x drozszy od zwykłego aku, auto ma 7 lat wszystko zyje.
jedyna usterka to termostat (zamknoł sie podczas jazdy...to sie silnik zagotował), wymieniony na nowy 80 zeta, ale to niema nic wspolnego z systemem SS.
mam go tylko dlatego że dawali z autem (jakas promocja była) i tyle, pewnie jak mialbym doplacac to bym nie brał (dlatego drugie toczydło tego nie ma). nie wiem jak dlugo pociągnie rozrusznik, na razie dziala, może na wiosne go wymontuje aby zobaczyć w jakim stanie są szczotki i go przesmaruje...ale to jak będzi mi się chciało :-)
Od czego to zależy czy w Tipo jest system START/STOP???
ja mam Loungue T-get z fabrycznym LPG i tego nie mam
zależy właśnie od fabrycznego gazu.
Więc fabryczny gaz ma wpływ na wiele funkcji w samochodzie
- brak informacji o spalaniu w komputerze (spory minus - przynajmniej wyświetlało by spalanie PB )
- brak aktywnego tempomatu (dziwne bo co ma LPG do tempomatu)
- brak systemu start/stop (to +)
- brak miejsca na koło zapasowe (oczywiste)
co jeszcze fabryczne LPG ogranicza?
Owszem i miałoby to sens jeśli bys jeździł tylko na Pb. przełączenie na gaz dalej powoduje sterowanie do wtryskiwaczy benzynowych przez ECU silnika (ECU nie wie że jedzie na gazie) a co za tym idzie naliczanie spalania na PB. Dało by się to obejść przez zmiany w ECU silnika itp. Mam w alfie gaz dokładany więc mam spalanie chwilowe i średnie. Ale ani jedno ani drugie się nie trzyma kupy. To samo ma znajomy w fabrycznej w oplu(potem opel też to wylaczył).
Co do ograniczeń - nie zamówisz PTC (ta sama przyczyna co S&S) - mniejszy akumulator.
Zaleta fabrycznego (poza zmianami materiałowymi głowicy, konstrukcyjnymi dolotu itp), to koła 16 cali w wersji POP (zamiast 15).
A czy jest różnica w wielkości bagażnika np HB z fabryczna instalacja gazowa a HB bez instalacji ale z kołem zapasowym?
Ja dla większego bagażnika w HB zrezygnowałem z koła 16" na rzecz dojazdówki.
Z fabrycznym gazem nie można mieć również podgrzewacza PTC, który z kolei i dieslach jest w standardzie.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Ja podobnie, wychodząc z założenia że ile razy w ciągu użytkowania auta złapiemy gumę? Raz, dwa... trzy i więcej to już jakiś niefart. Więc na tak rzadkie akcje dojazdówka jest w zupełności wystarczająca opcją i nadal cieszymy się ogromnym jak na HB bagażnikiem.
Niech się wlascicele wypowiedzią Ale dla mnie ten system jest zbędny. Oszczędza paliwo a co za tym idzie zmniejsza co2. System typowo przygotowany pod testy unijne. A jak jest naprawdę? Droższy rozrusznik, pewnie wiwksze ryzyko awarii ,większy akumulator który zapewne szybciej pada. Nie wiem czy z ekonomicznego punku widzenia ma to sens. Taki diesel pali ok 0.6l na godzinę na biegu jalowym. Czyli godzina stania w korku to 3 zl.