Witamy na Fiat Klub Polska
Posty od 1 do 14 z 14
Like Tree2lubi to!
  • 1 przez sebaoo2
  • 1 przez Zbir

Temat: brak światła stop  

  1. #1
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    25 luty 2012
    Skąd
    Jelenia Góra
    Wiek
    44
    Postów
    30
    Auto
    CROMA 1,9 8v Multijet
    Rocznik
    2006

    brak światła stop

    No i do kolekcji nowa usterka.Brak prawego stopu.Żarówka dobra,bezpieczniki także.Na desce komunikat o usterce i świcąca kontrolka.
    Może kogoś już to spotkało?



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #2
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    25 luty 2012
    Skąd
    Jelenia Góra
    Wiek
    44
    Postów
    30
    Auto
    CROMA 1,9 8v Multijet
    Rocznik
    2006
    Nie ma na kablu prądu.A gdyby pociągnąć kabelek od prawego światła?

  4. #3
    Master
    Dołączył
    03 sierpień 2012
    Skąd
    Chełmek (KOS....)
    Wiek
    29
    Postów
    1,764
    Auto
    Audi A4 B5 Sedan 1.8 ADR 125KM 98'
    Rocznik
    10.1998
    Może gdzieś się ten kabel uszkodził,przełamał,zagiął
    techcio lubi to.

  5. #4
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    10 wrzesień 2012
    Skąd
    Bielsko Biała
    Wiek
    44
    Postów
    21
    Auto
    Fiat Croma 2008 FL 120 KM
    U mnie nie ma oby dwóch stopów dolnych. Działa tylko górna listwa. Wszystkie żarówki i bezpieczniki są OK. KOmputer mi nie wykazuje błędu. Mam zrobione obejście z przekaźnikami aby działały STOP, lecz to tylko zastępcze wyjście z sytuacji. Jak do tej pory nikt nie potrafił mi pomóc

  6. #5
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    10 listopad 2016
    Skąd
    Wrocław
    Wiek
    30
    Postów
    29
    Auto
    Fiat Croma 1.9 120KM FL
    Rocznik
    02.2008
    Cytat Napisał joshi73 Zobacz post
    U mnie nie ma oby dwóch stopów dolnych. Działa tylko górna listwa. Wszystkie żarówki i bezpieczniki są OK. KOmputer mi nie wykazuje błędu. Mam zrobione obejście z przekaźnikami aby działały STOP, lecz to tylko zastępcze wyjście z sytuacji. Jak do tej pory nikt nie potrafił mi pomóc
    Ktoś się spotkał z podobnym problemem? Właśnie straciłem światła stopu. Trzecie światło działa poprawnie. Żarówki i gniazda ok. Wywaliło mi komunikat o braku świateł na desce.
    Nie ma natomiast zmian napięcia na przewodach od stopu.
    Kilka tygodni temu montowałem czujniki parkowania i podłączałem się pod wsteczny. Możliwe, że coś naruszyłem, ale rozebrałem całą instalację i próbowałem przejść wiązką aż do komputera, ale nie znalazłem defektu. Ma ktoś jakiś pomysł?

  7. #6
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    08 luty 2017
    Skąd
    Tbg
    Postów
    19
    Auto
    Croma 1.9 Multijet
    Rocznik
    2006
    Trzecie światło działa bezpośrednio: tzn - przełącznik stop włącza 3-ci stop.
    Natomiast żarówkami w lampach struje BC (Body Computer). Jak nie ma błędów sprawdź włącznik pedału hamulca.
    Możesz sprawdzić MESem działanie lamp STOP (sprawność obwodu).

    edit: dwie żarówki STOP w lampach to dwa osobne obwody, mało prawdopodobne uszkodzenie obydwu obwodów.
    Ostatnio edytowane przez Zbir ; 04-08-2017 o 00:05
    krz87 lubi to.

