To jest widok strony w wersji do druku
-
Kontrolka fiat code
Witam, wczoraj się przywitałem jako nowy, a dziś dopadł mnie problem, mianowicie siadam do sejka po pracy, kręcę, a tu zonk, nie odpala, świeci się, a raczej szybko miga żółta kontrolka z napisem code i kluczykiem. Posprawdzałem co się da okiem ogarnąć, odpiołem aku na 15 min. poruszałem wtykami i dupa, nie odpala, mało zadowolony wróciłem do domu tramwajem. Może był ktoś w podobnej sytuacji? proszę o podpowiedzi.
-
Immobilizej nie rozpoznaje Twojego kluczyka i immo blokuje możliwość odpalenia. Często to wina anteny. Masz może drugi kluczyk? Próbowałeś nim odpalić?
Jeżeli na drugim pójdzie to znaczy, że coś z transponderem tego pierwszego się stało. Jeżeli obydwa to trzeba od nowa wprogramować kluczyki do auta.
-
Cytat:
Napisał
miszko
Immobilizej nie rozpoznaje Twojego kluczyka i immo blokuje możliwość odpalenia. Często to wina anteny. Masz może drugi kluczyk? Próbowałeś nim odpalić?
Jeżeli na drugim pójdzie to znaczy, że coś z transponderem tego pierwszego się stało. Jeżeli obydwa to trzeba od nowa wprogramować kluczyki do auta.
No właśnie nie mam drugiego klucza, typ od którego kupiłem miał tylko 1
Co to za przypadłość, że nagle nie rozpoznaje klucza, to tak jakbym zapomiał, że lubie piwo:lol:
Jutro za widniaka posprawdzam jeszcze raz wszystkie masy i wtyki, pompe paliwa też nie zaszkodzi zobaczyć, w razie jakby to nie pomogło to jak to jest z tym programowaniem kluczyków?
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
boxer32
No właśnie nie mam drugiego klucza, typ od którego kupiłem miał tylko 1
Co to za przypadłość, że nagle nie rozpoznaje klucza, to tak jakbym zapomiał, że lubie piwo:lol:
Jutro za widniaka posprawdzam jeszcze raz wszystkie masy i wtyki, pompe paliwa też nie zaszkodzi zobaczyć, w razie jakby to nie pomogło to jak to jest z tym programowaniem kluczyków?
Miszko, a ta antena gdzie się znajduje i jak ewent. sprawdzić jej sprawność?
-
1 załącznik(i)
A jaki kolor kluczyka masz? Niebieski czy czerwony? Czerwony to matka, która pozwala zaprogramować inne nowe klucze (niebieskie).
Jeżeli nie masz matki, a tylko niebieski to pozostaje Ci udać się do speca, który najpewniej zaproponuje wyłączenie immo (trzeba w procku ECU zmienić informacje w 3 liniach, aby wyłączyć immo, niestety wtedy tracisz to zabezpieczenie).
Procedura adaptacji nowego kluczyka, jeżeli masz czerwony (matkę):
Cytat:
Wkładamy kluczyk matkę. Włączamy zapłon, czekamy na zgaśnięcie lampki fiat code, wyłączamy zapłon, wkładamy nowy niebieski klucz włączamy zapłon, czekamy na akceptację nowego klucza (zgaśniecie lampki fiat code), wyłączamy zapłon i natychmiast potwierdzamy operację kluczem matką. Jeśli będzie wszystko ok lampka fiat code zgaśnie oznaczając akceptacje nowego klucza.
Cytat:
Napisał
boxer32
Miszko, a ta antena gdzie się znajduje i jak ewent. sprawdzić jej sprawność?
Trzeba rozebrać osłony przy stacyjce. To ten element na zdjęciu poniżej na kablu idący od prawej strony do lewej.
Może to odpadło i antena nie może odczytać transponder lub po prostu miałeś jakieś przepięcie w aucie, co niestety spowodowało uszkodzenie immoboxa (wtedy już w sumie najlepiej zostaje Ci wyłączenie go w ECU, a dorobienie innej metody na deaktywację auta (np. sekretny przycisk)).
