To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
xenony fiat marea -
xenony fiat marea
post do tych, którzy zainstalowali xenony do marei
proszę o podzielenie się uwagami na temat wpływu przetwornic na instalację elektryczną waszych aut
przeczytałem gdzieś wpis właściciela fiata marea, że po załączeniu tych lamp zeruje mu się licznik i miga lampka kontrolna od poduszek...
-
Podwójna obsada Hidów, efektów ubocznych nie stwierdzono. Marea 2.4TD 98r.
-
-
A moglibyście powiedzieć jakie najlepiej xenony wybrać? Może jakiś link.
Też posiadam Maree i lampy soczewkowe.
-
karolsgn, to, że posiadasz lampy soczewkowe to jest żadna informacja, jeśli są przystosowane do normalnych żarówek halogenowych. Jeśli chcesz mieć xenony, które nie będą groziły zabraniem dowodu rejestracyjnego albo nawet pożarem auta, to musisz kupić lampy z homologacją, oryginalne przetwornice i spryskiwacze reflektorów.
-
Spryskiwacze mam, lampy z homologacją chyba też, bo oryginalne Fiata a jak to sprawdzić czy mam z homologacją. No ja chce kupić xenony z przetwornicami i właśnie prosiłem byście pokazali link do jakichś dobrych.
-
-
Co do legalności - nie ma o czym rozmawiać takie żarówki raczej nie są homologowane i dopuszczone do używania na naszych drogach ale stwierdzenie że zabioroą dowód - tu sie już nie zgodze . Owszem policja w przypadku stwierdzenia nieprawidłowego oświetlenia powinna zabrać dowód ale ... jest spryskiwacz jest soczewka więc wiekszośc z nich jak sie dobrze pogada nie będzie miala argumentów . Czy masz samopoziomowanie na tylniej belce ciezko im bedzie sprawdzić. Znam kilku takich "nielegalnych" i mimo kontroli i przeglądów - dowody jeszcze mają ... . Teoria teorią a w praktyce może nie być tak czarno za pierwszym razem ;) . Do złego oczywiście nie namawiam ... .
-
Jeżeli lampa ma nawet spryskiwacz, a HIDy homologację to i tak policjant może zabrać dowód za brak homologacji lampy do takiego rodzaju światła. Koniec kropka - tyle razy było to wałkowane.. Oryginalne (nie oryginalne też) lampy do BBM NIE MAJĄ Homologacji na światło ksenonowe. Rozchodzi się właściwie o napis na szkle i brak samopoziomowania (które jest w lampie a nie na żadnej belce kolego BART_osz). Oczywiście teoria teorią a praktyka praktyką.. Normalny policjant przymknie oko jeżeli lampy będą dobrze wyregulowane, będą zraszacze i światło nikogo nie oślepia.. Ale to że są tacy policjanci nie oznacza że żaden nie zabierze dowodu.. To samo z przeglądami - teoretycznie auto z takimi HID'ami nie ma prawa przejść przeglądu.. A no i najważniejsze - w razie kolizji nawet nie z naszej winy jeżeli ubezpieczalnia dowie się, że mieliśmy przerabiane oświetlenie wtedy mamy po odszkodowaniu i jak dobrze pójdzie jesteśmy sprawcą wypadku..
-
Zgodzę się z kolegą byrrt, rozważałem długi czas montaż u siebie xenonów, ale stwierdziłem że nie warto. Kupiłem dobre żarówki wartości zenonów tych które pokazał Jelcyn i nie mogę narzekać.
-
Cytat:
Napisał
byrrt
Rozchodzi się właściwie o napis na szkle i brak samopoziomowania (które jest w lampie a nie na żadnej belce kolego BART_osz).
.
Faktycznie chyba nie doprecyzowałem :) - na tylniej belce masz czujniki bez ktorych to samopoziomowanie jest nic nie warte ...
