To jest widok strony w wersji do druku
-
słaby do 2 tyś/obr
Witam,
"Zacząłem odczuwać słabszy dół a przynajmniej tak mi się wydaje że od 2 tys obr zaczyna ciągnąć. Do 2 tys obr też ciągnie dość pewnie ale od 2 tys obr czuć ze auta zaczyna się rozpędzać lepiej. Błedów zadnych nie ma. Logowane FES. Cisnienie doładowania pokrywa się jota w jotę co do pojedynczych wartości. Martwiło mnie zaniżone wskazanie masy powietrza w górnych rejestrach o ok 15-20% ale sprawdzałem to na starej swojej i dwóch nowych i jest identycznie - przepływki BOSCH.
Szczelnośc sprawdzałem bo wydało mi się logiczne że łapie gdzies za przepływką na tym węzu karbowanym ale wyciągnięty i obejrzany cm po cm i jest ok.
Błedów żadnych nie ma. Jestem po wymianie końcówek rozpylaczy, przepływka wymieniona, szczelność dwa razy sprawdzana, EGR czyściłem i/lub zaślepiałem, wycieków zadnych nie ma. Kierownice turbiny chodzą dość pewnie - sprawdzałem na kanale wytwarzając podciśnienie, wciągając powietrze - cięgno chodzi. popychałem też od góry łapę cięgna turbo i wszystko chodzi.
martwi mnie też zwiększone zużycie paliwa - w dalszym ciągu z resztą niestety i z wiązane z tym rozbieżności między kompem a realem.
Czy teoria że turbo działa z pewnym lagiem może przyczyniać się do tego że przepływka zaniża dane przez ten lag? martwi mnie tylko że gdy ciśnienie docelowe z zadanym już się wyrówna to przepływ oczekiwany powinien być 1200mg a jest 1000mg.
Czy wskazuje to na wariujący overboost?"
-
Katalizator albo dolot zasyfiały. Tak na moje.
-
Kolego od miesiąca mam dokładnie to samo. W trasie auto pali jak paliło bo niewiele ponad 5litrów ale w mieście kiedy często się trzeba rozpędzać pije więcej niż więcej.
Ja sprawdzałem już wszystko, ale wydaje mi się, że to albo katalizator/tłumik albo coś z intercoolerem ....
-
-
Ja stawiam na problem z EGR, moja rada zaślepić i sprawdzić czy się poprawi.
-
Ja mam EGR zaślepiony i cały czas miałem a problem pojawił się w trakcie jego zaślepienia już ....
-
a jak masz go zaślepione i w którym miejscu?
-
Ja zdemontowałem rurkę od EGR'a i zaślepiłem zarówno wlot jak i wylot - ale niebawem go podłącze z powrotem i podłącze auto pod kompa, bo nadal nie wiem co mu dolega - jak jest chłodniej to auto ma lżej przyspieszać - stawiam że to chyba katalizator się zapchał - ćwierć miliona kilometrów robi swoje a tłumik nie ruszany :)
-
po podłączeniu pod kompa nadal nie wiem co dzieje się z autem-wszystko gra jeśli trzyma się obroty na poziomie min. 1800...
Czy filtr powietrza lub paliwa moze miec wplyw na zamulenie auta na niskich obrotach?
A moze to katalizator? mam na budziku juz 249tys i ori kat ???
-
A kiedy je zmieniałeś? Nie są to chyba duże koszty filtry więc zmień i zobaczysz ja filtr powietrza zmieniam co 5 tysięcy 2 razy cześciej niż olej.
-
wszystkie filtry i olej zmienialem do tej pory co 15tys ale z racji tego ze teraz mam wymianę przy 250tys to juz bede wymienial co 10tys.
niebawem wymiana wiec zobacze czy cos sie zmieni...