To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Wymiana oleju -
Wymiana oleju
Witam wszystkich forumowiczów bardzo serdecznie.Dziś dzwoniłem do Bielska Białej by zapytać o informacje związane z serwisem mojego Fiata Tipo.Ku mojemu zdziwieniu facet powiedział że po 15tys km nie trzeba wymieniać oleju i żadnych filtrów no chyba że klient sobie tego życzy...Co o tym myślicie i jak to wygląda u was? Ja uważam że wypadało by olej wymienić... Pozdrawiam
-
Mnie w salonie po odbiorze autka, zaproszono na przegląd za rok lub 15 tys.km, co pierwsze wyjdzie...:wink:
-
Plan serwisowy nie przewiduje obligatoryjnej wymiany oleju po 15k, a ze wypada i trzeba to zrobić to inna para kaloszy. Ja sobie zażyczyłem i zmienili... ta sama bajka będzie przy 45k... plan serwisowy zakłada wymianę co 30k... Twoja decyzja jak postąpisz...
-
Ile życzy sobie serwis w np. Bielsku za pierwszy przegląd rok/15k.km ?
Serwis z wymianą oleju itp..
Jakoś ceny poszybowały do góry ?
-
Interwały wymiany masz zapisane przecież w instrukcji samochodu. Jaki masz przebieg? Jeśli mniejszy niż 10 k, to wymiana jest obowiązkowa.
-
Cytat:
Napisał
Killer King
Ile życzy sobie serwis w np. Bielsku za pierwszy przegląd rok/15k.km ?
Serwis z wymianą oleju itp..
Jakoś ceny poszybowały do góry ?
Jak przywieziesz swoje materiały (olej i filtr ojeju - tylko) to może zmieścisz się w 100 zł.
-
Cytat:
Napisał
Obłomow
Interwały wymiany masz zapisane przecież w instrukcji samochodu. Jaki masz przebieg? Jeśli mniejszy niż 10 k, to wymiana jest obowiązkowa.
Nie do końca . Zależy od ASO , Będę robił 1 gwarancyjny i bez oleju (T-jet )
-
kartonik jechać do Spektrum Jaworze czy polecasz inne miejsce ?
-
Cytat:
Napisał
maurycy
W instrukcji na stronie 172 podpunkt 4 napisane jest, żeby wymienić przy przebiegu poniżej 10 k. Ja bym tak zrobił, no ale każdy decyduje za swój samochód.
-
Cytat:
Napisał
Obłomow
W instrukcji na stronie 172 podpunkt 4 napisane jest, żeby wymienić przy przebiegu poniżej 10 k. Ja bym tak zrobił, no ale każdy decyduje za swój samochód.
Ja tego nie neguję , i absolutnie nie podważam tego co jest w napisane w książce :rolleyes: , tylko napisałem że nie zrobię wymiany oleju u nich czyli w ASO w czasie gwarancji , i też nie każde ASO tego wymaga (nie podam nazwy które) bo mnie jeszcze zbanują i nie przyjmą na pierwszy przegląd gwarancyjny :smile: . Jak zrobię obiecuję zdjęcia i opiszę całą historię przebiegu .
-
Cytat:
Napisał
Killer King
kartonik jechać do Spektrum Jaworze czy polecasz inne miejsce ?
Ja byłem w FCA
-
Cytat:
Napisał
maurycy
poniżej 10 kkm tyczy się 14. 95 KM
ja jak byłem na 15 kkm z gazem Tartarini to twierdzili, żę trzeba świece wymieniać bo tartarini tak chce ale oleju jak fiat przewiduje przy fabrycznym LPG Landi Renzo już nie trzeba bo samochód z Tartarini jest traktowany jak zwykła benzyna. oczywiście wymieniam we własnym zakresie. filterek oryginalny za 40 zł kupiłem więc nic nie muszą wiedzieć.
-
Cytat:
Napisał
Obłomow
Chyba mam inną instrukcję bo na stronie 172 jest info o awariach ;)
Info - wydanie 1 04/2018
Interwały są określone od strony 199 i faktycznie info:
Pierwszy przegląd 1 rok / 15k.km - wymiana oleju ( czynność zalecana )
Drugi przegląd 2 rok / 30k.km - wymiana oleju ( czynność obowiązkowa )
Zalecana ale nie obowiązkowa jest również wymiana filtra kabinowego w pierwszym roku.
Reszta ( odznaczonych ) punktów obowiązkowa.
Czyli na przegląd trzeba jechać, ale nie musisz robić czynności zalecanych w tym okresie / przebiegu
Ale wymieniać olej co 30k.km to raczej nie będę ryzykował.
PS. na stronie 216 jest wzmianka, że w pierwszym okresie użytkowania silnik znajduje się w fazie docierania, wiec chyba lepiej ten olej wymienić po pierwszym roku.
-
Cytat:
Napisał
Killer King
Chyba mam inną instrukcję bo na stronie 172 jest info o awariach.
Zależnie od wersji nadwozia instrukcje różnią się co do treści na konkretnych stronach. W instrukcji do Hb może być co innego niż w instrukcji do sedana na tym samym numerze strony.
-
Ja wymieniam od początku co 10 tysięcy km. Pamiętam że w ASO w Łodzi na pierwszym przeglądzie pytali się czy na pewno chcę wymieniać olej bo niektórzy klienci sobie nie życzyli
-
Cytat:
Napisał
jaszy
Ja wymieniam od początku co 10 tysięcy km. ...
Wszystko zależy od trybu jazdy i chęci użytkownika.
Jeżeli bym jeździł w mieście i robił małe odcinki, to jak najbardziej będzie uzasadniona wymiana pomiędzy 10-15k.km
Aktualnie 80% trasa vs 20% miasto ( jednorazowy odcinek to min. 25km ) i tutaj wymiana co 10k.km będzie na wyrost.
-
1 załącznik(i)
To zdjęcie z mojej instrukcji - wydanie też 2018. Widocznie tak jak pisał Mechanizator - książeczka dla sedana jest inna niż dla HB i SW.
Załącznik 39846
-
A to ciekawe
Wersje 1.4 E4 wymiana oleju obowiązkowa co 15k
Wersja 1.4 E6 wymiana oleju zalecana co 15k a obowiązkowa dopiero przy 30k
-
Cytat:
Napisał
Bronckey
poniżej 10 kkm tyczy się 14. 95 KM
ja jak byłem na 15 kkm z gazem Tartarini to twierdzili, żę trzeba świece wymieniać bo tartarini tak chce ale oleju jak fiat przewiduje przy fabrycznym LPG Landi Renzo już nie trzeba bo samochód z Tartarini jest traktowany jak zwykła benzyna. oczywiście wymieniam we własnym zakresie. filterek oryginalny za 40 zł kupiłem więc nic nie muszą wiedzieć.
Też mam instalacje tartarini.Wiec pewnie też świece do wymiany...Auto kupione w lipcu więc ma 7miesiecy.Mozna kupić świece na własną rękę ?
-
Oczywiście ze możesz bo cena w aso zwala z nóg. Najlepsze jest to, że w instrukcji jest napisane że to ma być świeca NGK IKR9J8. Nawet fiatowskiego numeru części nie napisali.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk