Punto II FL 2005 - kilka kwestii utrudniających codzienne użytkowanie - elektryka + zawieszenie
Dzień dobry.
Jestem posiadaczem Punto II FL 2005 rok, silnik 1.2 8V. Autko działa w miarę poprawnie jednak mam kilka kwestii które mnie nurtują.
Od początku. W aucie ostatnią większą naprawa była regeneracja sterownika silnika (małe cudo na 2 wtyczki). Powodem było nie palenie na jeden z cylindrów. Naprawa okazała się skuteczna jednak po jego założeniu na desce rozdzielczej miga ikonka silnika, auto jeździ normalnie. Pytanie nasuwa się takie, co można zrobić aby pozbyć się błędu? Nie jest to uciążliwe jednak nie jest to normalne zjawisko.
Kolejna sprawa to działanie kierunkowskazów, konkretnie prawego. Podczas jego załączania miga dość szybko i dźwięk jego jest równie szybko i nie naturalny. Poza tym jak zobaczyłem przygasa światło pozycyjne gdy migacz jest włączony. Upierdliwy to dość problem bo strach jeździć z taką awarią, o mandat za nie sprawne świata nie trudno bo auto jest dość często używane (dojazd do pracy, z dzieckiem jeżdżę co jakiś czas w dłuższą trasę do szpitala na badania). Czy to poważna usterka i czy można ją ewentualnie we własnym zakresie naprawić?
I jeszcze dość świeża sprawa, mianowicie zawieszenie, a raczej układ jezdny. Podczas skrecania w prawo dochodzi do wnętrza dźwięk, jakby to nazwać, tarcia blachy o blachę, jakby coś gdzieś o coś zahaczyło. I jest to tylko podczas skrecania w prawo, w normalnym użytkowaniu tego nie słuchać, chociaż podczas jazdy powyżej 50 km/h dochodzi do wnętrza auta delikatny dźwięk gwizdu, jakby gdzieś powietrze dostało oporu. Być może to łożysko ale pewności nie mam, być może to tylko moje podejrzenia.
Pytanie więc rodzi się takie, czy ktoś spotkał się z podobną sytuacją?
Pozdrawiam.
Wysłane z M2