Witamy na Fiat Klub Polska
Posty od 1 do 9 z 9

Temat: Opinie  

  1. #1
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    16 marzec 2016
    Skąd
    kraków
    Postów
    43
    Auto
    Uno 1.0 45 ies fire
    Rocznik
    1999

    Opinie

    Witam
    Jestem zainteresowany zakupem Fiata grande Punto z rocznika 2012 z silnikiem 1.2 benzyna.
    Bardzo proszę o jakieś opinie na temat tego auta.
    Jakie są jego plusy i minusy.
    Czy warto kupowac z tym silnikiem.
    Jak się mają sprawy z eksploatacja i serwisem takiego pojazdu.

    BARDZO proszę o opis
    Z góry dziękuję

    Pozdrawiam



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #2
    Master
    Dołączył
    08 marzec 2016
    Skąd
    Toruń
    Postów
    3,926
    Auto
    Grande Punto Emotion 1.4 8v, 500X Lounge 1.4 16V MultiAir Turbo
    Rocznik
    04.2007, 04.2016
    Szukaj z minimum 1.4 77KM

  4. #3
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    16 marzec 2016
    Skąd
    kraków
    Postów
    43
    Auto
    Uno 1.0 45 ies fire
    Rocznik
    1999
    Szukam z 1200 ponieważ ten silnik jest bez kolizyjny.
    Nie potrzebuje mocy do jazdy po mieście.
    A pozatym z tego co widziałem to jest różnica tylko 7 koni bo 1200 mają 70koni no chyba że w ogłoszeniach źle piszą.
    Ostatnio edytowane przez J@nusz ; 24-01-2020 o 15:06

  5. #4
    Master
    Dołączył
    08 marzec 2016
    Skąd
    Toruń
    Postów
    3,926
    Auto
    Grande Punto Emotion 1.4 8v, 500X Lounge 1.4 16V MultiAir Turbo
    Rocznik
    04.2007, 04.2016
    Cytat Napisał J@nusz Zobacz post
    Szukam z 1200 ponieważ ten silnik jest bez kolizyjny.
    Nie potrzebuje mocy do jazdy po mieście.
    A pozatym z tego co widziałem to jest różnica tylko 7 koni bo 1200 mają 70koni no chyba że w ogłoszeniach źle piszą.
    1.2 8V ma 65KM, max. moment obrotowy 102Nm. To czuć, miałem okazję to sprawdzić.
    Co do bezkolizyjności, to pewności nie mam. Przyjąłbym, że jest kolizyjny. W momencie wejścia Euro 4 (za wewnętrzny EGR robi głowica) to się stało. Tak czy siak nieważne czy kolizja, czy nie, o rozrząd trzeba dbać.
    Ostatnio edytowane przez krowka1978 ; 24-01-2020 o 16:45

  6. #5
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    16 marzec 2016
    Skąd
    kraków
    Postów
    43
    Auto
    Uno 1.0 45 ies fire
    Rocznik
    1999
    Na chwilę obecną jestem posiadaczem Fiata uno co ma 45koni.
    Nie potrzebuje więcej jak nawet 65
    A silnik jest bez kolizyjny na. 100% wyczytałem na stronie Fiata.
    Oczywiście że trzeba dbać ale czasami można mieć pecha ( tak jak ja miałem w unie) po 4000tys zerwał się nowy pasek i na szczęście w unie mam 1.0 fire i również jest bez kolizyjny.
    Dla tego wlanie wolę mieć silnik 1.2 i wraze w założyć tylko nowy pasek rozrządu i jeździć dalej a niżeli mieć 1.4 i w razie zerwania wymieniać cały silnik.

    Pozdrawiam.

  7. #6
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    13 luty 2013
    Skąd
    Toruń
    Wiek
    36
    Postów
    36
    Auto
    Seicento 1.1 MPI
    Rocznik
    2002
    Bezkolizyjne były tylko silniki 1.1/1.2 z kwadratowym korkiem oleju. Silniki z okrągłym korkiem mają zmienione głowice i są już kolizyjne.

