Klimatyzacja, parownik, nieszczelność
Witam. Nie działa mi klimatyzacja. Właściwie odkąd jeżdżę tym autem (3-4 lata) to nie działała. Kupiłem Stilo na jesieni i nawet nie pomyślałem, żeby sprawdzić... Uroki nabywania pierwszego auta :roll:
Do rzeczy.. po prostu nie działa od dłuższego czasu i dopiero teraz zaczyna mnie to drażnić, bo skoro jest w aucie system to powinien być sprawny.
Pojechałem na krótką i szybką diagnozę. Majster w warsztacie poinformował mnie o bardzo dużej nieszczelności (wskazówka z ciśnieniem nawet nie drgnęła). Po wpuszczeniu kontrastu, zielony kolorek został zidentyfikowany przy zaworze wychodzącym ze ścianki, tudzież parownika. Swoją drogą, facet za wychodzący z zaworu przewód złapał i poruszał. Na zaworze był spory luz, można było ten przewód wyginać to do góry to do dołu..
Stwierdził, że urwany jest zawór parownika i należy stary usunąć i wymienić, ale kazał mi przyjechać z tym dopiero jak sobie już parownik znajdę i go tylko wsadzi... poza tym robocizna 600zł lub więcej.
Szukałem parownika na własną rękę, ale to co znalazlem w internecie jest tak rozbieżne cenowo, że zupełnie zidiociałem :D poza tym nazwy Denso czy Delphi nic mi nie mówią.. jedne za 200 zł nówka, inne 800..
Pojechałem do kogo innego, opowiadając przy tym historię powyżej. Ten tylko spojrzał na rurkę klimy,że faktycznie jest ruchoma, wypytał o typ auta i od razu zabrał się za zamówienie tego parownika. Ale jak zadzwonił i powiedział że sam parownik za 1500 zł to miałem aż ochotę telefonem zrobić komuś krzywdę :wrednyusmiech:
Nie wiadomo czy faktycznie parownik (bo przecież auta nikt nie rozkręcał i nie zaglądał co tam się dzieje) a wydać takie sianko w ciemno i ma się okazać że to nie to..
Co robić? A może to tylko zawór rozprężny? Panowie, powiedzcie prosze, czy zerwany zawór w parowniku to jakaś typowa usterka? czy może lepiej bez gadania zacisnąć zęby i zamawiać ten cholernie drogi parownik i w ciemno wymieniać? Przypomnę, że ten układ przynajmniej od kilku lat nie chodził, czy do tego dojdą koszta np. osuszacza czy skraplacza czy coś jeszcze? Jak nie dać się zrobić w bambuko?
Fiat Stilo 1.6 16v 5D 2002r.