Załącznik 39793
Na zdjęciu chyba (?) przewód klimy biegnący do (albo od) parownika, wizualnie i w dotyku jest zaolejony. Szykować się na duże wydatki? 8|
To jest widok strony w wersji do druku
Załącznik 39793
Na zdjęciu chyba (?) przewód klimy biegnący do (albo od) parownika, wizualnie i w dotyku jest zaolejony. Szykować się na duże wydatki? 8|
Jeździć obserwować jak działa klima, lub ściągnąć gaz, wymienić przewód i dobić. Chyba druga opcja tańsza jakby się okazało ze przewód uszkodzony
U mnie jak będzie malo już w układzie będę nabijać starym
Końcówki się zmienia reszta bez zmian;)
Lada moment podniosą jeszcze bardzie ceny na stary czynnik i nie będzie prawie roznicy... już ile podrożał... sztuczne zawyżanie ceny i przepisy ograniczające jego dostępność...
Akurat kolega ma maszynę i końcówki także problemu nie będzie co do starego czynnika. W drugim aucie mam dobijane propanem i wszystko śmiga ale układ był na stary czynnik
Gratuluje...
Długo te sprężarki nie pochodzą...
Problem będzie miał kolejny właściciel... ciekawe czy przy odsprzedaży będzie o tym info...
Szanujące się warsztaty od klimy maja czujniki do identyfikacji gazu. Albo przenośne albo co drożsi maja w maszynach tych lepszych. Po podłączeniu sama bada gaz i jak jest inny niż w podłączonej butli to nie zaczyna procesu... ale to wszystko kosztuje i koszt spada jak zawsze na klienta końcowego...
Temat gazow i klimatyzacji opisalem juz w tym temacie gdyz sam jestem z branży. Jak ktos zmienia nowy na stary to oznacza ze nie ma pojęcia o temacie ktory nest rozlegly. Temat oplacalny dla handlarza ale kowalski zapłacze.
Rozpocząłem wątek, to pozwolę sobie go zakończyć - może komuś przyda się informacja. W okolicy mam tylko jeden duży serwis wszelkich klimatyzacji, który nie boi się gazu bojowego. Jest drogi, ale uważany za solidny (w sezonie umawiają wizyty na kilka tygodni do przodu). Druga opcja to ASO Fiata (jak na ASO, chyba nie jest najgorsze ;-) ). Wybrałem (o zgrozo) ASO. Przewód zakwalifikowany do wymiany. Przewidywany koszt rzędu paru stówek (w tym ok 300PLN za przewód), w zależności od tego ile czynnika trzeba będzie uzupełnić.
Żenujące jest że kogoś stać na auto z salonu a nie stać go na to aby serwisować zgodnie z zaleceniami producenta - dotyczy druciarzy zmieniajacych czynniki na jakieś inne bo kilka szekli taniej 😬
Wszystko sie zgadza ale tak jest i juz. Zamiana gazu nie bedzie tańsza bo docelowo wyjdzie drozej. Trzeba niestety brac na klate rzeczywistosc i nie januszowac.
Kolego bahamut, żenująca to jest twoja wypowiedź sądząc że każdemu chodzi o oszczędzanie. Kupiłem samochód i jest mój, jeżeli twoje życie jest oparte na zaleceniach i działasz według schematów bo takie są zalecenia to tylko współczuć. Jeżeli producent zaleci ci raz w tygodniu narobić na tylną kanapę to tak rób gratuluje, ciekaw jestem czy jeździsz do serwisu opony pompować bo przecierz będzie włoskie powietrze haha. Gdzieś miałem gwarancję i zalecenia, bo przypominam jest to moje i nie byłem ani razu a przejechane 72tys , gas dolozony prywatnie jedyne co padło to podnośnik szyby , wymienione świecę i olej co 10tys oczywiście. Jak coś padnie to kupie naprawie i po sprawie. Druciarstwo a logiczne myślenie to różnica. Pozdrawiam