  8. #7
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    10 listopad 2016
    Skąd
    Wrocław
    Wiek
    30
    Postów
    29
    Auto
    Fiat Croma 1.9 120KM FL
    Rocznik
    02.2008
    No dobra. W MES wyrzuciło mi "kilka" błędów. Niestety nie wszystko udało mi się sprawdzić.
    Z body:
    03.JPG
    i pozostałe:
    01.JPG02.JPG

    Próbowałem wymusić zapalenie świateł stopu, ale bez efektu. Co ciekawe, test lewego stopu przeszedł pełny, chociaż bez efektów. Natomiast prawy od razu rozłączało.
    Poza tym, do wybory miałem również test "bezpiecznika światła stop", który był oznaczony jako wyłączony. Z tego co piszecie, nie ma jakiegoś oddzielnego bezpiecznika dla świateł stop.

    Odkręciłem osłonkę nad pedałami. Chiałem dostać się do tego czujnika, ale nie będzie to prosta sprawa. Ciężki dostęp, a póki co nic tam nie widzę.

    Szybko wygooglowałem ten B1032, ale nic ciekawego nie znalazłem.

    Ktoś ma jakieś pomysły?

  9. #8
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    10 listopad 2016
    Skąd
    Wrocław
    Wiek
    30
    Postów
    29
    Auto
    Fiat Croma 1.9 120KM FL
    Rocznik
    02.2008
    Wyciągnąłem czujnik pedału hamulca, ale wygląda na sprawny. Z tego co czytałem, to od niego leci wiązka za listwę trzeciego stopu, a ona działa prawidłowo.

  10. #9
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    08 luty 2017
    Skąd
    Tbg
    Postów
    19
    Auto
    Croma 1.9 Multijet
    Rocznik
    2006
    Z czujnika hamulca idzie też sygnał do BC i to on zapala żarówki STOPu. Możliwe przyczyny:
    1. uszkodzona lub niewłaściwa żarówka -do sprawdzenia w pierwszej kolejnosci
    2. przerwa lub zwarcie do innego przewodu, masy lub plus 12V
    3. uszkodzony BC

    Poprawność działania włącznika stop możesz sprawdzić naciskając pedał hamulca i odczytując jego stan w MES.
    Wiązka do żarówek STOP idzie ze złącza E pin 32-lewy stop 22-prawy stop
    BC.jpg

  11. #10
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    10 listopad 2016
    Skąd
    Wrocław
    Wiek
    30
    Postów
    29
    Auto
    Fiat Croma 1.9 120KM FL
    Rocznik
    02.2008
    Cytat Napisał Zbir Zobacz post
    Z czujnika hamulca idzie też sygnał do BC i to on zapala żarówki STOPu. Możliwe przyczyny:
    1. uszkodzona lub niewłaściwa żarówka -do sprawdzenia w pierwszej kolejnosci
    2. przerwa lub zwarcie do innego przewodu, masy lub plus 12V
    3. uszkodzony BC

    Poprawność działania włącznika stop możesz sprawdzić naciskając pedał hamulca i odczytując jego stan w MES.
    Wiązka do żarówek STOP idzie ze złącza E pin 32-lewy stop 22-prawy stop
    BC.jpg
    Dzięki za odpowiedź.

    Ad1. Żarówki podmieniałem na te same ze świateł wstecznych, a one działają prawidłowo. Poza tym, czy w przypadku przepalenia jednej z nich odłączyłoby oba obwody?

    Ad2. Ciężko to zweryfikować, bo przewodu idą grubą wiązką aż do body. Starałem się prześledzić odcinek aż do body, ale nic nie znalazłem. Nawet na chwilę nie odpaliło żarówek przy ruszaniu przewodów i wtyczek, chociaż nie wiem, czy i tak by ich bc nie blokował do ponownego zapłonu. No i znowu odciełoby oba obwody gdy jeden jest przerwany?

    Ad3. By było więcej objawów, prawda?

