Witamy na Fiat Klub Polska
Posty od 1 do 14 z 14
  1. #1
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    22 lipiec 2012
    Skąd
    Katowice
    Postów
    13
    Auto
    Bravi 1,2SX 16V

    Przegrzewanie się silnika, nie działa ogrzewanie z nawiewów

    Witam. Ostatnio zauważyłem że podczas jazdy wskazówka się podnosi, czasem do samej góry i włącza się wentylator, na początku myslałem że to zimne luty na liczniku ale kiedyś już miałem ten problem i wentylator się nie włączał. I z nawiewów nie leci ciepłe powietrze, ale czasami zdarza się że leci choć rzadko. Jakby coś się zacinało. Wydaje mi się że to będzie termostat ale może mi tutaj ktoś doradzi. Z głowicą raczej wszystko ok bo innych skutków ubocznych nie zauważyłem. Spaliny nie są białe.
    Jeśli byłby to termostat to czy przy wymianie trzeba spuszczać cały płyn chłodniczy? Nie chce płynu wymieniać bo taka wymiana już była robiona na początku tego roku. I jak później się odpowietrza układ? może istnieje jakiś tutorial na forum. Samochód to Fiat bravo 2000r z silnikiem 1,2.

    Pozdrawiam Adam.



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #2
    Klubowicz
    Dołączył
    19 grudzień 2012
    Skąd
    Brzeg
    Wiek
    27
    Postów
    169
    Auto
    126pe/Stilo 1.2 16v
    Rocznik
    1988/2002
    w pierwszej kolejności spr. czy masz płyn chyba potrafisz to zrobić. potem zapal silnik i patrz które węże sie nagrzewaja. Moze termo sie zawiesił i podaje tylko na mały obieg..
    Albo pompa wodna Ci padła, bo jak napisałeś że ogrzewanie Ci nie działa to prędzej to. sprawdź czy jest obieg.

  4. #3
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    06 kwiecień 2013
    Skąd
    Świętokrzyskie
    Wiek
    26
    Postów
    38
    Auto
    Bravo 1.9 TD75
    Rocznik
    1998
    Ogrzewanie działa na małym obiegu także to raczej nie wina termostatu, kolega wyżej dobrze Ci radzi .

  5. #4
    Master
    Dołączył
    12 listopad 2012
    Skąd
    Żory
    Postów
    1,131
    Auto
    Marea weekend 2,0 20v /Mercedes 300SE 87r /Plymouth Valiant 61r
    Rocznik
    1997
    Cytat Napisał kedzior94 Zobacz post
    z nawiewów nie leci ciepłe powietrze, ale czasami zdarza się że leci choć rzadko.
    Możliwe, że masz tylko zapowietrzony układ chłodzenia, gorszą ewentualnością jest usterka termostatu, choć w takim przypadku nagrzewanie auta trwa dość długo, bo grzejesz cały układ.
    Cytat Napisał kedzior94 Zobacz post
    zauważyłem że podczas jazdy wskazówka się podnosi, czasem do samej góry i włącza się wentylator,
    To przecież normalna (prawidłowa) praca układu chłodzenia. Jeśli jednak wskazówka temperatury przekracza 95 stopni, a wentylator się nie włączy, wtedy należy sprawdzić działanie czujnika temperatury, odpowiedzialnego za włączenie wiatraka. Warto też przyjrzeć się kabelkom przy wiatraku (może coś się rozłączyło, zaśniedziało). Sam wiatrak możesz sprawdzić robiąc mostek bezpośrednio od akumulatora. Przyczyną braku nawiewu ciepłego powietrza, może też być zasyfiona nagrzewnica, albo niewydolna pompa wody, lub też padnięty wiatrak nawiewu, ewentualnie usterka układu sterowania nawiewem.
    Specjalista z zakresu rekonstrukcji wypadków drogowych i odszkodowań powypadkowych.

  6. #5
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    22 lipiec 2012
    Skąd
    Katowice
    Postów
    13
    Auto
    Bravi 1,2SX 16V
    Dziś sprawdziłem dokładnie ile tego płynu w zbiorniku jest. Okazało się że zawsze jak sprawdzałem to przez brudny zbiornik źle odczytywałem. Sprawdziłem dziś świecąc latarką do środka i na ciepłym silniku było poniżej minimum. więc dolałem . Zrobiłem 15 km drogi Na początku wszystko ok nawiewy działały, wiało ciepłe powietrze po 2-3 km wskazówka byla na połowie wskaźnika i przez całą drogę się tak trzymała więc problem przegrzewania się silnika rozwiązany, bo wentylator też nie ruszył przy tej temp wszystko ok. Z tym że po jakimś czasie jak auto się zagrzało to z nawiewów znów zaczęło leciec zimne powietrze(nie tak zimne jakbym ustawił na nawiew zimny ale jednak ). Wskaźnik sztywno na połowie więc temperatura ok, a znów nawiew szwankuje.

    Aha jeszcze jedno, Sprawdziłem na zbiorniku że na ciepłym silniku widać że płyn pracuje że tam się coś dzieje więc jest to znak że pompa wody działa.

