Witamy na Fiat Klub Polska
Posty od 1 do 3 z 3
  1. #1
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    02 grudzień 2012
    Skąd
    Lubięcin
    Wiek
    35
    Postów
    91
    Auto
    fiat bravo 1.9jtd , 105KM 2000rok

    Po wymianie, dwumasy, problem, z odpalaniem, dziwny dźwięk, bravo ,JTD

    Witam jak w temacie, po wymianie kompletnego sprzęgła LUK , pojawiły się następujące problemy:
    Po pierwsze to auto troszkę dłużej kręci, po drugie , przy rozruchu słychać dziwny dźwięk, jakieś chrobotanie.
    Sytuacja wygląda tak że 9 miesięcy temu mechanik wymienił mi kompletne sprzęgło, gdy wychwyciłem że przy odpalaniu dziwne dźwieki się pojawiły to mechanik powiedział że dwumasa wali po rozruszniku. Elektryk stwierdził , że rozrusznik do regeneracji. Oddałem więc rozrusznik, powymieniał mi wszystko na cacy i dźwięk zniknął , choć autko odpala dalej dłużej niż przed wymianą dwumasy. Dziś ten dziwny dźwięk rozrusznika wrócił, na razie nieznacznie ale słychać go jednak. Brzmi to tak: https://www.youtube.com/watch?v=k4LuJwmaSNE Jak już pisałem autko przed wymianą dwumasy odpalało na dotyk a teraz jak słychać na filmiku kręci trochę dłużej i po 9 miesiącach od wymiany tak kręci cały czas, nawet ostatnio jakby troszkę dłużej niż na filmiku. Tak czy siak, czy ten dźwięk , dłuższe kręcenie może być spowodowane np inną ilością zębów na dwumasie i co za tym idzie może inna zębatka powinna być na rozruszniku? Pomocy , bo kiedyś pytałem o to w innym poście , przykleiłem się do posta innego kolegi, ale nie otrzymałem żadnej odpowiedzi. Pozdrawiam i czekam na jakieś mądre rady od kolegów, może ktoś miał styczność z podobnym przypadkiem.



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #2
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    14 listopad 2010
    Skąd
    Rumia
    Postów
    37
    Auto
    Brava
    Jak dla mnie to znów rozrusznik robi winę. Za późno bendix się chowa i leci po ząbkach.

  4. #3
    Master
    Dołączył
    07 grudzień 2012
    Skąd
    Bielsko
    Wiek
    57
    Postów
    1,709
    Auto
    Bravo 1,4 i Grande1.2
    Rocznik
    2011 ........ i ......2009
    Cytat Napisał cinek2439 Zobacz post
    mechanik powiedział że dwumasa wali po rozruszniku.
    Niech się ten mechanik walnie w łeb. Wieniec zębaty osadzony na kole zamachowym jest na sztywnej części dwumasy więc nie ma możliwości ruszania się .
    Wewnętrzna część dwumasy jest ruchoma ale ona współpracuje ze sprzęgłem ,a a nie z rozrusznikiem.
    Najprawdopodobniej źle zregenerowany rozrusznik.


 

Podobne tematy

  1. Odpowiedzi: 0
    Ostatni post: 10-01-2015, 21:37
  2. Dziwny problem z odpalaniem i ogrzewaniem
    Napisany przez Dryarn na forum Grande Punto
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post: 26-01-2014, 00:41
  3. Siena 1.6 16V Dziwny problem z odpalaniem
    Napisany przez TomiCBR na forum Siena, Palio
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post: 05-02-2012, 02:00
  4. Problem z odpalaniem po wymianie czujnika
    Napisany przez asiuniak33 na forum Stilo
    Odpowiedzi: 15
    Ostatni post: 12-02-2011, 11:07
  5. Dziwny dźwięk po wymianie paska rozrządu
    Napisany przez Lipstein na forum Siena, Palio
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post: 13-08-2009, 13:45

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

po wymianie dwumasy problem z odpalaniem

po wymianie dwumasy problem z rozruszniliempo wymianie dwumasy dalej walirozrusznik nie lapie po wymianie dwumasypo wymianie sprzegla rozruszniknie odpala przez dwumas jtdpo wymianie dwumasu dale slychac dzwiekipo wymianie dwumasy dalej slychac dzwieki

Tagi dla tego tematu

http://www.iparts.pl