Tępe stukanie podczas przyspieszania i odpuszczania gazu 1.4 8v
Cześć, chciałbym się doradzić w sprawie tajemniczego stukania podczas przyspieszania i hamowania silnikiem. Głównie na 1-2 biegu. Im wyższy bieg tym efekt mniejszy albo nawet ustaje. Podaje link do YT z nagraniem - jest to całkiem głośne walenie. Punto Evo 1.4 8V 2010r
https://youtube.com/shorts/D7ALhNbagPU?si=AOCrT5LWxqXfa5ax
Na jałowo silnik działa ładnie, wchodzi na obroty i generalnie nie ma się do czego przyczepić. Tylko ten stukot podczas jazdy na obciążonym silniku. Wydaje mi się że ze skrzyni biegów bo problem jest gdy przenosimy moc przez skrzynie na koła. Jak hamuje silnikiem na 2 biegu i wcisne sprzęgło to stukot ustaje. Jak chodzi na luzie to jestem w stanie usłyszeć minimalny warkot, który ustaje po wciśnięciu sprzęgła, ale w porównaniu do tego z filmiku to nic i może się czepiam.
Teraz trochę historii. W aucie jakieś 500km temu wymieniłem:
- Czujnik spalania stukowego bo był błąd
- Kompletny rozrząd
- Uszczelkę pokrywy zaworowej
Ostatnio wykonałem adaptacje koła fonicznego. Stwierdziłem, że może wykonam skoro zdejmowałem pokrywę zaworową, ale zrobiłem to zgodnie z instrukcją. Silnik zagrzany, przegazówka trzy razy do 6000rpm i jak check przestał migać to wyłączyłem zapłon na 2min.
Po wymianie rozrządu wszystko działało super przez te 500km. Właściwie mam wrażenie, że problem nastał po tej nieszczęsnej adaptacji koła fonicznego. Auto stało dwa dni, następnie wykonałem adaptacje wieczorem, a rano podczas jazdy zauważyłem ten warkot. Ma to jakieś powiązanie? Czy czysty zbieg okoliczności?
Jak macie jakieś pomysły co można sprawdzić aby coś wykluczyć, albo znacie podobny przypadek to chętnie posłucham - w przyszłym tygodniu podjadę do mechanika żeby na to zobaczył, ale może uda się dojść samemu :)