Witamy na Fiat Klub Polska
Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Posty od 16 do 21 z 21
  1. #16
    Klubowicz
    Dołączył
    14 marzec 2013
    Skąd
    śląskie
    Wiek
    38
    Postów
    360
    Auto
    Fiat Croma 1.9Jtd M-jet
    Rocznik
    2007
    Cytat Napisał pezet3 Zobacz post
    To że dpf się często zapycha i często dopala to nie wina dpf'u. To jest jedynie skutek nie domagania jakiegoś układu. Ja użytkuję auto w mieście, przejechane mam już 14 tyś km i ŻADNEGO ALE TO ŻADNEGO problemu z dpf'em nie mam. Nigdy nie musiałem go dopalać komputerowo a dodam że dopala mi się średnio co 600 km. Jedyną uwagę jaką muszę poświęcić to moment wypalania.
    Także uważam że jak wszystko z autem w porządku ( turbina, wtryski...) to i nie ma problemu z dpf'em.
    I podpisuje się pod tym!
    Moje sugestia to uwzględnić w pakiecie startowym, poza rozrządem, klapy wirowe i egr..



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #17
    Klubowicz
    Dołączył
    26 styczeń 2015
    Skąd
    Poznań
    Postów
    141
    Auto
    Croma 1,9/150 A/T
    Rocznik
    2005
    Zawsze przerażała mnie wizja rozbiegania silnika. Podobno klapy wirowe w silnikach Fiata, gdy komputer zauważy przyrost obrotów ponad miarę, zostaną automatycznie zamknięte.
    W ten sposób komputer sam zadusi silnik.
    Jak klapy zostawiłem.

  4. #18
    Klubowicz
    Dołączył
    14 luty 2014
    Skąd
    Vice-City
    Wiek
    37
    Postów
    495
    Auto
    Fiat CRoma 1.9 Multijet 150 automat
    Rocznik
    10.2008 FL
    Dla mnie większym prawdopodobieństwem było urwanie się klapki ( podobno bardziej podatny kolektor plastikowy niż metalowy) i spustoszenie silnika niżeli rozbiegnięcie się silnika, oczywiście w skutek nieprawidłowo działającego dpf'a i wymieszaniu paliwa z olejem.
    Ja klapy i egr wywaliłem ale zostawiłem za to dpf'a :-P

  5. #19
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    05 marzec 2012
    Skąd
    Gliwice
    Wiek
    52
    Postów
    642
    Auto
    Ford Kuga MK2 2,0 TDCi 180KM AWD; Alfa Romeo MiTo 1.3 JTDM2 95KM, Była Croma 1,9JTDM 150KM
    Rocznik
    10.2007
    Cytat Napisał eror Zobacz post
    Zawsze przerażała mnie wizja rozbiegania silnika. Podobno klapy wirowe w silnikach Fiata, gdy komputer zauważy przyrost obrotów ponad miarę, zostaną automatycznie zamknięte.
    W ten sposób komputer sam zadusi silnik.
    Jak klapy zostawiłem.

    A to ciekawe.... bo one do tego nie służą...
    Klapy wirowe zmieniają długość kanału dolotowego

    [COLOR="gray"](Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.[/COLOR]

    Cytat Napisał Lucek_ Zobacz post
    Croma to kolos żrący na mieście 10l/100 km(1.9 automat). Przy 50% jazdy miejskiej wybrałbym bravo. Croma sprawdza się na długich trasach (wyciszenie). W mieście jej masa i rozmiary są wadą.
    Oj tam oj tam
    Za wygodę (automat) trzeba płacić
    150KM w manualu i całą zimę wyłącznie dojazdy do pracy 10 km w jedną stronę przez miasto lub 20 autostradą ale wtedy często sprawdzam Vmax. Średnia z ostatnich 2500km - 7,8 l/100km

    Tu jest sporo raportów spalania, moje obie Cromki też tam są
    www.autocentrum.pl/spalanie/fiat/croma/ii/silnik-diesla-1.9-16v-jtd-multijet-150km-2005-2010/
    Ostatnio edytowane przez Capsel ; 19-03-2015 o 21:54

  6. #20
    Klubowicz
    Dołączył
    26 styczeń 2015
    Skąd
    Poznań
    Postów
    141
    Auto
    Croma 1,9/150 A/T
    Rocznik
    2005
    Eee, dpf-a i EGR-u też już nie ma a kolektor metalowy.

  7. #21
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    18 marzec 2015
    Skąd
    Lublin
    Wiek
    36
    Postów
    5
    Auto
    Bravo 1.9 MultiJet
    Rocznik
    04.2009
    Okej dzięki za wszystkie info.

    Panowie mam jeszcze jedno pytanie.. A jak z silnikami benzynowymi w tych autach i ewentualnym gazem.?

    Nie robimy dużo przebiegów więc pytanie czy diesel używany nie będzie za chwilę zbyt drogi w utrzymaniu.


    Dzięki za opinie.!


 
Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Podobne tematy

  1. Opinie o Ruville?
    Napisany przez miszko na forum Rozmowy o technice
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post: 17-01-2014, 15:52
  2. Fiat Croma prośba o opinie
    Napisany przez frynas na forum Kupujemy samochód
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post: 07-10-2011, 14:23
  3. Opinie o Marei 1,9 TD JTD i 1.8 16v
    Napisany przez romano na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 25
    Ostatni post: 12-04-2010, 17:28
  4. PROSZĘ O OPINIE ??
    Napisany przez pakers na forum Stilo
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post: 22-02-2010, 20:26
  5. Euroscan - opinie
    Napisany przez KAAZ na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post: 07-03-2009, 18:38

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

Tagi dla tego tematu

https://www.iparts.pl