Witamy na Fiat Klub Polska
Posty od 1 do 15 z 15
  1. #1
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    07 styczeń 2014
    Skąd
    Kartuzy
    Wiek
    44
    Postów
    10
    Auto
    Fiat Panda 1.1 , Fiat Grande Punto 1.2,
    Rocznik
    2004, 2009,

    Podłączenie radia i problem z instalacją głośnikową.

    Witam wszystkich. Mam problem z podłączeniem radia i głośnikami.
    Zacznę od początku. Grande Punto rocznik 2009- odkupiłem go od ciotki.
    Był zakupiony bez radia i prawdopodobnie bez instalacji głośnikowej tzn- kabli. Była kiedyś w jakimś warsztacie i podłączyli jej radio i dwa głośniki w przednich drzwiach.
    Radio działało dopiero po przekręceniu kluczyka w stacyjce i zapłonie samochodu.
    Teraz mam radio JVC KD-SD631 i po podłączeniu działa jak trzeba- czyli jak powyżej. Ja chciałbym aby radio działało baz zapłonu i kluczyków w stacyjce. Z instrukcji którą znalazłem w internecie połączyłem przewody czerwony i żółty razem (idą od radia) i podpiąłem pod żółty kabel od kostki ISO wychodzącej od samochodu (nie wiem tylko czy to kabel plusowy ze stałym napięciem od akumulatora). W opisie z internetu kabel czerwony to 9zasilanie po stacyjce) a żółty (stałe zasilanie pamięć radia).
    Efekt jest taki ,że radio włącza się bez kluczyków tak jak chciałem. Problem polega na tym ,że gdy przekręcę kluczyk w stacyjce i włączę zapłon to radio włącza się samoczynnie i nie ma pamięci z ustawień które były ustawiane ??????????????? Nawet wtedy gdy radio jest włączone bez zapłonu i potem odpalę silnik to na chwilę jakby znika napięcie i radio się załącza ponownie ale bez pamięci tego co było akurat w radio ( np. leciała muzyka z radia Zet).

    Drugie pytanie jakie mam to czy instalacja głośnikowa do tylnych głośników w drzwiach jest w ogóle zrobiona ????????? Głośniki są w drzwiach nie podłączone a w kostkach ISO od samochodu niczego nie brakuje ?????????? Czyli są przewody - zielony, zielony z czarnym paskiem, biały, biały z czarnym paskiem, siwy, siwy z czarnym paskiem, fioletowy, fioletowy z czarnym paskiem.

    Dziękuję za odpowiedzi. Jakby co to zrobię zdjęcia.



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #2
    Klubowicz
    Dołączył
    11 grudzień 2012
    Skąd
    ełk
    Postów
    157
    Auto
    grande punto 1.4 8v 2006r było , jest sedici 1.6 4x4
    Rocznik
    2010
    podczas pracy rozrusznika body moze odcinac inne odbiorniki pradu np swiatla .radio .Moze masz za slaby akumulator w aucie na poczatek podladuj go ewentualnie dla pewnosci podmien go na ten ktory na pewno jest sprawny i wtedy sprawdź czy ustawienia radia sie zresetuja .
    glosniki tylne mozesz sprawdzic mierzac rezystancje obwodu lub podajac napiecie np 4v na kabelki i bedziesz slyszal trzaski w głośnikach jezeli sa
    sprawdz przelotke w drzwiach moze tam czegos brakuje np pinow w kostce polaczeniowej
    Ostatnio edytowane przez abel ; 11-05-2014 o 16:40

  4. #3
    Administrator
    Dołączył
    28 sierpień 2009
    Skąd
    Gdynia/Lębrok
    Postów
    11,077
    Auto
    FF 1.8 TDCi
    Rocznik
    2001
    Sprawdź jeszcze raz kable wg schematu i sprawdź, który jest od podtrzymania pamięci.

    Przed założeniem nowego tematu zapoznaj się z :
    Regulamin | Szukaj | Skargi |
    Kontakt| Zanim stworzysz nowy temat

    Jest:
    -rower
    -FF 1.8 TDCi
    Było:
    -Brava 1.4 S 75 KM
    -Marea 1.9 JTD na FKP

