To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Remont silnika -
Remont silnika
Witam!! Zrobiłem w samochodzie remont silnika, mecherzy źle zlozyli rozrzad po 83 km spotkały sie zawory z tlokami, oczywiscie ponowny remont na ich koszt tylko mam takie pytanie czy po złozeniu calego silnika i po rozkreceniu go ponownie do ponownej wymiany glowicy wymagana jest wymiana uszczelki pod glowica czy moze byc ta ktora przejechala 83km mi to roznicy nie robi to nie ja place ale nie chce by mi chłam wcisneli...
-
RomualdPL, każ wymieniać.
-
Wymieniaj i niech ci fakturę na zakup uszczelki pokarzą!!!
-
Albo moge tez stara wziasc no nie??
-
Ja bym nie zakładał - mogą uszkodzić lekko przy rozkręcaniu i za chwile będzie problem bo uszczelkę wywali.
-
Jak remont, to nowe elementy, daj nowa uszczelke, niech sie naucza :D
-
przy każdym zdejmowaniu głowicy powinno dawać sie nowe uszczelki i ją planować bo niestety ale uszczelka układa sie do głowicy i juz nie bedzie spełniała swojej właściwości w 100% wymiana jest obowiązkowa. ja bym zarządał jeszcze planowania głowicy chyba ze jest nie odduszona no ale lekki szlif nie zaszkodziłby.
-
Kolega seth67 ma rację. Przy każdym zdejmowaniu głowicy powinno się uszczelki zmieniać na nowe.
-
W samochodzie wyskoczyły mi jeszcze 2 niespodzianki mianowicie piszczy strasznie pompa paliwa. Wyciagałem ja wyczyscilem sitko, nic sie nie zmieniło wydaje mi sie ze to łożysko sie konczy i chodzi mi tylko oto czy lepiej wymienic czy zjezdzic stara pompe do finita.. I 2 niespodzianka mianowicie w samochodzie strasznie tlucze sie zawieszenie, problem stwarzaja ''simerbloki'' dzis znajomy powiedzial mi zeby sie tym nie przejmowac bo w PL mamy drogi jakie mamy a fiat jest delikatny i chociaz je wymienie to itak za 3mc bedzie to samo. Co robic z tymi przypadkami??
-
u mnie tez cos troche tłucze z prawej strony ale juz sie tym nie przejmuje punto to delikate auto to prawda wymienisz i zaraz to samo bedzie wiec rób jakuważąsz ja to zostawiłem poczekam na równiejsze drogi czyli predzej go sprzedam niz wymienie
a co do pompy to lepiej ja mymień
-
Pompke zmien, zeby ci przykrej niespodzianki nie zrobilo :)
A co do twojego znajomego, owszem drogi w PL sa okropne ale ja bym na twoim miejscu sprawdzil je na szarpakach czy nie trzeba ich wymienic, bo pozniej mozesz miec o wiele kosztowniejsza naprawe :)
-
Ale dodam ze co do pompy to nie przekraczam samochodem granic małopolski czyli jestem max 150km od domu a mam wykupiony pakiet assistance i mam w razie awarii darmowe holowanie do domu dlatego wlasnie zastanawiam sie nad ta pompa paliwa :) A mozliwe przez to ze pompa jest frafna samochod wiecej pobiera bezyny??
-
krzychTIPOspeed, w sumie masz racje ja sprawdzałem i nie mam tragedii wiec tak jeżdze tylko na dziurach mi stuka ale jest ok wiec RomualdPL, może lepiej zobacz czy coś tam nie dzieje się strasznego
-
Mi tez tylko na dziurach a co do sprawdzenia to mecherzy robili mi remont silnika i wlasnie z tad wiem ze to w ogole sa simerblocki bo ja myslalem ze amortyzatory :P
-
RomualdPL, jak na łożysku ci siada i sie troche przekżywi to ci gniazdo wytłucze i masz sajgon- większe koszty opłaca ci sie to??
-
Podjedz na te szarpaki i sprawdz zawieszenie i rob go odrazu bo sie pozniej nie wyplacisz :(
-
Przez ''simerbloki'' a dokladnie przez uszkodzenie ich co moze sie nie dobrego stac??
-
Nic się nie stanie, będzie tylko coraz głośniej stukać i zmieniać się geometria przedniego zawieszenia (zwłaszcza zbieżność). Co za tym idzie dyskomfort w prowadzeniu auta no i ścieranie opony.
Wahacz nie odpadnie bo tuleja wchodzi w otwór w wahaczu a ten zaś zamocowany jest śrubą na wylot wahacza.
-
rozumiem, co do prowadzenia samochodu to mam wachacz przedni skrzywiony i tak mi juz samochod lekko w lewo ucieka :P
-
Wahacz nie jest wielkim wydatkiem. Proponuje wymianę obu i ustawienie zbieżności. Nie będzie stukać i będzie jeździł prosto :)