To jest widok strony w wersji do druku
-
Stilo 1,9 JTD nie odpala
Witam,
Zacznę od tego, że przeglądam różne fora motoryzacyjne od kilku lat ale to jest dopiero mój 1 raz jako zalogowany.
Wstęp jest po to, bo pewnie zaraz ktoś napisze, że temat już był itd. Do rzeczy :
Jakiś tydzień temu przy temp ok. -5 C auto odpaliło na 2-3 sek zgasło i już go nie udało się odpalić, na drugi dzień naładowałem aku i ciągle nic, przyjechał kumpel aby mnie sholować, spróbowałem jeszcze raz zapalić i odpalił. Dojechałem do mech ledwo bo bez turbo. Na kompie wyszedł błąd PO 235, mechanik coś pogrzebał wpiął wakuomert i stwierdził, że to na bank turbina do regeneracji. Dodam, że strasznie kopcił. Po jakichś 30 min u mechanika auto odzyskało moc i parę dni był spokój. Niestety problem powrócił dziś ponownie. Rano przy - 10 autko znów nie odpala ( kręci normalnie ale nie chwyta).
Ale czy diagnoza aby na pewno słuszna ? Brak mocy faktycznie wskazuje na turbinę ale przez to nie chce zapalić przy większym mrozie.
Wcześniej (jakieś parę tygodni temu trochę przerywał ale myślałem, że to przez trefne paliwo, od tego czasu tankuję arktycznego diesla) Wszystkie filtry wymienione 3 mies temu.
Proszę o jakąś diagnozę bo nie chcę na darmo wydać parę tysiaków
-
Jak egr? zaglądałeś tam? czy nie jest zasyfiony? robisz trasy często, czy krótkie dystanse? Błąd PO235 dotyczy czujnika ciśnienia doładowania. Pewnie masz go zasyfionego. Poczytaj:
http://fiatklubpolska.pl/stilo-444/s...o-biegu-17169/
-
Turbina nic nie ma do odpalania motoru.Albo egr lub czujnik ciśnienia doładowania.
-
Nie znam się aż tak dobrze ale też mi się wydaje, że turbina nie ma nic do odpalania.
Post od PADRE7 czytałem wcześniej ale tam autko odpala a u mnie nie.
Poczekam aż będzie cieplej może zapali i wezmę sie za EGR i ten czujnik.
Zastanawiam się czemu nie chce zapalić, może dolać czegoś, tylko czy teraz to nie za póżno
-
Cytat:
Napisał
MaHeK
Nie znam się aż tak dobrze ale też mi się wydaje, że turbina nie ma nic do odpalania.
Post od PADRE7 czytałem wcześniej ale tam autko odpala a u mnie nie.
Poczekam aż będzie cieplej może zapali i wezmę sie za EGR i ten czujnik.
Zastanawiam się czemu nie chce zapalić, może dolać czegoś, tylko czy teraz to nie za póżno
Miałem wręcz identycznie jak Ty i winowajcą był EGR. Nie zapali Ci jak EGR zawiesił się na pozycji otwartej.
https://www.youtube.com/watch?v=1go_PUmx0WE
-
PADRE7 miałeś rację to był EGR. Najwidoczniej się zawiesił tak jak pisałeś.
Choć rozkręcenie go było prawdziwym wyzwaniem to udało się, w środku syf straszny.
Dzięki za podpowiedź
-
Ja zapytam tylko czy mimo tego egra zablokowanego auto zapalalo czy kompletnie nic? Zaprzestales na kilkukrotnym kręceniu? Na jaki kolor auto kopcilo po odpaleniu? Byla jakas reakcja na gaz jak juz odpaliles?