Hej zastanawiam się na zmianę żarówek bo te zwykle słabo świecą. Zastanawiam się na zmianę na żarówki led? Może ktoś posiada i może podzielić się opinia. Ewentualnie jakieś propozycje do soczewek h1
To jest widok strony w wersji do druku
Hej zastanawiam się na zmianę żarówek bo te zwykle słabo świecą. Zastanawiam się na zmianę na żarówki led? Może ktoś posiada i może podzielić się opinia. Ewentualnie jakieś propozycje do soczewek h1
Niestety soczewkowe światła mijania w naszych Cromach są słabe. Tylko nieznacznie pomogą żarówki "wzmocnione" a z mojego doświadczenia wiem, że bez znaczenia czy to są OSRAMY, Philipsy czy Tungsramy efekt będzie podobny. Reasumując zawsze lepiej założyć markowe żarówki +100 czy 150% niż zwykłe nawet wymieniać je co sezon (bo spada z czasem ich efektywność) ale cudów spodziewać się nie należy. Widać w nocy jest dopiero jak włączymy "długie" ale tych jak wiadomo nie używamy zbyt często.
Dokładnie długie super świeca i takie same żarówki. Szkoda ze w krótkich są te soczewy niepotrzebnie. Zamówiłem tungsramy +150 opinia dobra stosunek cena jakość do markowych.
https://allegro.pl/oferta/zarowki-le...0-20a23522f978
A takie wynalazki jak wyżej ktoś z was miał?
Czytał opinię o tych "żarówkach" napisaną przy tej aukcji?
Jeśli już chcesz iść w "nielegal" i te retrofity, to kup coś porządnej marki https://allegro.pl/oferta/zarowki-h1...saAlsrEALw_wcB
Nielegal uuuu ;)
Fabrycznie z tego co czytam w Cromie krótkie są słabiutkie więc wkleiłem ten link bo nie miałem z czyś takim wcześniej do czynienia a może ktoś z autopsji zna temat.
H1 miałem lata temu w Marea Weekend 1.9 TD 100KM HLX. Dokładany xenon tam bardzo fajnie zdawał egzamin. Spryskiwacze fabryczne były, poziomowanie manualne, soczewka i widoczność dużo lepsza a do tego też wygląd 5000k zimnej bieli był fajny.
Dostałem takie i używam od roku, na pewno jest dużo lepiej ale proponuję kupić jakieś markowe.
Zawaś, też na chwilę wrzuciłem xenony do Marysi, ale szybko przeszedłem na ledy i xenony mogą się schować ze wstydu. W Cromie nie włożyłem jeszcze ledów, ale mam taki plan. Przy czym te z pierwszego linka, to szkoda kasy zupełnie.
ja mam coś takiego tylko słabsze ,nie pamiętam jakiej mocy https://allegro.pl/oferta/mini-zarow...ale-9063611117
@Zawaś ja mam konkretnie takie https://pl.aliexpress.com/item/32971...30032423%22%7D
Będę je ogarniać w Cromie na wiosnę, bo mam uszkodzony włącznik świateł i chce go najpierw wymienić. Niestety nie ma co ratować w nim (zaglądałem) tylko muszę wymienić. teraz światła mijania świecą mi od momentu przekręcenia kluczyka już, a podczas rozruchu napięcie na nich mocno skacze, dlatego ledy szybko bym załatwił, gdybym montował je teraz.
Ale miałem je w Marysi jak pisałem i zenony xenony to lipa w porównaniu z nimi.
Tak, wiem, nielegalne są. Ale przeżyję tą drobną niedogodność. ;) Tym bardziej, że Marysia przechodziła z nimi dwa przeglądy i nie było uwag do ustawienia, ani do świecenia. Była spora różnica w kolorze między nimi a pozycjami, ale pozycje ledowe wytrzymywały mi ze dwa dni i dlatego wróciłem do zwykłych żarówek na pozycjach.
Dzięki. Może kiedyś wpadną jak będzie w co... ;)
+ masz normalnie wpinany do standardowej żarówki, a - bierzesz odpinając konektor od obudowy soczewki. Trzeba po prostu głębiej zanurkować i go znaleźć.
Wielkie dzięki Kolego @malec17. Pozdrawiam.
Mam do Was prośbę dot. oślepiania po włożeniu "żarówek" LED, czy występowało? czy jakość świecenia (oślepiania innych kierowców) była związana z np. zużytym kloszem lub soczewką? Osobiście mam tylko nieznacznie zużyty klosz (lekkie uszkodzenia w górnej części reflektora) ale prawdopodobnie zużytą i zabrudzoną soczewkę. Po założeniu LED'ów noc stała się dniem ale stało się nieprzyjemne dla reszty. Zmuszony byłem do ściągnięcia i założeniu w miejsce drogowych. Założone miałem ledy marki NARVA (wiadomo chińczyk, ale chyba zbliżony konstrukcją co pierwszych Philipsów). Miałem zamiar założyć Philipsy LED Pro 9000 ale raczej jest to bez sensu... ponieważ zakładam, że dalej będę oślepiał. Linia odcięcia idealnie ustawiona ale blask jaki generowały był nieakceptowalny. Jak jest u Was?
jeżdżąc po naszych drogach jeszcze chyba nigdy nie zostałem oślepiony przez lampę z soczewką. Inaczej ma sie sprawa ze zwykłymi lampami które nagminnie są źle ustawione. Osobiście też mam LED-y założone w soczewki i jakoś nie miałem sygnałów że kogoś oślepiam. Wychodząc z auta i oddalajac sie też nie widze żeby oślepiały lampy. Poza tym na ledach bardzo fajnie widać linie odciecia wiec wątpie żeby był problem.
Kolego @malec17 uchyl rąbka tajemnicy jakie LEDy masz założone w swoim rydwanie.