Witamy na Fiat Klub Polska
Posty od 1 do 3 z 3
  1. #1
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    06 marzec 2015
    Skąd
    Silesia
    Postów
    3
    Auto
    Brava 1.4 12V | Volvo S60 T5
    Rocznik
    '96 | '04

    [1.4 12V] Problem z prędkościomierzem

    Witam.

    To jest mój pierwszy wpis na forum jednak wcześniej nie borykałem się z problemami, w których musiałem skorzystać z pomocy napisania nowego tematu (czytałem forum, nie pisałem) stąd proszę o wyrozumiałość.

    Tak jak napisałem w temacie, mam problem z prędkościomierzem.
    Cała historia zaczęła się jakiś miesiąc temu kiedy jadąc do pracy silnik nagle zaczął działać jak diesel (1,4 12v) i po chwili zgasł. Diagnoza była brutalna - silnik umarł (obróciły się panewki). Już byłem bliski oddania fiacika na złom jednak znalazłem w dobrej cenie kompletny motor i mechanika, który 'po godzinach' przełożył to i owo.

    Fiacik dostał nowe serducho i wszystko zaczęło działać jak należy. Odpala bez problemu, jeździ na PB i na LPG, generalnie wszystko OK. Poza jedną rzeczą. Mianowicie prędkościomierz nie działa. Nie nabijają się też KM. Wskaźnik paliwa, temperatury i wszystkie kontroli świecą normalnie, poza tą jedną przypadłością. Niestety nie mam obrotomierza więc nie wiem jak byłoby z nim.

    To co udało mi się ustalić to fakt, że prędkościomierz pali swój bezpiecznik. Próbowałem już kilka i za każdym razem to samo. Co ciekawe zauważyłem, że włączając kierunkowskaz czasami z zegarów dobiegają 'piski' przy zapalaniu diody sygnalizującej włączenie kierunkowskazu.

    Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?
    Z góry serdeczne dzięki za pomoc.

    Pozdrawiam.



  2. Chcesz dołączyć do nas? Zarejestruj się!
  3. #2
    Klubowicz
    Dołączył
    21 styczeń 2015
    Skąd
    EZD
    Postów
    207
    Auto
    Bravo 1.9 JTD SX (CF3)
    Rocznik
    07.01 FL
    Skoro wcześniej działało a teraz nie to jedynym punktem wspólnym jest dla mnie czujnik prędkości. Może coś pomoże ten post:

    Wymiana czujnika prędkości (impulsatora) brava 1.4 12V

    Ewentualnie może mechanik gdzies kabel sygnałowy przetarł/uszkodził i zwiera do masy.
    Ostatnio edytowane przez _adi ; 06-03-2015 o 09:44

  4. #3
    Nowy klubowicz
    Dołączył
    21 luty 2015
    Skąd
    Olsztyn
    Wiek
    33
    Postów
    9
    Auto
    Marea weekend kombi 1.6
    Rocznik
    1999
    ja bym bardziej stawiał na przerwany przewód i dotyka masy co powoduje zwarcie (piski) i palenie bezpiecznika.
    Musisz przejrzeć przewody od prędkościomierza.


 

Podobne tematy

  1. Problem z prędkościomierzem + kontrolka od hamulca ręcnego
    Napisany przez Wiciu87 na forum Punto II
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post: 16-01-2016, 17:27
  2. Problem z prędkością dmuchawy
    Napisany przez cerebellum na forum Grande Punto
    Odpowiedzi: 40
    Ostatni post: 26-11-2015, 22:11
  3. problemy z licznikiem i prędkościomierzem
    Napisany przez molplok na forum Bravo, Brava, Marea
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post: 17-09-2013, 10:10
  4. 1.6 16V problem z prędkościomierzem.
    Napisany przez Marrcinek na forum Stilo
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post: 18-02-2013, 20:49
  5. Problem z prędkościomierzem i licznikiem, punto II 1,2 8v
    Napisany przez marcin87 na forum Punto II
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post: 03-02-2012, 19:50

Odwiedzający znaleźli nas szukając w sieci

Tagi dla tego tematu

http://www.iparts.pl