-
W prawdzie tego nie wiem jak te systemy się buduje ale myślałem raczej, że samo-poziomowanie nie ma nic wspólnego z zawieszeniem. Przecież kąt snopa światła można sobie z jakiegoś akcelerometru/żyroskopu odczytać albo nawet z jakiegoś czujnika mechanicznego..
-
Chodzi o wychylenie nadwozia - jezeli bedziesz mial zapakowany samochod na maxa - czujnik z tylniej belki przy zawieszeniu to rejestruje a ten "samopoziomowacz" o ktorym napisales :) reguluje wysokosc snopu światla. Tak system jest zbudowany w 500 ;nowym ypsilonie, bravo ,cromie (a podejrzewam ze i w reszcie koncernowych modeli fiata) . W tym wypadku jestem pewien bo pracowalem w fiacie na wydziale zawieszen dobre pare miesiecy ;) .
Sam sie kiedys zastanawialem czemu koszt ori xenonow w opcji jest taki duzy - teraz wiem ze to troszeczke zmieniona konstrukcja i nie malo dodatkowych pierdolek ktore tworzy ten koszt . (oczywiscie producent swoje zarobi :) )
-
Myślałem że system auto-poziomowania bierze pod uwagę nie tylko obciążenie samego auta ale nawet kształt nawierzchni.. Czyli generalnie nie jest to system jakiś mega skomplikowany..
-
Witam. przepraszam że odświeżam post. ale muszę się wtrącić ponieważ mam zamontowane, Hidy w swojej sience. Jeśli chodzi o homologacje, to pierwsze auta wychodzące z fabryk a mające xenony, miały lampy z homologacją "DX" czyli pod halogeny. Jednak że z czasem rozwinięto temat lamp i homologacji do "HX" czyli lampy typowo pod xenony. Jednak że obie te homologacje, wymagają spryskiwaczy do reflektorów. A co do systemu auto-poziomowania, system ten działa przez pierwsze kilka sekund, ustawia on światła pod kątem właściwym do nawierzchni, jednak on ma pewne dziury. Jedną z nich jest to iż włącza się raz, po uruchomieniu samochodu, i wcale nie trzeba mieć obciążonego samochodu aby źle ustawiał światła. Jak wspomnieliście, są czujniki zamontowane w dwóch miejscach- Tylnia belka lub przy drążku stabilizatora z przodu- wracając do dziury tego systemu. Jeśli stoisz jednym kołem (od strony czujnika) na krawężniku, system ten na pewno źle ustawi Ci światła.
Jeśli chodzi o samo poziomowanie, mam kilka pomysłów jak to zrobić własnoręcznie wykorzystując przy tym silniczki w lampach, bez czujników. Jak któryś z tych pomysłów mi wypali chętnie się podzielę.
-
W sienie były lampy homologowane na xeony? Chyba żartujesz :lol:
System auto-poziomowania (np. w audi którym jeździłem) działa cały czas, nie miałoby to najmniejszego sensu gdyby działał tylko i wyłącznie podczas włączania zapłonu. To że majta reflektorami przy włączaniu zapłonu to tylko kwestia bazowania się mechanizmów w reflektorach.
-
Kolego Brrt ja nie mam klasycznej sieny :) więc homologacje mam ale na lampach od PII. a ten system na serio działa tylko przy uruchomieniu silnika. wiem o tym bo bawiłem się takim czujnikiem w AWWNZISIE.
-
Cytat:
Napisał
Martenz555
Kolego Brrt ja nie mam klasycznej sieny
nie Brrt tylko byrrt.. W Audi działa tak jak powinno czyli zawsze.. Widać to nawet jak ktoś wsiądzie do tyłu że za chwilę światła się obniżają..
-
Oczywiście jeździłem a4 przedostatniej generacji z ksenonanmi i one poziomują się nawet przy hamowaniu czy przyspieszaniu. Bez samo poziomowania ani rusz dlatego nie wierze w żadne dokładane ksenony... A same w sobie nawet seryjne ksenony troszkę oślepiają ludzi z nad przeciwka.
-
niemieckie lux pro i zero zakłóceń cena około 170 zł