Krókie pytanie. Jaki rodzaj turbosprezarki montowany jest w bravo 1.9 8v 120 km? Zylem do tej pory w przekonaniu ze jest stala geometria.. i ostatnio zaczalem miec watpliwosci. Ktos ma taka wiedze?
Sent from my SM-G7105 using Tapatalk
To jest widok strony w wersji do druku
Krókie pytanie. Jaki rodzaj turbosprezarki montowany jest w bravo 1.9 8v 120 km? Zylem do tej pory w przekonaniu ze jest stala geometria.. i ostatnio zaczalem miec watpliwosci. Ktos ma taka wiedze?
W tym silniku jest turbosprężarka ze zmienną geometrią.
Zaskoczenie. Ktos z uzytkownikow tego silnika(120KM) jest w stanie powiedziec od jakich obrotów silnik 'wstaje'?
Garrett gt1749v oczywiście zmienna geometria ;
mam w stilo ten silnik i ciąg łapie od 1800rpm
A masz tez moze tzw karetke pod maska? Ja mam odkad kupilem auto. W sumie wydaje mi sie ze auto jezdzi caly czas tak samo-dobrze, przy czym nie mam porownania z autem bez tych dzwiekow. Wiem ze odglosy turbosprezarki to dlugi temat ale moze jest cos w tych silnikach co powoduje ten ciekawy dzwiek i moze nie jest to wina TS a np ukladu wydechowego? Pozdro
Inzynierowie łamali sobie glowy jak zmniejszyc "turbodziure" i takiego patenta zastosowali.U jednych dziala dobrze,drugim sie zacina lub zapieka...grunt ,ze daje kopa silniczkowi
W stilo tez mam ten efekt "wycia" szczególnie jak zimny,przebieg 242kkm,w bravce 202kkm, nie slysze tego .Oleju ,zadna nie bierze,to nie ruszam ,Ciag auta mają.Mozna się pokusic ,wyciągnąc turbine, wyczyscic zmienną geometrię, sprawdzic dolot.Efekt ten wystepuje na zimnym silniku,pozniej juz nic nie slysze,wiec tematu nie drązę.Podjedz do szpeców od regeneracji turbin, posluchasz ich opinii....
Na zimnym faktycznie najbardzej slychac ale nie wiem w sumie czy dlatego ze w takiej sytuacji jade powoli i krecąc do 1800-2000 max. Jak sie zagrzeje to. Tez slychac moze ciut cichsze odglosy. Dodam jeszcze ze zrobilem sobie logi no i przy 3000 rpm sprezarka naladowala mi wg alfa obd 2.41bar(1.41) czy takie przeladowanie jest norma? wg elearn cisnienie doladowania to 2.3 ale o tym pewnie wiekszosc wie. Btw. Jacys dobrzy turbiarze okolicach Krakowa, Wadowic?
Planuje sciagnac TS coby przyjzec sie luzom i wirnikom. Moze gdzies w grudniu przy dluzszym wolnym. Pytanie do znawcow tematu. Da rade zdemontowac od gory, od dolu? Dalej ewentualne czyszczenie VGT, w warunkach domowych ma to sens czy trzeba oddac na ultrdzwieki?
co prawda w poprzednim stilo , ale demontowałem od dołu , bo wygodniej , i tak musisz z dołu odkręcić turbo od wydechu , rozpiąć przewody olejowe od bloku silnika , a turbinę najlepiej rwać razem z kolektorem , czyszczenie w domu jak masz czas i cierpliwość , poznacz sobie położenie muszli względem korasa przed rozkręcaniem muszli , w sumie mi się podobała ta papranina z tym na stole , piwko i na spokojnie ;)
olej i interwał jest ok , tak tylko pytałem czy nie stosujesz zasady long life
Pytanie jeszcze odnosnie demontazu i montazu turbo sprezarki. Konieczne jest zalozenie nowych uszczelek? Miedzy kolektorem a blokiem jest stosunkowo nowa bo ma jakies 5 miesiecy, ta bym sobie darowal a co z reszta? Jest chyba jeszcze od strony chlodnicy egr, wydechu?
Uszczelki to lepiej dać nowe. Starej nie założysz idealnie jak była i może delikatnie puszczać. Koszt nie jest jakiś wygórowany
Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka