To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
EGR 2.0 Multijet -
EGR 2.0 Multijet
Czy ktoś z Was demontował zawór EGR z Multijeta ? Można to wykonać we własnym zakresie w warunkach garażowych, czy konieczna jest wizyta u mechanika.? Może jakieś instrukcje filmiki, zdjęcia gdzie to w ogóle jest ?
Wyświetliła mi się zółta kontrolka silnika, auto totalnie straciło moc, podłączyłem multiecuscana, no i ewidentnie pokazuje błąd EGR. Postanowiłem zakupić nowy zawór i go wymienić.. Tylko jak tam się dostać..
-
Zrobisz to w domowych warunkach tylko trzeba trochę kluczy w tym torx i sporo czasu.
Zawór znajduje się z tyłu silnika zaraz za przepustnice/klapa gaszaca.
Do lepsze dojścia ja demontowalem plastikowa rurę dolotowe i przepustnice. Zawór przekroczony jest na 3 srubach typu torx, po ich odkręceniu zawór może być ciężko wyciągnąć, bo może mieć sporo sadzy. Najlepiej spróbować go obrócić. Jak wyciagniesz zawór to będzie poluzowana uszczelka chłodnicy egr więc może trochę płyn uciekać.
Wykrecajac śruby musisz ich wyczuć pod palcami, bo niestety ich nie widać, a możesz odkręcić przypadkowo inne.
Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Napisał
moris10
Zrobisz to w domowych warunkach tylko trzeba trochę kluczy w tym torx i sporo czasu.
Zawór znajduje się z tyłu silnika zaraz za przepustnice/klapa gaszaca.
Do lepsze dojścia ja demontowalem plastikowa rurę dolotowe i przepustnice. Zawór przekroczony jest na 3 srubach typu torx, po ich odkręceniu zawór może być ciężko wyciągnąć, bo może mieć sporo sadzy. Najlepiej spróbować go obrócić. Jak wyciagniesz zawór to będzie poluzowana uszczelka chłodnicy egr więc może trochę płyn uciekać.
Wykrecajac śruby musisz ich wyczuć pod palcami, bo niestety ich nie widać, a możesz odkręcić przypadkowo inne.
Dzięki za radę. Namierzyłem już gada ;-) Faktycznie dostęp trudny, podejmę wyzwanie odkręcenia go bez zdejmowania przepustnicy.. Jednak z tego co widzę, to on trzyma się na 2 śrubach..
-
Możliwe, że na dwóch nie pamiętam dokładnie, da radę go zdemontować bez odkręcenia, ale jest trochę trudniej.
Przy wymianie egr warto od razu zdemontować i wyczyścić rurkę od chłodnicy spalin do kolektora dolotowego jest w niej sporo syfu.
-
Cześć. Jak dobrze liczę, to mój pierwszy post na forum, więc oficjalne "dzień dobry" :)
Odgrzeję kotleta, ale myślał albo próbował ktoś kiedyś zmodyfikować program, żeby EGR działał tylko do pewnej temperatury cieczy chłodzącej, np. do 80-ciu stopni? Tak, żeby EGR tylko dogrzewał silnik, a po dogrzaniu był ciągle nieaktywny. Czy potencjalnie dałoby radę coś takiego zrobić programowo?
-
Wg moich doświadczeń w silniku 1,9 całkowite zaślepienie egr i wycięcie go z programu komputera nie ma zauważalnego wpływu na nagrzewanie silnika.