Witam, szukam informacji na temat tuningu 1.4 T-jet. Ktoś już robił, jakich rezultatów można się spodziewać?
To jest widok strony w wersji do druku
Witam, szukam informacji na temat tuningu 1.4 T-jet. Ktoś już robił, jakich rezultatów można się spodziewać?
Samym softem ~140-150KM i 240-250Nm, dużo zależy od majstra i hamowni [lubią zawyżać co poniektórzy rezultaty]
A jak to się przekłada na samą jazdę? 120 koni to niby nie mało, a jednak trochę słabo to jeździ a do tego to spalanie 🤷.
Po co zakładać nowy temat... wystarczy poszukać na forum. Wielu robiło, od prostych do skomplikowanych:
https://fiatklubpolska.pl/silniki-be...a-z-lpg-44749/
Żeby nie było, że jestem nie uprzejmy: 144 KM, spalanie ok 06 - 0,8 litra mniejsze.
Poszukaj w moich postach, znajdziesz wykres z hamowani, koszt gdzie i co robiłem.
Jeśli masz FB to poszukaj też na grupie 1.4 T-JET Tuning, mody, porady, klamoty B-)
Wielkie dzięki za pomoc 🤘👍
Skusiłem się i ja . Postanowiłem zrobić to efektywnie co do niutków bo z konikami za wiele nie wyciągnie , ale wraz z majstrem stwierdziliśmy że przy turbo wielkości pięści nie da się więcej ukręcić bezpiecznie samym programem . Więc wyszło jak poniżej na zdjęciu . Po pierwszych jazdach stwierdzam że odpycha się już wcześniej , dużo przyjemniej jak przy oryginalnej mapie . Tuner stwierdził że na pewno będzie mniej palił ....zobaczę dam znać :smile:
Chipa robiłem 1,5 roku temu, była zauważalna poprawa, szczególnie przy wzniesieniach mimo że to tylko 20KM więcej, ale zdarzało się że przy nagłym przyspieszeniu dostawał chwilowej czkawki, ale mimo kilku prób (zmiana map) gość nie potrafił tego zdiagnozować. Latem ub.roku sytuacja została opanowana, podjechałem do warsztatu na poprawkę. Chociaż Tipo nie należy do demonów mocy przyspieszenia to po tym zabiegu sam nie mogę uwierzyć jak teraz dostaje kopyta. Krótko mówiąc jestem mega zadowolony. Co do spalania, trasa 100km Będzin-Ustroń, średnia prędkość w/g komputera 70km/h spalanie 7,1L
A co było powodem tej sporadycznej czkawki? Co zostało poprawione?
Tego dokładnie nie potrafię powiedzieć, ale była to zmiana parametrów mapy silnika, teraz jest mega :)
i w dodatku zbiera się momentalnie od samego dołu.
To powiedz gdzie u kogo to zrobiłeś :-)
Żadna tajemnica... CINSOFT k/Gliwic
no ja też robiłem w Cinsofcie i owszem moge powiedzieć że się lepiej odpycha (maks mam 140 KM i 252 niutki) ale nie od samego dołu. u mnie wykresy schodzą się w okolicach 2000 obr wcześniej moment i moc po chipie są ciut niższe.
U mnie na VL38 i 167KM też wstaje turbo od równo 2krpm.
Dziś doszła korekta mapy , bo się okazało że za co... którymś razem 4,5,6 bieg powyżej 3 tyś zamiast ,,ognia '' była chwilowa czkawka a potem dopiero ::lol: jazda . Program na testach zobaczymy na tą chwilę super .
Miałem to samo, na niższych biegach czkawka była nie zauważalna, teraz jest extra :smile:
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Pisząc "zbiera się od samego dołu" dotyczy fizycznego odczucia, jest zdecydowanie lepiej niż było,
a przecież nie było źle, sam wiesz jak jest po Chip'ie. Nie podeprę mojego odczucia wykresem,
bo poprawka była robiona na poczekaniu w ciągu 1h i Tipo nie zaliczył ponownie hamowni, więc
wykres z 1-szego programu nijak ma się do obecnej sytuacji.