  5. #4
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    07 styczeń 2014
    Skąd
    Kartuzy
    Wiek
    44
    Postów
    10
    Auto
    Fiat Panda 1.1 , Fiat Grande Punto 1.2,
    Rocznik
    2004, 2009,
    Dziękuję za odpowiedzi. Dalej nic nie wiem. Dodatkowo jeszcze dzisiaj zrobiłem mały teścik i jestem bardzo zdziwiony nie wiedząc o co chodzi ??????????????????
    Zacznę od początku. Przesyłam kilka zdjęć- może ktoś rozwikła zagadkę dlaczego tak się dzieje ?????????
    - przesyłam zdjęcie z etykietką znajdującą się na radiu.
    Załącznik 14568
    -tutaj zdjęcia przewodu z kostkami idącego od radia do kostek ISO w samochodzie. Na zdjęciu przewody czerwony i żółty są osobno. Gdy podłączam radio to przewód czerwony i żółty mam spięte razem.
    Załącznik 14569 Załącznik 14570
    -a tutaj zdjęcie kostek ISO wychodzących z samochodu.
    Załącznik 14571
    Jak pisałem wyżej w poście żółty przewód to (stałe zasilanie pamięci radia), czerwony (zasilanie po stacyjce), czarny (masa).

    I teraz zagadka- podłączyłem dziś to radio w drugim samochodzie (Fiat Panda) i tam radio działa jak chciałem- czyli radio działa gdy samochód stoi bez zapłonu. W Grande Punto jest problem przy zapłonie auta (tak jak to opisałem w poprzednim poście). Pomyślałem sobie że, to może problem z Kostkami ISO w Grande Punto. Jednak gdy na zasadzie wymiany podłączyłem drugie radio (Sony) z Fiata Pandy w Grande Punto to działa ono bez zarzutu. Włącza się na postoju i zapłon samochodu nie przeszkadza w niczym ???????????????? Więc to może wina tego pierwszego radia (JVC) ??????
    Zgłupiałem po prostu !!!!!!!!!!

    Jeśli chodzi o głośniki to są one w drzwiach (ale nie podłączone), w kostce w drzwiach nie ma przewodów do podłączenia. Natomiast przy kostce ISO nie brakuje przewodów (na zdjęciu widać). Więc gdzie one mogą się kończyć ??????????? W progu ?????

  6. #5
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    07 styczeń 2014
    Skąd
    Kartuzy
    Wiek
    44
    Postów
    10
    Auto
    Fiat Panda 1.1 , Fiat Grande Punto 1.2,
    Rocznik
    2004, 2009,
    Dziękuję za odpowiedzi. Dalej nic nie wiem. Dodatkowo jeszcze dzisiaj zrobiłem mały teścik i jestem bardzo zdziwiony nie wiedząc o co chodzi ??????????????????
    Zacznę od początku. Przesyłam kilka zdjęć- może ktoś rozwikła zagadkę dlaczego tak się dzieje ?????????
    - przesyłam zdjęcie z etykietką znajdującą się na radiu.
    Załącznik 14568
    -tutaj zdjęcia przewodu z kostkami idącego od radia do kostek ISO w samochodzie. Na zdjęciu przewody czerwony i żółty są osobno. Gdy podłączam radio to przewód czerwony i żółty mam spięte razem.
    Załącznik 14569 Załącznik 14570
    -a tutaj zdjęcie kostek ISO wychodzących z samochodu.
    Załącznik 14571
    Jak pisałem wyżej w poście żółty przewód to (stałe zasilanie pamięci radia), czerwony (zasilanie po stacyjce), czarny (masa).

    I teraz zagadka- podłączyłem dziś to radio w drugim samochodzie (Fiat Panda) i tam radio działa jak chciałem- czyli radio działa gdy samochód stoi bez zapłonu. W Grande Punto jest problem przy zapłonie auta (tak jak to opisałem w poprzednim poście). Pomyślałem sobie że, to może problem z Kostkami ISO w Grande Punto. Jednak gdy na zasadzie wymiany podłączyłem drugie radio (Sony) z Fiata Pandy w Grande Punto to działa ono bez zarzutu. Włącza się na postoju i zapłon samochodu nie przeszkadza w niczym ???????????????? Więc to może wina tego pierwszego radia (JVC) ??????
    Zgłupiałem po prostu !!!!!!!!!!

    Jeśli chodzi o głośniki to są one w drzwiach (ale nie podłączone), w kostce w drzwiach nie ma przewodów do podłączenia. Natomiast przy kostce ISO nie brakuje przewodów (na zdjęciu widać). Więc gdzie one mogą się kończyć ??????????? W progu ?????

