Duże spalanie, dymienie, po remoncie silnika.
Witam
Ostatnie moje posty tyczyły się walki z byłym sprzedawcą auta, którą można powiedzieć że wygrałem ale teraz nie o tym.
Auto przeszło mały remoncik. Wymiana pierścieni, zrobiona głowica z uszczelniaczami, nowe uszczelki czyli cała góra. Przy tej wymianie okazało się że panewki były całkiem niedawno wymieniane i coś tam jeszcze czyli dół też zrobiony. Wymienione wszystkie płyny i filtry wraz z rozrządem.
Odebrałem auto od mechanika. Do dnia dzisiejszego autem przejechałem ponad 500km. Tutaj okazało się że auto ma problemy z wchodzeniem na obroty ( strasznie mulił ). Wróciłem do mechanika, jego znajomy podpowiedział że miał identyczny przypadek i że na 99% to przepustnica która była już wcześniej czyszczona . Poprosiłem go o wyciągnięcie owej przepustnicy i wziąłem ją w swoje ręce. Rozebrałem ją tak żeby dostać się do potencjometru który jest w nią wbudowany wszystko ładnie wyczyściłem i z powrotem do auta. Auto jeździ lepiej jak przed zakupem.
Problem mam z tym że zalałem równo 10l benzyny. Okazało się że wskazówka wróciła do pozycji z przed zalania po przejechaniu 70km ( miasto ) . Komputer zresztą też pokazuje jakieś dziwne spalania przy ruszaniu i do unormowania stylu jazdy ( 2 tys/obr | 80 km/h ) komputer pokazuje spalanie 13l. Dodatkowo towarzyszy temu straszne dymienie z wydechu. Biały dym. Ale tak z tej rury daje że aż mi wstyd czasami na światłach stać. Podczas jazdy ciężko zaobserwować dymienie.
Możecie coś w tej sprawie podpowiedzieć ? Stilo 1.6 16V 2002r. 3 drzwi.
Dodam tylko że mam kabel diagnostyczny do OBD2 także parametry mogę podać.
Z góry dziękuje i Pozdrawiam