    Co zostało zrobione:
    -Pompa wody sprawdzona
    -Płyn w chłodnicy uzupłełniony
    Ostatnio edytowane przez kedzior94 ; 27-12-2014 o 22:20

  7. #6
    Klubowicz
    Dołączył
    19 grudzień 2012
    Skąd
    Brzeg
    Wiek
    27
    Postów
    169
    Auto
    126pe/Stilo 1.2 16v
    Rocznik
    1988/2002
    możesz miec korek zjebany od zbiorniczka i ci nie trzyma ciśnienia w układzie. i przez to się zapowietrza.
    sprawdź korek w prosty sposób chyba nie musze tłumaczyć...

  8. #7
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    22 lipiec 2012
    Skąd
    Katowice
    Postów
    13
    Auto
    Bravi 1,2SX 16V
    a powiem Ci że jak sprawdzałem później stan płynu na zakręconym zbiorniku przy rozgrzanym silniku to coś parowało z okolicy korka od zbiornika z płynem chłodniczym.

  9. #8
    Klubowicz
    Dołączył
    19 grudzień 2012
    Skąd
    Brzeg
    Wiek
    27
    Postów
    169
    Auto
    126pe/Stilo 1.2 16v
    Rocznik
    1988/2002
    To może być wina korka i jak się płyn nagrzeje to się podnosi do góry i zaworek się zamyka. jeśli to nie działa to moze nawet przez korek wyrzucać płyn. i się układ nie odpowietrzy.

  10. #9
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    22 lipiec 2012
    Skąd
    Katowice
    Postów
    13
    Auto
    Bravi 1,2SX 16V
    A da się jakoś fajnie domowym sposobem uszczelnić ten korek? np silikon wysokotemperaturowy do korka i zostawić do wyschnięcia?

  11. #10
    Klubowicz
    Dołączył
    19 grudzień 2012
    Skąd
    Brzeg
    Wiek
    27
    Postów
    169
    Auto
    126pe/Stilo 1.2 16v
    Rocznik
    1988/2002
    NIe można bo tam jest zaworek,już Ci wcześniej napisałem i on puszcza tylko w jedną strone powietrze czyli do środka a w drugą już nie, bo jak by puszczał to by się ciśnienie nie zrobiło w układzie.

  12. #11
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    22 lipiec 2012
    Skąd
    Katowice
    Postów
    13
    Auto
    Bravi 1,2SX 16V
    Czyli nowy korek najlepiej. Dziś znów z nawiewu leciało ciepłe, przestało gdy auto przejechało parę km po osiągnięciu właściwej temperatury silnika.

  13. #12
    Klubowicz
    Dołączył
    03 październik 2014
    Skąd
    Głogów
    Postów
    104
    Auto
    Brava 1.9 JTD 105 KM
    Rocznik
    2000
    Też mam tak u siebie w samochodzie. Silnik diesel 1.9 jtd 105 km i leci z nawiewu lekko cieple powietrze albo zimne mimo że grzanie włączone na maxa jest. Też nie mogę się z tym problemem uporać tym bardziej że zima się robi a grzanie w samochodzie beznadziejne.

  14. #13
    Klubowicz
    Dołączył
    19 grudzień 2012
    Skąd
    Brzeg
    Wiek
    27
    Postów
    169
    Auto
    126pe/Stilo 1.2 16v
    Rocznik
    1988/2002
    Cytat Napisał damian398 Zobacz post
    Też mam tak u siebie w samochodzie. Silnik diesel 1.9 jtd 105 km i leci z nawiewu lekko cieple powietrze albo zimne mimo że grzanie włączone na maxa jest. Też nie mogę się z tym problemem uporać tym bardziej że zima się robi a grzanie w samochodzie beznadziejne.
    wymieniń termostat, ale zanim to zrobisz to sprawdź zawór EGR czy działa prawidłowo bo on jest odpowiedzialny za szybkie nagrzewanie silnika.

  15. #14
    Klubowicz
    Dołączył
    03 październik 2014
    Skąd
    Głogów
    Postów
    104
    Auto
    Brava 1.9 JTD 105 KM
    Rocznik
    2000
    termostat nowy bo stary sie zawiesił w pozycji otwartej. Jedynie ten zawór EGR mogę zobaczyć.


 

Podobne tematy

  1. nie działa ogrzewanie tylnej szyby?
    Napisany przez acer870 na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post: 19-01-2016, 08:20
  2. Nie działające ogrzewanie tylnej szyby-podremontowanie
    Napisany przez MichaelloEs na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 18
    Ostatni post: 23-01-2011, 17:29
  3. [ogrzewanie] Nie działa pierwszy poziom ogrzewania
    Napisany przez zbyszek007 na forum Siena, Palio
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post: 13-11-2010, 10:28
  4. [ogrzewanie] Ogrzewanie Nawiew Wentylator Nie Działa.
    Napisany przez Jakub26 na forum Doblo
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post: 23-05-2010, 14:55
  5. [ogrzewanie] NIE DZIAŁA NAWIEW;(( PUNTO II
    Napisany przez lolek0 na forum Punto II
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post: 16-12-2009, 14:43

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

nie dziala nawiew zimny

nie leci cieple powietrze bravo

stilo termostat sie zawiesil

fiat marea 1 9 jtd grzeje sie zimny nawiew

Tagi dla tego tematu

http://www.iparts.pl