    Read more: Podłączenie radia i problem z instalacją głośnikową.
    Dołączone zdjęcia Dołączone zdjęcia

  7. #6
    Klubowicz
    Dołączył
    11 grudzień 2012
    Skąd
    ełk
    Postów
    157
    Auto
    grande punto 1.4 8v 2006r było , jest sedici 1.6 4x4
    Rocznik
    2010
    podłączyłeś dobrze skoro radio gra możesz je wylączyć i nie straci pamieci gdy je uruchomisz ponownie . tracisz pamięć ustawien tylko gdy uruchamiasz silnik,następuje duży spadek napięcia i tracisz ustawienia .tak jak napisalem podmien akumulator na sprawny . możesz zmierzyc napiecie na kostce pomiedzy czarnym a zółtym przewodem w momencie uruchamiania silnika
    co do kabelkow od tylnych glosników najlepiej jak bys to zrobił z eLearn-em fiata grande punto dostępny tu Grande Punto - Instrukcja serwisowa - E-learn - Wielojęzyczność PL
    bo albo nie masz przewodów albo tylko brak pinow na kostce przy drzwiach .

  8. #7
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    07 styczeń 2014
    Skąd
    Kartuzy
    Wiek
    44
    Postów
    10
    Auto
    Fiat Panda 1.1 , Fiat Grande Punto 1.2,
    Rocznik
    2004, 2009,
    Witam. Jeszcze nie zdążyłem zmierzyć napięcie na kostce bo nie mam akurat teraz dostępu do miernika. Czy akumulator jest wadliwy ???? Tego nie wiem- nie sprawia żadnych problemów.
    Ktoś mi poradził żebym odłączył dla sprawdzenia żółty kabel w kostce ISO samochodu i w to miejsce wpiął kabelek idący bezpośrednio od (+) plusa z akumulatora. Tak zrobiłem i sytuacja się powtarza czyli wszystko dzieje się jak opisałem wyżej.

    Zrozumiałbym problem z akumulatorem, że może jest słaby tylko DLACZEGO TO DRUGIE RADIO (SONY) DZIAŁA DOBRZE I ROZRUCH MU NIE PRZESZKADZA - CZYLI MOGĘ SŁUCHAĆ PŁYTY, UTWÓR NR. 13 I PO ZAPŁONIE CHOCIAŻ RADIO SIĘ WYŁĄCZY NA CHWILĘ TO PO CHWILI DALEJ LECI TEN UTWÓR NR.13 Z PŁYTY CD ????????????????

    Czy to może być wina samego radia JVC KD-SD631 ???? Tylko dlaczego działa w Pandzie ??????

    A i jeszcze jedno- zwróciłem uwagę na fakt że, radio JVC ma chyba jakieś swoje zasilanie ???????????? No bo jeśli teraz wziąłbym je do WAS i podłączył w waszych samochodach to ma już zaprogramowane stacje które ustawiałem wcześniej ?????????????????? DLACZEGO ????????????????

  9. #8
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    11 maj 2014
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    11
    Auto
    Punto 75
    Rocznik
    1995
    Zamień żółty z czerwonym

  10. #9
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    07 styczeń 2014
    Skąd
    Kartuzy
    Wiek
    44
    Postów
    10
    Auto
    Fiat Panda 1.1 , Fiat Grande Punto 1.2,
    Rocznik
    2004, 2009,
    Cytat Napisał barsliw Zobacz post
    Zamień żółty z czerwonym
    Czy można dokładniej co mam zrobić ????
    Mam zamienić w kostce ISO samochodu żółty z czerwonym miejscami ???? Czerwony przecież to zasilanie z kluczyka - a nie chcę aby radio działało tylko po zapłonie samochodu.

  11. #10
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    11 maj 2014
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    11
    Auto
    Punto 75
    Rocznik
    1995
    Dokładnie tak zrób. Też kiedyś z tym walczyłem. Nie pamiętam przy jakim aucie,ale pomogło.

  12. #11
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    07 styczeń 2014
    Skąd
    Kartuzy
    Wiek
    44
    Postów
    10
    Auto
    Fiat Panda 1.1 , Fiat Grande Punto 1.2,
    Rocznik
    2004, 2009,
    Cytat Napisał barsliw Zobacz post
    Dokładnie tak zrób. Też kiedyś z tym walczyłem. Nie pamiętam przy jakim aucie,ale pomogło.
    Dobra. Zamienię te przewody miejscami. A co z kablem łączącym radio z tą kostką ISO- nie mam tam nic ruszać. Bo w tej chwili żółty mam spięty z czerwonym- czyli po zamianie będą się łączyć z czerwonym przewodem w kostce ISO. A co z żółtym ???? Bo będzie wolny.

    Czy bardziej chodziło Ci o to że, przewody od radia mają się łączyć w kostce ISO na przemian czyli czerwony z żółtym i żółty z czerwonym.