Załącznik 25724
-
Cytat:
Napisał
miszko
A jaki kolor kluczyka masz? Niebieski czy czerwony? Czerwony to matka, która pozwala zaprogramować inne nowe klucze (niebieskie).
Jeżeli nie masz matki, a tylko niebieski to pozostaje Ci udać się do speca, który najpewniej zaproponuje wyłączenie immo (trzeba w procku ECU zmienić informacje w 3 liniach, aby wyłączyć immo, niestety wtedy tracisz to zabezpieczenie).
Trzeba rozebrać osłony przy stacyjce. To ten element na zdjęciu poniżej na kablu idący od prawej strony do lewej.
Może to odpadło i antena nie może odczytać transponder lub po prostu miałeś jakieś przepięcie w aucie, co niestety spowodowało uszkodzenie immoboxa (wtedy już w sumie najlepiej zostaje Ci wyłączenie go w ECU, a dorobienie innej metody na deaktywację auta (np. sekretny przycisk)).
Załącznik 25724
Klucz mam tylko niebieski, porozbierałem osłony i wszystko wygląda normalnie.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
miszko
Załącznik 25724
Klucz mam tylko niebieski, porozbierałem osłony i wszystko wygląda normalnie.
Jest jakiś spec na forum co ogarnie pozbycie się imo?
-
2000 rak czyli masz jeszcze 1.1 SPI?
Musisz iść do kogoś kto jest w stanie otworzyć ECU, wylutować z niego układ, odczytać wsad programatorem, zmienić go i wgrać z powrotem.
Cytat:
IAW 16FM.E6 (Seicento 1.1 SPI):
1. Zczytać procek (motorola hc11f1)
2. Wyedytować wsad :
Interesują nas adresy od 120h do 140h (przepisać to co poniżej)
120h : FF FF FF FF FF FF 00 00 FF FF FF FF FF AA DC 12
130h : FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF
140h : FF FF FF FF FF FF 00 00 FF FF FF FF 00 00 AA E1
3. Zapisać, zaprogramować procka, poskładać i gotowe.
-
Cytat:
Napisał
miszko
2000 rak czyli masz jeszcze 1.1 SPI?
Musisz iść do kogoś kto jest w stanie otworzyć ECU, wylutować z niego układ, odczytać wsad programatorem, zmienić go i wgrać z powrotem.
Dokładnie takie oznaczenie mam na kompie czyli IAW 16FM.E6, znalazłem kogoś kto ma kompa bez kodów do mojego seja, tylko pytanie czy wystarczy odpiąć stary i podpiąć rozkodowany żeby chodził? czy jeszcze coś trzeba extra robić?
-
Jeżeli nowy ten do podmiany ma zdjęte IMMO to wystarczy podmienić i powinno ruszyć.
Stary zawsze możesz sprzedać, coś jeszcze odzyskasz.
-
Cytat:
Napisał
miszko
Jeżeli nowy ten do podmiany ma zdjęte IMMO to wystarczy podmienić i powinno ruszyć.
Stary zawsze możesz sprzedać, coś jeszcze odzyskasz.
Dzięki wielkie Miszko za podpowiedzi, pozdrawiam.
-
Odepnij moduł immo fiat code - jest za skrzynką bezpieczników w kabinie- dwie wtyczki to nie zainfekujesz czystego sterownika kodem i zawsze odpalisz kluczykiem nawet bez transpondera. Masz abartha a do tego raczej musisz mieć sterwonik ze sportinga- trochę inne mapy paliwowe niż zwykłe 1100 spi jest to opisane konkretnymi literkami po wersji IAW16fm.......
-
Cytat:
Napisał
sandamiano
Odepnij moduł immo fiat code - jest za skrzynką bezpieczników w kabinie- dwie wtyczki to nie zainfekujesz czystego sterownika kodem i zawsze odpalisz kluczykiem nawet bez transpondera. Masz abartha a do tego raczej musisz mieć sterwonik ze sportinga- trochę inne mapy paliwowe niż zwykłe 1100 spi jest to opisane konkretnymi literkami po wersji IAW16fm.......
IAW 16FM.E6/6A37-C9
Taki jest ten cały numer z kompa, tzn., że może się różnić od zwykłego 1.1 SPI? czym to może skutkować?