Jak w temacie ktoś montował w Palio Weekendzie światełka ksenonowe ? jak tak to czy są jakieś problemy z natury technicznej?
To jest widok strony w wersji do druku
Jak w temacie ktoś montował w Palio Weekendzie światełka ksenonowe ? jak tak to czy są jakieś problemy z natury technicznej?
Przyłączę się do tematu tylko, że w Sienie. A Siena i Palio to prawie to samo więc manual będzie zapewne taki sam :lol:
Nie mam z tym żadnych problemów. :)
Problemy są takie że oślepia to wszystkich z przeciwka i wrony siedziące na gałęzi nad drogą .... :badgrin: :badgrin: :badgrin:
Jeździła swego czasu taka sciema u mnie to przeklinałem w myślach gościa przy każdym spotkaniu.
oślepiają każde źle ustawione światła a nie tylko zenony, wystarczy odpowiednio ustawić i będzie dobrze
Skoro tak mówisz .... tylko nie wiem w jaki sposób zniwelujesz rozproszenie światła w górę poprzez ryflowane szkła ? to nie soczewka że odcina snop światła równo jak nożykiem i u góry nic nie świeci.
Skoro tak mówisz... a co powiesz na fabryczne zenony od Lancii Lybry czy stilo, laguna, volvo, okular, honda ? a soczewki również świecą bardzo rozproszonym światłem i w górę jeśli są źle ustawione, jak każde światła, które są źle ustawione
palix jeśli soczewka jest dobrze ustawiona i klosz jest czysty to nieważne co w środku siedzi, oślepiać na prostej drodze nie ma prawa.
palix, przedewszystkim szkło do xenona jest tak skonstruowane ze daje wyraźną granice swiato/cień a zwykłe niestety rozpasza na boki i do góry, mów co chcesz ale żebyś jak nie kombinował z ustawianiem to sciema z ksenonem będzie oślepiać i tyle w tym temacie.
no ja tam znawcą nie jestem ale też sądzę że ksenon prawidłowo ustawiony nie oślepia jadących z naprzeciwka co można zobaczyć na samochodach mających takowe oświetlenie :?
Owszem, w reflektorach majacych soczewkę czy też będących seryjnie pod ksenon, a nie w zwykłym ryflowanym szkle.Cytat:
Napisał Kamciu86
Jeżeli chcecie się spierać to załużcie do tego sobie odpowiedni temat. :evil:
Zapewne ja także nie chcę zakładać zestawu HID z allegro tylko skusiłbym się na przeróbkę zwykłych świateł na xenony.
iCytat:
Napisał Hipo
,Cytat:
Napisał waho.
hipo a czym różni się szkło a raczej plastik (od 20 lat jest używany a nie szkło ) zwykłego reflektora od zenonowego od np. okulara czy eSki czy lybry ? odpowiedź niczym się nie różni, waho, każdy reflektor jeśli, jest dobrze ustawiony to dobrze świeci a jeśli, źle to oślepia nic nowego nie wymyśliłeś
Hipo ma racje w zwykłych reflektorach jak wsadzisz heonanową żarówke to nie ma tego kąta załamania i światło się non stop rozproszone, wiem bo sam miałem taki zestaw zamontowany w swoim i pojechałem na przegląd to odrazu kazał mi wymieniać żarówki bo nawet nie mógł ustawić świateł a jak kupiłem lampy soczewkowe i wszystko założyłem i podłączyłem i pojechałem i nic się nie czepiał i odrazu mi pokazał na przyżądzie ten kąt załamania, a ja sam widziałem na jego przyżadze jaka jest różnica między zwykłą lampą a soczewką.Hipo ma racje, jak wsadzisz takie xenony w zwykłą lampe to będziesz oślepaił jak nigdy.
Cytat:
Napisał palix
Granica światło cień, tyle. Na zwykłym reflektorze nigdy tego nie uzyskasz. Z ksenona do góry Ci nic nie powinno świecić a zwykły reflektor daje mnóstwo refleksów. Nic więcej nie mam do dodania od siebie.
Wiem Hipo że ma racje i dla tego z tobą się zgadzam, a po drugie też wiem bo sam to przechodziłem.
to co powiesz o lybrze ? okularze czy eSie ?? i o wielu innych autach ??
Powiedziałem już wszystko, starczy przeczytać uważnie, mimo ze nie ma soczewki to reflektor jest konstrukcyjnie inny od takiego pod żarówke halogenową.
Tak informacyjnie... mam założone HID-y ( nie w Sienie ale w drugim aucie ) do zwykłych reflektorów ryflowanych i niestety oślepiają i to wyraźnie widać a przy diagnostyce są dobrze ustawione a nawet nieco niżej, co prawda nie czepiali się póki co ale czasami mi inni migają że ich oślepiam, więc...
Pozdrawiam.
Nie ma co się dziwić jak Hid daje 3-4 razy więcej światła niż tradycyjne żarówki wolframowe.