Chciałbym prosić o pomoc przy doborze kabla diagnostycznego do Fiata 600 1.1 MPI.
Magneti Marelli IAW 4AF.M9/HW407/4022-27M 600 S/SX/VAN 1.1 8VF3/F4EOBD
To jest widok strony w wersji do druku
Chciałbym prosić o pomoc przy doborze kabla diagnostycznego do Fiata 600 1.1 MPI.
Magneti Marelli IAW 4AF.M9/HW407/4022-27M 600 S/SX/VAN 1.1 8VF3/F4EOBD
Kabel ELM 327 + MultiEcuScan. IAW 4AF widnieje na liście MES'a.
Dostałem od Viakena ofertę tego kabla: Viaken.pl: Viaken - elektronika dla motoryzacji
Czym one się różnią poza kolorem i ceną?
Tym też zrobisz, ale ELM327 jeszcze "oblecisz" modele z CAN, więc kabel jest bardziej uniwersalny.
Czyli rozumiem, że jak auto posiada magistralę CAN to ten kabel już się nie nada? Jak można to sprawdzić?
Twoja 600tkę zrobisz tym kablem, który Ci Viaken zaproponował (ten niebieski to VAG KKL / K-LINE). Za to ELM327 współpracuje z MES/FES i też z Twoim sterownikiem dogada się. Tyle, że ELM327 jest bardziej uniwersalny, bo podłączysz też auto, które ma CAN. Mówię tutaj bardziej o przyszłościowym wykorzystaniu tego kabla.
Czyli na tańszym też będzie można sprawdzać i kasować błędy wszystkich podzespołów, używać FES? Z tego co widziałem to podobno ELM jest lepiej zrobiony.
Tym i tym "oblecisz". Ja bym kupił ELMa.
Wyczytałem, że ELM jest podobno tylko do silnika, a ten niebieski podobno obsługuje wszystko. Dziwne... Ten kabel ma być sporadycznie używany, więc nie chcę wydawać tyle pieniędzy, a skoro i tak będzie działał to co za różnica :)
Wynalazłem jeszcze coś takiego: Viaken.pl: Viaken - elektronika dla motoryzacji
Czy poza 2 diodami różni się czymś?
Jeszcze co do niebieskiego to rozumiem, że aby odczytać odpowiednie parametry danego podzespołu trzeba przekręcić tą wajchę?
Niebieski, ale taki z przełącznikiem to podłączysz ECU,ABS i poduszki. Bez przełącznika to tylko ECU. Za to przy ELM327 podłączysz ECU, a ABS i poduszki powietrzne po przejściówkach (oznaczone kolorami lub numerkami).
Diagnostykę robisz przy włączonym zapłonie. Niektóre testy robić można też przy włączonym silniku.
Źle się wyraziłem. Chodziło mi o ten przełącznik. Po co on w ogóle jest?
Zmieniasz układ połączenia pinów w wtyczce. Wtedy sygnał jest kierowany na inny pin.