  13. #12
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    07 styczeń 2014
    Skąd
    Kartuzy
    Wiek
    44
    Postów
    10
    Auto
    Fiat Panda 1.1 , Fiat Grande Punto 1.2,
    Rocznik
    2004, 2009,
    Zamieniłem te przewody i radio działa tak jak przewidywałem. Włącza się tylko po zapaleniu zapłonu. Po zgaszeniu silnika radio też się wyłącza. Nie o to mi chodziło.

  14. #13
    Moderator
    Dołączył
    05 styczeń 2008
    Skąd
    Podkarpackie
    Wiek
    39
    Postów
    2,747
    Auto
    Fiat Stilo MW 1.9 JTD 16v
    Rocznik
    2004
    Jeżeli chcesz aby radio grało bez kluczyka to musisz rozpiąć żółty przewód i część od strony radia połączyć z czerwonym a druga część żółtego przewodu od strony auta zaizolować.Wtedy radio będzie grało cały czas.
    Włoszczyzna-Hmm to jest to!
    Była:Tempra 1.6SXie SW 93'
    Marea Weekend 1.9JTD ELX 110KM 01'
    Lancia Lybra 1.6 16v 01'
    Jest:Fiat Stilo MW 1.9 16v JTD 04'

  15. #14
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    11 maj 2014
    Skąd
    Warszawa
    Postów
    11
    Auto
    Punto 75
    Rocznik
    1995
    Cytat Napisał Zielony Zobacz post
    Jeżeli chcesz aby radio grało bez kluczyka to musisz rozpiąć żółty przewód i część od strony radia połączyć z czerwonym a druga część żółtego przewodu od strony auta zaizolować.Wtedy radio będzie grało cały czas.
    Dokładnie tak

  16. #15
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    07 styczeń 2014
    Skąd
    Kartuzy
    Wiek
    44
    Postów
    10
    Auto
    Fiat Panda 1.1 , Fiat Grande Punto 1.2,
    Rocznik
    2004, 2009,
    Cytat Napisał Zielony Zobacz post
    Jeżeli chcesz aby radio grało bez kluczyka to musisz rozpiąć żółty przewód i część od strony radia połączyć z czerwonym a druga część żółtego przewodu od strony auta zaizolować.Wtedy radio będzie grało cały czas.
    I tak mam zrobione. Radio działa. Tylko że, JA chciałbym aby to radio działało w Punto ( a tam nie działa jak chcę - powtórzę - RADIO PODCZAS ROZRUCHU TRACI NA CHWILĘ ZASILANIE PO CZYM SIĘ URUCHAMIA I TRACI PAMIĘĆ TEGO CO ROBIŁEM PRZED ZAPŁONEM - CZYLI NP. SŁUCHAM PŁYTĘ CD, UTWÓR NR. 13 I PO ZAPŁONIE NIE WŁĄCZY SIĘ TEN UTWÓR, TYLKO MUSZĘ MANUALNIE USTAWIĆ PŁYTĘ I TEN UTWÓR ????????????????

    W tej chwili to radio mam w PANDZIE I działa - w PUNTO NIE !!! DLACZEGO ?????

    Read more: Podłączenie radia i problem z instalacją głośnikową.


 

Podobne tematy

  1. Uno 1.0 i.e.S 1998- podłączenie radia na ISO
    Napisany przez SHINIGAMI na forum Uno
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post: 22-03-2014, 16:25
  2. Problem z radiem lub instalacją głośnikową
    Napisany przez lucas7911 na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post: 02-11-2013, 15:53
  3. Problem z instalacją fabrycznego radia w aucie w którym go nie było
    Napisany przez junior1982 na forum Punto Evo
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post: 21-08-2013, 16:38
  4. Podłączenie radia
    Napisany przez michallek94 na forum Uno
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post: 08-11-2012, 08:17
  5. FIAT STILO 1.8 16V podłączenie radia
    Napisany przez wojcieszek12 na forum Stilo
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post: 15-02-2012, 07:53

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

podlaczenie radia sony w grande punto

fiat panda radio stacyjka

radio sony w grande punto

jvc KD-sd631 wyszukiwanie problem

jvc kd-sd631 forum

fiat punto grande nie dziala radio

ktory plusowy glosniki punto i

Punto radio jvc

jaki przewod plusowy w glosniku fiat punto

fiat punto 1.1 problem z radiem

grande punto 2006 podlaczenie radia

Tagi dla tego tematu

http://www.iparts.pl