    MESa dopiero poznaję. Dzisiaj pierwszy raz miałem styczność, więc nie wszystko wiem gdzie znaleźć, ale robiłem test BC i samo naciśnięcie pedału prawidłowo wyświetla "załączone”. No ale trzeci stop też działa i to może z czujnika hamulca leci.
    Sprawdzenie świateł lewego i prawego stopu wygląda tak, że lewy się wykonuje, chociaż nic się nie zaświeca, Ani też nie słychać żadnego załączania. Natomiast prawego nie mogę sprawdzić bo od razu zwraca błąd. Czy jeśli to byłby to prawy, to odciełoby oba obwody?

  12. #11
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    08 luty 2017
    Skąd
    Śląsk
    Wiek
    36
    Postów
    94
    Auto
    Croma 1.9 Multijet
    Rocznik
    2005
    Eeeee a nie ma czasem na stop dwu włuknowych? Na wstecznym masz na pewno jedno włukno.

    Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

  13. #12
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    10 listopad 2016
    Skąd
    Wrocław
    Wiek
    30
    Postów
    29
    Auto
    Fiat Croma 1.9 120KM FL
    Rocznik
    02.2008
    Hmm... Nie zauważyłem. Ale wtedy chyba bym jej nie wkręcił, bo by ją wypychało. A podmiankę sprawdzałem profilaktycznie, bo żarniki są ok.

    No i dalej będę się upierał, że padł by jeden obwód, a nie od razu dwa.
    Na anglojęzycznych stronach czytałem, że jak nie mieli jednego światła, to wymieniali żarówkę.

  14. #13
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    08 luty 2017
    Skąd
    Tbg
    Postów
    19
    Auto
    Croma 1.9 Multijet
    Rocznik
    2006
    Masz po prostu dwie awarie. Wiązki do lamp lewej i prawej idą odpowiednio w lewym lub prawym progu.
    Jak zauważył Szuszu żarówki maja być dwuwłóknowe P21/5W - w karoserii. W klapie są wsteczne i przeciwmgielne.
    Jak masz możliwość po odłączeniu klemy masy akumulatora wypnij złącze E i zmierz omomierzem pin E32-lewy stop i E22-prawy stop do masy. Po wyjęciu żarówek ponowny pomiar.

  15. #14
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    10 listopad 2016
    Skąd
    Wrocław
    Wiek
    30
    Postów
    29
    Auto
    Fiat Croma 1.9 120KM FL
    Rocznik
    02.2008
    Mała aktualizacja.
    Przy dociskaniu złącz przy BC jedna wiązka mi wyskoczyła. Wywaliło mi kupę błędów w MESie, więc by nie robić bałaganu wszystkie je usunąłęm.
    No i póki co wszystko wróciło do normy. Kontrolka zniknęła, a stopy zaczęły świecić.
    Jeżdżę tak od wczoraj i na razie jest spokój. Jak wyskoczy znowu, to będę mierzył BC.

    Zakładam, że nie była to luźna wtyczka, tylko BC coś namieszał i potrzebował odświeżenia.
    Dam znać czy coś się z rozwinęło.

    Dzięki wszystkim za pomoc.


 

Podobne tematy

  1. 3 światło stop brava
    Napisany przez herwolf260789 na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 30
    Ostatni post: 13-09-2014, 09:47
  2. 3 światło STOP
    Napisany przez pchlopik na forum Siena, Palio
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post: 27-08-2012, 13:40
  3. Światła stop
    Napisany przez polacco na forum Punto II
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post: 09-09-2011, 22:12
  4. Problem z migaczami, światłem przeciwmgielnym, światła stop
    Napisany przez bzzykus na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post: 20-01-2011, 12:28
  5. Światła STOP - stykologia?
    Napisany przez geez na forum Stilo
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post: 27-06-2010, 12:04

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

bezpiecznik od swiatel stopu fiat stilo

awaria swiatel stopu fiat stilobrak prawego swiatla stop fiat bravastop nie swieci w fiacie cromabrawo fiat 2 awaria swiatla stopu prawego

Tagi dla tego tematu

http://www.iparts.pl