Witamy na Fiat Klub Polska
Posty od 1 do 4 z 4
  1. #1
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    25 marzec 2010
    Skąd
    Rzeszow
    Postów
    16
    Auto
    Marea Weekend 2.0HLX

    [silnik] Problem z odpalaniem

    Witam!!
    Mam taki dziwny problem z odpalaniem a juz wszystko co bylo mozliwe w moim zakresie sprawdzone i nic
    Problem ten polega na tym ze chcac odpalic auto musze dlugo krecic (okolo 5 sekund) nie ma tu znaczenia czy auto jest zimne czy cieple ale jest jeden wyjatek jak zgasze go i odczekam mniej niz 50 sekund po zgaszeniu odpala od reki .Auto jest zagazowane, silnik krokowy wymieniony, swiece nowe, na kompie zadnych dziwnych rzeczy, z analizatora spalin wynika ze niewlasciwa mieszanka zas lambda wg. komputera o.k. Dodam jeszce ze czasami faluja wolne obroty ale nieznacznie! no i bardzo dlugo lapie temperature po 18 km dojazdu do pracy wskaznik nie dochodzi do optymalnej temperatury. Nie wiem jak bylo wczesniej bo mam ja z miesiac.

    Z gory dziekuje za rady!!!

    Autko to Marea Weekend 2.0 HLX 1998r



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #2
    Q..
    Q.. jest nieaktywny
    Klubowicz
    Dołączył
    20 wrzesień 2009
    Skąd
    Szczecin
    Wiek
    44
    Postów
    168
    Auto
    Stilo 1.9 & Barchetta & Focus 1.6
    Rocznik
    2003 & 1995 & 2013
    Jeżeli jest kłopot z temperaturą to pewnie nie trzyma termostat. sprawdź czy wąż zasilający na chłodnicę robi się stopniowo ciepły po kilku minutach pracy silnika. Jaki rodzaj instalacji? Jak samochód pracuje na samej benzynie ? Może po pracy na gazie podwieszają się wtryskiwacze.

  4. #3
    Master
    Dołączył
    31 styczeń 2009
    Skąd
    Sosnowiec
    Postów
    1,811
    Auto
    GP estiva B&M,Laguna 2PH2 2,0 LPG grandtour, Clio 3PH1 1,2 75KM
    Rocznik
    2010 2007 2005
    kurcze jak tylko przy odpalaniu nie łapie to obstawiał bym pompę paliwa - ale jakies takie dziwne objawy
    GPestiva B&M exotica, Renault Laguna 2 PH2 2,0 F4R+ LPG GrandTour Tech Line - Série Limitée, Renault Clio 3 PH1 1,2 75KM D4F Expression

  5. #4
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    25 marzec 2010
    Skąd
    Rzeszow
    Postów
    16
    Auto
    Marea Weekend 2.0HLX
    no to tak instalacja Landi jak to gazownik powiedzial podstawowa
    Na gazie i na paliwie pracuje idealnie nie przerywa wchodzi na obroty i przyspieszenie jest.
    Nie robi mu roznicy czy gasze na gazie czy na benzynie tu i tu ta sama sytuacja
    ale ten pomysl z wtryskiwaczami niezly zaleje jakis uzdatniacz i zobacze co sie bedzie dzialo a i dzis temperaturka wchodzila ok bo jak wrocilem to byla prawie optymalna

    [size=2][ Dodano: 2010-03-30, 19:21 ][/size]
    No i mimo dodania uzdatniacza nadal bez zmian(400km zrobione) wiec mysle ze to nie wtryskiwacze 8) Jak to nie to to mam takie pytanie, czy w marea 2.0 HLX wystepuje zawor zwrotny paliwa i czy jego uszkodzenie moze powodowac to ciezkie odpalanie silnika a jezeli tak to gdzie go szukac czy to jest tylko regulowane cisnieniowo?



    [size=2][ Dodano: 2010-06-28, 12:41 ][/size]
    No i problem rozwiazany okazalo sie ze zalewa go paliwem zaworek zwrotny na listwie zasilajacej puszcza a ja sie tyle oszukalem i mechanikow poodwiedzalem a o ich teoriach juz nie wspomne. I z moich postow widze ze 30.03 juz mialem rozwiazanie ale jak takie rzeczy mechanikom mowilem to mnie zlewali specjalisci zawsze byla odpowiedz nie to nie to.
    Pozdrawiam Jupiiiiiii
    Dzis pojechalem do gaziarza butle wymienic no i mowie co i jak a on tylko mruknal i mowi sprawdzimy.
    Wykrecil butle gaz spuszczony i ciagle to samo wiec moje rece opadly az tu nagle gazownik zyczy sobie aby mu maske podniesc i kaze wsiasc pada komenda odpal no i nic kreci za chwile cos tam podlubal i mowi teraz a tu atko na dyg pali,
    proba dwa bo zakonczeniu montazu i znowu pali na dyg...... i za cala usluge wzial 5 zloty na piwo


 

Podobne tematy

  1. problem z odpalaniem
    Napisany przez kris072 na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post: 17-12-2011, 14:28
  2. [silnik] Uno Problem z cieplym silnikiem.
    Napisany przez t_z na forum Uno
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post: 29-05-2009, 08:25
  3. cinquecento problem z odpalaniem
    Napisany przez olo_2000 na forum Cinquecento, Seicento
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post: 11-04-2009, 01:55
  4. [silnik] Problem z wyciekiem małym z pompy
    Napisany przez joshua79 na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post: 07-01-2009, 18:52
  5. [silnik] Problem z odpalaniem CC900
    Napisany przez zkurzawa na forum Cinquecento, Seicento
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post: 07-01-2009, 02:02

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

http://www.iparts.pl