To jest widok strony w wersji do druku
-
Problemy z odpalaniem
Witam,
Samochód: Fiat brava 1.2 16V z roku 2001.
Mam problem z odpalaniem samochodu w niższych temperaturach. Mianowicie problem występuje regularnie w okresach zimy od około 3 sezonów.
Aktualnie auto wróciło od mechanika i jest po całkowitym przeglądzie układu zapłonu. Akumulator to BOSCH 45Ah. Sprawdzony został alternator, przewody wysokiego napięcia, wszelkiego rodzaju połączenia, styki, wymieniono świece, został zregenerowany rozrusznik z tulejami. W opinie mechanika cały układ działa poprawnie.
Niestety w dalszym ciągu po niecałych 24h stania w temperaturze około 0 stopni rozrusznik bardzo słabo kręci i auto ledwo odpala. Po 2 dniach stania w niskich temperaturach nie ma mowy o odpaleniu. Prosiłbym o porady co jeszcze może być przyczyną takiej sytuacji.
-
Trzeba sprawdzić czy wał daje się po takim "zamarznięciu" kręcić z podobną siłą jak na ciepłym silniku. Bo w temperaturach około 0°C nic w samym silniku nie ma prawa zamarznąć, chyba że olej ma tyle samo lat co samochód a płyn chłodzący składa się w 99,9% z wody (ale nawet brudna woda zamarza w trochę niższych temperaturach). Jeśli wał daje się obracać w miarę normalnie, to wracamy do instalacji elektrycznej. Jeśli nie to masz dużo większy problem niż przetarty przewód (np masowy), bo zwiększanie się oporów tarcia w wyniku spadku temperatury nie ma prawa utrudniać rozruchu nawet przy -10°C - o ile silnik jest mechanicznie sprawny. Przy -25° mogą być jakieś problemy, ale nie w temperaturze około zera. Mówię o Fiatach (niektórych!), bo taka np Toyota odpaliła bezproblemowo przy około -40° (aczkolwiek akumulator spędził nockę w chałupie, bo widziałem że noc będzie bardzo mroźna i postanowiłem nie liczyć na cud).
Jak już się dowiesz co powoduje problemy (mechanika czy elektryka) można zacząć szukanie przyczyny.
-
W zasadzie przedmówca powiedział już wszystko, ale zapytam z głupia
Cytat:
Napisał
pawelsz
Akumulator to BOSCH 45Ah.
Czy jest nowy? Jeśli nie jest nowy to złóż wizytę jakiemuś elektrykowi i poproś o pomiar sprawności pod obciążeniem.