Witamy na Fiat Klub Polska
Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Posty od 16 do 24 z 24
  1. #16
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    25 październik 2015
    Skąd
    Poznań
    Postów
    786
    Auto
    Fiat Croma
    Rocznik
    2007
    Cytat Napisał maka131 Zobacz post
    chyba coś jest inaczej.
    kiedyś też tak myślałem jak Ty. chciałem podłączyć zasilanie do rejestratora jazdy przez przekaźnik, tak żeby się włączała po odpaleniu silnika. sprawdzałem wszystkie kable podłączone do alternatora i na żadnym nie znika napięcie po odpaleniu.
    wydaje mi się że komputer odczyta napięcie większe niż 13V, czy jakieś inne znamionowe, to wyłącza kontrolkę ładowania.
    Tzn nie chodzi mi że znika tylko bez pracy silnika jest on masą ten D+ - masą lampki która z drugiej strony ma + z akumulatora. Po odpaleniu na D+ pojawia się napięcie zanika różnica potencjałów i lampka gaśnie..coś w tym stylu,

    Tzn by nie było że w Cromie tak jest bo raczej jest tak jak piszesz,ale ogólnie po to chyba był D+ chociaż nie zgłębiałem dokładnie tematu
    Ostatnio edytowane przez desmo999 ; 07-11-2017 o 22:53



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #17
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    29 październik 2017
    Skąd
    Zielonka
    Wiek
    40
    Postów
    9
    Auto
    Croma 2.4 200km
    Rocznik
    2008
    witam ponownie po przeczytaniu wszelkich teorii sprawa nadal nierozwiązana.
    Wyjęcie zegarów...fakt drobiazg ale po co skoro zegary sa na diodach...
    teoretycznie można przyjąć,że pała dioda odpowiedzialna za kontrolkę"aku"ale skoro (moje domysły)zegary sa na układzie scalonym to gdyby padła jedna dioda to czy komputer nie wskazywał by błędu zegarów/przerwanego obwodu czy cos w tym rodzaju?
    Reasumując-kontrolki nie ma na zapłonie,nie było gdy padło ładowanie(diody)nie ma także gdy podłączono kompa i odpalono wszystko na zegarach łacznie z obrotami i prędkościomierzem...
    Może głupie pytanie ale czy np akumulator 70ah czyli mniejszy niż powinien być może być przyczyną?

  4. #18
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    25 październik 2015
    Skąd
    Poznań
    Postów
    786
    Auto
    Fiat Croma
    Rocznik
    2007
    Komp nie wskaze Ci przepalonej diody. Jesli w trakcie testu deski Ci sie nie zapala to masz uwalony wyswietlacz

  5. #19
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    06 marzec 2013
    Skąd
    Wawa Rembridge
    Wiek
    51
    Postów
    740
    Auto
    Croma 1,9 16V 150 KM aut. Emotion, Grande Punto 1,2 Dynamic
    Rocznik
    Croma VII 2010, Grande Punto VI 2009
    Mam wrażenie, że trzeba rozejrzeć się za używka zegarów lub poszukać elektronika, który jest w stanie to zrobić.

  6. #20
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    29 październik 2017
    Skąd
    Zielonka
    Wiek
    40
    Postów
    9
    Auto
    Croma 2.4 200km
    Rocznik
    2008
    ale czy "uwalony"wyświetlacz nie powinien pokazac błędu na kompie?

  7. #21
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    25 październik 2015
    Skąd
    Poznań
    Postów
    786
    Auto
    Fiat Croma
    Rocznik
    2007
    Jesli by byl caly uwalony to tak. Ale nie ma w aucie systemu co diagnozuje obwody drukowane komputerów. Pewnie jakas sciezka poszla z dymem. Rozbierz popatrz lub zawiez do majstra od komputerow

    Lub podepnij jakis pierdolnik zewnetrzny co Ci pokaze ladowanie
    Ostatnio edytowane przez desmo999 ; 08-11-2017 o 20:45

  8. #22
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    29 październik 2017
    Skąd
    Zielonka
    Wiek
    40
    Postów
    9
    Auto
    Croma 2.4 200km
    Rocznik
    2008
    ładowanie 14,28,zegary były wyjęte i wszystko jak by na "obwodzie"stąd dziwi mnie brak tylko 1 kontrolki i to srodkowej(trójkąt i tempomat są po bokach)

  9. #23
    Doświadczony klubowicz
    Dołączył
    24 lipiec 2011
    Skąd
    Gdańsk-Łeba
    Wiek
    47
    Postów
    903
    Auto
    Croma II MJTD 1,9 150 KM
    Rocznik
    7.2007
    Nie wiem czy akurat ta kontrolka jest w jakiś sposób powiązana z sterownikiem...
    Moja rada jest taka, jest jeden przewód od alternatora odpowiedzialny za ładowanie i warto sprawdzić.... Wystarczy odłączyć go od alternatora i podłączyć pod niego + 12V a następnie masę... i obserwować co się stanie Być może został urwany przy montażu lub nie podłączony... więc ja bym szedł tym tropem...
    Zdrowy rozsądek to coś, czego każdy potrzebuje, mało kto posiada, a nikt nie wie, że mu brakuje

  10. #24
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    14 marzec 2013
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    76
    Auto
    Croma 1.9 120KM
    Rocznik
    2008
    Odgrzeję temat. Czy jest możliwość, że ta kontrolka w ogóle się nie zapala? Wczoraj miałem przypadek, że na wyświetlaczu komputera wyświetliło mi błąd ładowania (akumulator w lewym dolnym rogu), a kontrolka się nie zapaliła. Auto do mechanika. Posprawdzał wszystko ładowanie, przewody,pasek itd. wg niego wszystko jest OK. Prawdę mówiąc wolałbym, żeby coś znalazł.
    Może w niektórych Cromach info o ładowanie wyświetlał tylko komputer? Moja jest z 2008r.


 
Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Podobne tematy

  1. Siena 1.2, nagły brak ładowania
    Napisany przez Pszemeq na forum Siena, Palio
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post: 22-08-2017, 22:03
  2. Brak ikony ładowania
    Napisany przez tikkurilla na forum Siena, Palio
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post: 06-05-2015, 16:12
  3. brak ładowania.
    Napisany przez jelon84 na forum Punto
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post: 20-07-2014, 21:33
  4. Siena 1.2 KAT Brak ładowania AKU
    Napisany przez DamianB87 na forum Siena, Palio
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post: 10-02-2014, 16:58
  5. Brak ładowania
    Napisany przez bluszczy na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post: 21-10-2009, 22:06

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

Tagi dla tego tematu

https://www.iparts.pl