Witamy na Fiat Klub Polska
Posty od 1 do 7 z 7
Like Tree1lubi to!
  • 1 przez Turek

Temat: Co ma ABS do ASB ???  

  1. #1
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    05 styczeń 2018
    Skąd
    Świdnica
    Postów
    8
    Auto
    Croma 2.4
    Rocznik
    2006

    Lightbulb Co ma ABS do ASB ???

    Witajcie. Od 4 miesięcy śmigam Cromą 2.4 jtd z 2006 r. 200KM. Oczywiście ze skrzynią automatyczną.
    Auto fajne wygodne, jednak na F Czyli ma swoje humory (delikatnie mówiąc).
    Ale do rzeczy - Od kiedy mam auto, skrzynia działa trochę chaotycznie, czasem ok, czasem lekko szarpnie, albo zredukuje w dziwnym momencie - generalnie działa, ale nie jest to praca aksamitna (używam automaty od 20 lat więc mam porównanie). Poczytałem trochę i doszedłem do wniosku że widocznie ten typ tak ma i już zacząłem się przyzwyczajać, aż tu nagle... Całkiem z nienacka - wyskoczył błąd ABS, ESP, Hillholder. Ot taki psikus. No i nerw człowieka wziął, że znów coś się sype, więc z tych nerwów trochę się chciałem wyżyć na aucie i mu dałem w palnik. No i jak tak dawałem, zauważyłem że skrzynia nagle zaczęła działać bardzo dobrze. Myślałem że może to przypadek, ale po 3 dniach ABS nagle się naprawił i jednocześnie skrzynia zaczęła gorzej działać. Obserwuję to już od jakiegoś czasu (ABS raz działa, raz nie) i zdecydowanie jest zależność między usterką ABS a sposobem pracy skrzyni. Zastanawiam się o co chodzi? Ktoś mi podpowie, co ABS, ESP itp ma wspólnego z automatyczną skrzynią? Wszelka pomoc mile widziana, z góry dzięki!
    Ostatnio edytowane przez kuba2222 ; 26-04-2018 o 22:30



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #2
    Master
    Dołączył
    18 lipiec 2010
    Skąd
    Świdwin
    Postów
    1,016
    Auto
    Ford Focus mk2 lift 1.6 tdci
    Rocznik
    2008
    popraw tekst bo nie można się połapać

  4. #3
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    05 styczeń 2018
    Skąd
    Świdnica
    Postów
    8
    Auto
    Croma 2.4
    Rocznik
    2006
    Poprawiłem, nie wiem czemu takie krzaki wyszły.

  5. #4
    Klubowicz
    Dołączył
    23 kwiecień 2017
    Skąd
    Warszawa
    Wiek
    43
    Postów
    240
    Auto
    Croma 1,9 16V 150 KM
    Rocznik
    2006
    no trochę ma wspólnego poprzez komputer który wylicza prędkości obrotowe. ogólnie problem który opisujesz wskazuje na problem z jednym czujników a najprędzej z wtyczką lub kablem. odczyt błędu powie o który chodzi.

  6. #5
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    24 lipiec 2011
    Skąd
    Gdańsk-Łeba
    Wiek
    47
    Postów
    903
    Auto
    Croma II MJTD 1,9 150 KM
    Rocznik
    7.2007
    Zawsze będzie miał bo te układy są ze sobą zintegrowane... Hamulec jest odpowiedzialny za zatrzymanie auta a skrzynia za zmiany biegów.. Masz jeden pedał więc te systemy ze sobą nawzajem działają.. Jeśli masz "jakiś" problem z układem hamulcowym ( ABS/ESP/HH... ) to zapewne różne dziwne informacje docierają do sterownika skrzyni lub i nawet skrzynia już ciągnie a hamulce jeszcze trzymają.. Zacznij od identyfikacji problemów i rozwiązania... może masz czujnik na kole może łożysko padło a może kabelek lub pompa.. może płyn nie był dawno zmieniany i wszystko staje.... nieskończenie wiele możliwości jest . W trybie awaryjnym widocznie cześć sygnałów jest ignorowanych lub coś co ma pracować nie pracuje...
    Zdrowy rozsądek to coś, czego każdy potrzebuje, mało kto posiada, a nikt nie wie, że mu brakuje

  7. #6
    Klubowicz
    Dołączył
    23 marzec 2015
    Skąd
    Pruszków
    Postów
    199
    Auto
    Croma 1.9 Multi 150hp
    Rocznik
    05.2005
    Jeszcze akumulator i alternator. Przy słabym prądzie takie błędy tez wyskakują.
    Capsel lubi to.

  8. #7
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    05 styczeń 2018
    Skąd
    Świdnica
    Postów
    8
    Auto
    Croma 2.4
    Rocznik
    2006
    Dzięki za podpowiedzi.

    Tak dla ścisłości... Jak działa ABS - to skrzynia szwankuje... Jak ABS padnie to skrzynka chodzi idealnie. Czyli mam do wyboru, szarpiącą skrzynię, lub działający ABS. Aktualnie skłaniam się ku dobrze działającej skrzyni . ABS pada jak jest kilka dni sucho, jak popada to się naprawia, więc myślę że to raczej jakaś wtyczka, bądź uszkodzona wiązka - zamówiłem interface, jak przyjdzie to odczytam błędy.

    PS: Akumulator nowy, ładowanie w normie.


 

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

Tagi dla tego tematu

https://www.iparts.pl