To jest widok strony w wersji do druku
-
Wyskakujący bagnet
Witam
Ostatnio miałem ciekawe zdarzenie. Podczas tych kilku mroźnych dni jechałem do znajomego aby mu pomoc w odpaleniu auta. Ako miał słabe wiec podłączyłem przez kable jego ako z moim.
Po podniesieniu maski moim oczom okazał się ciekawy widok mianowicie wyskoczył bagnet oraz wokół rozchlapał się olej.
Pytanie do was co mogło być tego przyczyna ??? Szukając w necie trafiłem że to może być winna zapchana odma. Czy ten silnik a mam 1.4 t-jet to ustrojstwo posiada ?? Co doradzacie ?
-
Oczywiście ze ma i czym prędzej się nią zainteresuj
Wysłane z mojego Mi Note 10 przy użyciu Tapatalka
-
Poczytać o czyszczeniu odmy na forum alfaholicy
-
Odma a dokładniej separator odmy, dużo w okresie zimowych pokonujesz krótkich odcinków na niedogrzanym silniku?
-
Odma zamarzła :-) albo się zapchała :-)
-
Cytat:
Napisał
marx30
Poczytać o czyszczeniu odmy na forum alfaholicy
są fotki ,ale przydałoby się dać je u nas -gdyby ktoś robił to . Membrany lubią pękać i może warto zobaczyć ,czy takową można w ciemno zakupić . Koszt wedle tego co widzę to 50 zł ,chyba ,że ktoś ma link gdzie taniej lub coś pasującego
-
-
1,4 95km odma jest ale nie zamarza ani sie nie zapycha
-
1 załącznik(i)
Cytat:
Napisał
steyr
Odma a dokładniej separator odmy, dużo w okresie zimowych pokonujesz krótkich odcinków na niedogrzanym silniku?
Żona dojezdzala do pracy 12km. A tak w koło komina.
Wczoraj zdemontowalem. Bylo troche syfu w srodku oraz wody. Wyczyscilem, wyplukalem i mam nadzieję że będzie spokój.
Załącznik 39626
-
Witam Pablo. Jak zdemontowałeś wąż na rysunku z prawej. Jest na zwykłą opaskę
-
Proszę o potwierdzenie, że sprężyna jest pod membraną. Po otwarciu wszystko wyskoczyło. Wyczyściłem i teraz muszę być pewny jak to złożyć.
-
1 załącznik(i)
Sprężyna-membrana-pokrywka.....
Załącznik 39686
-
To będzie szczelne? Na zdjęciach widać, że krawędź jest podziobana.
-
Zdjęcie poglądowe z netu...pytał czech 22 o kolejność montażu....
-
Serdeczne dzięki. To się nazywa szybka i konkretna odpowiedż
-
Może rozwinąć temat odmy. Konkretnie jak to wszystko działa. Akurat w tym przypadku separator to puszka. W innych rozwiązaniach jest zwykła sprężynka. Separator oddziela olej od gazów. W naszym przypadku są dwa wężyki. Jeden na pewno ( węższy) odprowadza gazy.
Poza tym na wolnych obrotach ( nie tak jak w innych silnikach) tworzy się delikatne podciśnienie. Korek wlewu oleju delikatnie zasysa. Na wyższych obrotach tego nie ma. Myślę, że to reguluje drugi wężyk.
Proponuję rozwinąć temat, aby temat odmy był całkowicie zrozumiały.
-
Cytat:
Napisał
frangles125
1,4 95km odma jest ale nie zamarza ani sie nie zapycha
A możesz podpowiedzieć gdzie jest ta odma w 1.4 95KM? Czy to tylko taki wężyk https://allegro.pl/oferta/przewod-ol...um-12277889105 ?
Bo za cholerę nie wiem czego mam szukać i gdzie, a jest podejrzenie, że jest zapchana...