  8. #7
    Master
    Dołączył
    08 marzec 2016
    Skąd
    Toruń
    Postów
    3,926
    Auto
    Grande Punto Emotion 1.4 8v, 500X Lounge 1.4 16V MultiAir Turbo
    Rocznik
    04.2007, 04.2016
    Cytat Napisał J@nusz Zobacz post
    Na chwilę obecną jestem posiadaczem Fiata uno co ma 45koni.
    Nie potrzebuje więcej jak nawet 65
    A silnik jest bez kolizyjny na. 100% wyczytałem na stronie Fiata.
    Waga GP w zależności od wersji do 1250kg, powyżej 1000kg. Waga UNO MKII 45KM około 650kg. Zgadza się? Też jeździłem 1.0 45KM. Zapomniałeś o delikatnej różnicy w wadze, a która nie jest bez znaczenia.
    1.4 8V w upalne dni przy maksymalnej wydajności klimy jedzie tak, jakby kotwicę z tyłu rzucono, a co dopiero 1.2...

    Nie jest bezkolizyjny na 100%, co masz też opisane przez kolegę @luckyboy.
    Ostatnio edytowane przez krowka1978 ; 24-01-2020 o 21:43

  9. #8
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    06 marzec 2013
    Skąd
    Wawa Rembridge
    Wiek
    50
    Postów
    726
    Auto
    Croma 1,9 16V 150 KM aut. Emotion, Grande Punto 1,2 Dynamic
    Rocznik
    Croma VII 2010, Grande Punto VI 2009
    Pomijając temat bezkolizyjności silnika ja osobiście uważam, że potępianie "w czambuł" silnika 1,2 jest błędem. W moim stadle wrotka GP z takim silnikiem używana jest dwa lata jako samochód dla córy po zdaniu prawa jazdy oraz jako "dyspozycyjny" (tzn. do dyspozycji wszystkich w rodzinie) do jazdy po mieście i niewielkie podmiejskie wyjazdy. Nie jest to demon prędkości na trasie ale 100ką marszową spokojnie można pomykać. Fakt wyprzedzanie to już rozgrywka taktyczna Jeśli chodzi zaś o jazdę w mieście to daje sobie świetnie radę. Przy odpowiednim traktowaniu nie jest "mułem" a średnie spalanie mimo dość twardego traktowania pedału gazu u mnie wynosi ok. 8 l/100 km. Silnik ogólnie NDZ, trzeba dbać o rozrząd jak wszędzie, kontrolować olej (lubi niekiedy "znikać" choć u mnie od roku po przejściu na LM TopTech 4100 5W-40 jakoś przestało go tak drastycznie ubywać), czyścić odmę itp. ale ogólnie do miasta polecam. Jeśli ktoś ponad osiągi przedkłada święty spokój to brać. Ja osobiście polecam choć uważam że należy szukać samochodu w jak najlepszym stanie technicznym i nie zawężać się tylko do 1,2 ale brać pod uwagę wszystkie silniki.

  10. #9
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    16 marzec 2016
    Skąd
    kraków
    Postów
    43
    Auto
    Uno 1.0 45 ies fire
    Rocznik
    1999
    Jeśli chodzi o bezkolizyjnosc silnika 1200cm3
    Pozwolilem sobie skontaktować się z fiatem oto oryginalna odpowiedź.
    Pisałem z www.fiat.pl
    Z opcji kontakt(pomoc)
    Na taki adres e-mail moja wiadomość została wysłana i z tym adresem się potem kontaktowałem

    customerservicespoland@fcagroup.com



    Szanowny Panie,

    otrzymaliśmy potwierdzenie z działu technicznego, że silnik z oznaczeniem 169A4000 jest silnikiem tzw. bezkolizyjnym.


    Z poważaniem

    Daniela Di Paolo

    Customer Care FCA EMEA


 

Podobne tematy

  1. Prośba o opinie.
    Napisany przez pawelccp na forum Croma
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post: 14-08-2017, 11:22
  2. Opinie o BRC
    Napisany przez KrystekP na forum LPG - Liquified Petroleum Gas
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post: 17-01-2017, 23:23
  3. 1.8 silnik opinie
    Napisany przez gienek8400 na forum Stilo
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post: 09-04-2016, 17:38
  4. Opinie o Ruville?
    Napisany przez miszko na forum Rozmowy o technice
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post: 17-01-2014, 16:52
  5. Opinie o Marei 1,9 TD JTD i 1.8 16v
    Napisany przez romano na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 25
    Ostatni post: 12-04-2010, 18:28

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

Tagi dla tego tematu

https://www.iparts.pl